NASCAR

NASCAR: Verrassende overwinning voor Justin Haley in uitgestelde Daytona 400

De Coke Zero Sugar 400 werd na regenval in Daytona van zaterdagavond naar zondagmiddag verplaatst. Na 127 ronden moest er vanwege dreigende onweersbuien en een massacarambolage tijdelijk onderbroken worden. Aangezien de weerssituatie zich niet echt verbeterde besloot de wedstrijdleiding na twee uur lang wachten definitief af te breken. Justin Haley was de verrassende winnaar.

Haley winnaar
Haley stapt uit zijn Chevrolet maar weet dan nog niet dat hij later tot winnaar zou worden uitgeroepen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Verrassende overwinning voor Justin Haley in uitgestelde Daytona 400
De Coke Zero Sugar 400 werd 33 ronden eerder afgebroken dan gepland en leverde een verrassende winnaar op. De 20 jarige Justin Haley profiteerde van een massacarambolage en van zijn ervaren crewchief, die besloot om hem niet naar binnen te halen terwijl de concurrentie dit wel deed. Bij de massacarambolage waren niet minder dan 19 auto's betrokken.

Zowel voor Haley als zijn Spire Motorsports Team betekent dit hun eerste Cup-seizoen. Tijdens de Daytona 500 werkte het team van Spire Motorsports kortstondig met het team van Chip Ganassi samen. Jamie McMurray behaalde een 22e plek tijdens de Daytona 500.

De wedstrijd werd gestart op basis van de puntenstand van de teameigenaren. Voor de eerste beide wedstrijdsegmenten werd de wedstrijdafstand van 40 naar 50 ronden verhoogd. Het laatste segment bedraagt 20 ronden minder. Dit om het pokeren met de brandstofinhoud te voorkomen. Het eerste wedstrijdsegment leverde een overwinning voor Joey Logano op. Daarachter volgden Ricky Stenhouse Jr. en Kevin Harvick.

Massacarambolage De massacrash kon niet uitblijven.

In de 57e ronde toucheerden Stenhouse Jr. en Kurt Busch elkaar. Stenhouse ging in de rondte maar Busch behield zijn bolide onder controle. 18 ronden later zorgde Kurt Busch door een klapband en een touché met de muur voor de volgende neutralisatie. Daarbij raakte hij ook nog de auto van Brendan Gaughan.

Vervolgens zorgden de beide ex-kampioenen Kevin Harvick(SHR Ford) en Brad Keselowski(Team Penske) voor een neutralisatie nadat Kevin Harvick in de rondte ging. Maar ook de Fords van Daniel Suarez en David Ragan waren erbij betrokken evenals de Chevrolet van Daniel Hemric. Het tweede segment leverde een overwinning op voor Austin Dillon met daarachter de HMS-Chevrolets van Alex Bowman, William Byron.

48 ronden voor het einde nam Denny Hamlin met zijn JGR-Racing Toyota de leiding nadat aanvankelijk Logano en Dillon de dienst uitmaakten. Clint Bowyer ging bij Austin Dillon in de aanval. Die poging mislukte volledig en het resulteerde in een gigantische crash waarbij 19 auto's betrokken waren. Kurt Busch, William Byron, Jimmie Johnson, Ty Dillon en Matt Di Benedetto kwamen redelijk ongeschonden door de chaos heen.

Na twee uur wachten besloot de NASCAR-organisatie vanwege de weersomstandigheden definitief af te breken. Met slechts één ronde op kop werd Justin Haley definitief winnaar. Bij de Trucks won Haley in 2018 driemaal. De Hendrick Motorsports-coureurs William Byron en Jimmie Johnson eindigden resp. als tweede en derde. Voor Johnson zijn beste seizoensresultaat tot nu toe.

Justin Haley winnaar
Justin Haley definitief winnaar op Daytona.

Uitslag
1. Justin Haley Chevrolet 127 ronden
2. William Byron Chevrolet 127 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 127 ronden
4. Ty Dillon Chevrolet 127 ronden
5. Ryan Newman Ford 127 ronden
6. Corey Lajoie Ford 127 ronden
7. Aric Almirola Ford 127 ronden
8. Matt DibeneDetto Toyota 127 ronden
9.Matt Tifft Ford 127 ronden
10. Kurt Busch Chevrolet 127 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet