Formula E

Formule E: Sébastien Buemi op pole voor voorlaatste seizoensrace

190713 FE Opening Quali

Sébastien Buemi, die dit seizoen nog geen race gewonnen heeft, start vanaf de pole-position voor de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland, live via Eurosport) op het stratencircuit in New York. In de Super-Pole-sessie voor de snelste zes rijders uit de kwalificatie reed de Zwitserse rijder van het Nissan-e.dams-team een tijd van 1:10,188 minuten, waarmee hij maar liefst 0,412 seconde sneller was dan de Duitser Pascal Wehrlein. Robin Frijns start als negende.

Tekst: René de Boer (vanuit New York, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

In de eerste kwalificatieheat, waarin rijders zoals altijd zo laat mogelijk naar buiten gingen, reed António Félix da Costa in de Andretti-BMW het snelst met een tijd van 1:10,845 minuten. Daarmee einigde hij voor titelpretendend Jean-Eric Vergne, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, die 1:10,933 minuten op de klokken liet zetten. Mitch Evans, Lucas di Grassi en André Lotterer completeerden de top vijf.

Ook in de tweede heat gingen de rijders pas na drie minuten en dus halverwege het parcours op. Robin Frijns, die eerder op de dag goed was gestart met de derde en de vijfde tijd in de twee vrije trainingen, was de eerste rijder die een tijd neerzette, maar in zijn slipstream ging teamgenoot Sam Bird sneller. Sébastien Buemi nam voorlopig de leiding met 1:10,556 minuten, voor Bird en Daniel Abt. Frijns sloot de sessie als vierde in zijn groep en als vijfde algemeen af, achter Félix da Costa als snelste uit de eerste groep. Jerôme D'Ambrosio ging eenmaal in de rondte en eindigde daarmee als laatste.

Van de derde kwalificatiegroep was Pascal Wehrlein de enige rijder die erin slaagde, in de top zes te rijden en daarmee een plek voor de Super-Pole te veroveren. De Duitser kwam tot een tijd van 1:10,589 en was daarmee een duizendste langzamer dan Sam Bird in de voorgaande sessie, en één duizendste sneller dan Alex Sims... Wehrlein eindigde daarmee als derde algemeen. Mortara, Vandoorne, Rowland en Massa eindigden in deze volgorde op de plaatsen twaalf tot en met 15. Vandoorne raakte eenmaal met de rechter kant van zijn auto de afgrenzing van de baan.

De Brit Alex Lynn, twee jaar geleden pole-sitter in New York bij zijn debuut in de Formule E, was met een tijd van 1:10,689 minuten het snelst in de vierde en afsluitende kwalificatiesessie. In de totaaluitslag eindigde hij daarmee als vijfde. Tweede in de sessie was José María López, die daarmee even – en nogal verrassend – in de top zes stond en daarmee in de Super-Pole terecht had kunnen komen, maar uiteindelijk terugviel naar de zevende startplaats toen Lynn sneller ging. Buemi, Bird, Wehrlein, Sims, Lynn en Abt gingen uiteindelijk door naar de Super-Pole. Robin Frijns start als negende, een plek voor titelkandidaat Vergne, wiens voornaamste concurrent Lucas di Grassi vanaf de 14e plaats vertrekt.

In de Superpole mocht Daniel Abt als eerste aan de bak, de Duitser reed een tijd van 1:10,894 minuten. Alex Lynn reed vervolgens 1:10,696 minuten en nam daarmee voorlopig de leiding over. Alex Sims reed een chaotische ronde, waarin hij de nodige fouten maakte en daardoor niet verder kwam dan 1:10,899 minuten. Vervolgens was het de beurt aan Pascal Wehrlein, die met 1:10,600 de tijdenlijst aanvoerde. Sam Bird kwam er met 1:11,094 helemaal niet aan te pas, maar Sébastien Buemi, die als laatste de baan op mocht, was met zijn tijd van 1:10,188 minuten, de snelste tijd van de dag, een klasse apart en stelde daarmee de pole-position veilig.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet