Sportscars

Sportscars: IMSA-race Mosport brengt opnieuw een 1-2 voor Mazda Team Joest (lang)

190707 IMSA Winner Mazda
Mazda won ook op Mosport, nu met de nummer 77 van Jarvis/Nuñez

Net als vorige week op Watkins Glen gingen ook vandaag op het Canadian Tire Motorsport Park de eerste en tweede plaats in de race voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship naar het Mazda-fabrieksteam Joest Racing. Ditmaal waren het Oliver Jarvis en Tristan Nuñez, die met de overwinning aan de haal gingen, gevolg door hun teamgenoten Harry Tincknell en Oliver Pla. In de race van twee uur en 40 minuten, die met nog iets meer dan een kwartier te gaan werd onderbroken vanwege een crash, ginfg de derde plaats naar Dane Cameron en Juan Pablo Montoya in de nummer 6-Penske-Acura. Renger van der Zande en Jordan Taylor werden met de Konica-Minolta-WTR-Cadillac als zesde geklasseerd. In de GTLM-klasse ging voor de vijfde race op rij de winst naar Porsche, ditmaal met Laurens Vanthoor en Earl Bamber in de nummer 912-auto. De van pole gestarte nummer 24-BMW van Jesse Krohn en John Edwards eindigde als tweede, de nummer 911-Porsche van Patrick Pilet en Nick Tandy werd als derde geklasseerd. In de GTD-klasse ging de winst naar de Turner-BMW GT3 van Bill Auberlen en Robby Foley. De nummer 86-Meyer Shank Racing-Acura van Mario Farnbacher en Trent Hindman eindigde als tweede, voor Townsend Bell en Frank Montecalvo in de nummer 12-AIM Vasser Sullivan-Lexus. De Riley-Mercedes van Ben Keating en Jeroen Bleekemolen spinde met Keating al in de tweede ronde en werd uiteindelijk zevende.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

190707 IMSA WInner action
Ditmaal winst voor de nummer 77-Mazda

De Mazda's reden het grootste deel van de race aan kop van het veld, aanvankelijk met de nummer 55 voor de 77. Die volgorde werd omgedraaid toen de nummer 55 bij de laatste pitstops wat tijd verloor vanwege een probleem met de pneumatische kriks voor de bandenwissel. Zo kwam Oliver Jarvis aan de leiding, die hij ook vasthield bij de herstart na een rode-vlagsituatie, 17 minuten voor het einde, als gevolg van een crash van Victor Franzoni in de Juncos Racing-Cadillac. Na acht minuten werd de race weer vrijgegeven, de IMSA-organisatie verklaarde dat de onfortuinlijke coureur bij bewustzijn en aanspreekbaar was en naar een plaatselijk ziekenhuis werd overgebracht voor controle.

190707 IMSA Zande
Meer dan de zesde plaats zat er niet in voor Renger van der Zande en Jordan Taylor

Na de herstart volgde er nog een sprint van een kwartier, waarin Jarvis zijn land- en merkgenoot Harry Tincknell in de nummer 77-Mazda achter zich kon houden en zo voor zichzelf en Tristan Nuñez de overwinning veiligstelde. De nummer 6-Penske-Acura van Dane Cameron en Juan Pablo Montoya werd als derde geklasseerd. De nummer 10-Konica-Minolta-WTR-Cadillac van Renger van der Zande en Jordan Taylor kwam er zoals verwacht qua snelheid niet aan te pas en werd zesde in de klasse. Van der Zande zei: "We hadden een heel zwaar weekeinde. Ik denk dat we maximaal gepresteerd hebben en dat ik heel goed ging ten opzichte van mijn teamgenoot, die het wat moeilijker had. Daardoor verloren we ook best wat tijd in de race, terwijl we ook nog eens weinig gele vlaggen hadden, wat gunstig was geweest voor de strategie. Daarop besloten we vooral brandstof te besparen: tijdens mijn stint hebben we zes ronden aan brandstof uitgespaard, wat een voordeel is bij het tanken. Daar gingen we voor, maar de Mazda's en Acura's haalden ons zelfs in. We hebben er alles aan geprobeerd, maar hadden uiteindelijk niet echt een kans. Hier komen we natuurlijk niet voor, maar goed, op naar de volgende, Road America. Mijn eigen performance was in ieder geval goed, ik heb leuk geracet. Helaas nog wel Jeroen geraakt bij een inhaalsituatie in bocht 1, gelukkig niks ernstigs gebeurd, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling..."

190707 IMSA Winners GTLM
Het duo 'Bamthor' met Earl Bamber (r.) en Laurens Vanthoor won de GTLM-klasse

De GTLM-klasse leverde opnieuw een overwinning voor Porsche op, ditmaal dankzij Laurens Vanthoor en Earl Bamber. De Porsche kon tijdens de eerste reeks pitstops de pole-winnende BMW van Krohn en Edwards passeren en kwam zo aan de leiding, die het Belgisch-Nieuw-Zeelandse duo vervolgens tot aan het einde wist vast te houden. Na goed openingswerk van Laurens Vanthoor wist Earl Bamber vanaf de 35e ronde, elf ronden eerder dan de concurrentie, het karwei af te maken, hoewel hij zijn opgebouwde voorsprong door twee gele-vlagsituaties in de slotfase (waarvan de laatste een rode vlag werd) wel twee keer teniet zag worden gedaan.

190707 IMSA battle GTLM
Mooie strijd tussen de Porsches en de BMW's in GTLM

Uiteindelijk wist Bamber BMW-rijder Edwards achter zich te houden en won zo met een marge van 1,2 seconden. Na een intense strijd met de BMW van Blomqvist en De Phillippi eindigden Tandy en Pilet met de nummer 911-Porsche op de derde plaats.

190707 IMSA GTD Winner
Op de Turner-BMW stond geen maat in de GTD-klasse

In GTD won de Turner BMW voor het eerst dit seizoen, een mooi succes voor Bill Auberlen en Robby Foley. Laatstgenoemde had al een flinke voorsprong opgebouwd, die Auberlen vervolgens nog verder vergrootte. Mario Farnbacher kwam bij de beide herstatrts in de slotfase nog dichtbij, maar Auberlen liet de overwinning niet in gevaar brengen. Zo eindigde de Acura van Farnbacher en Hindman op de tweede plaats, voor de AIM-Vasser Sullivan-Lexus van Townsend Bell en Frank Montecalvo. Ben Keating, die als tweede op de grid in de Riley Motorsports-Mercedes een uitstekende uitgangspositie had, slaagde er niet in deze te verzilveren. "Hij spinde na twee ronden al en reed toen achteraan", berichtte Jeroen Bleekemolen. "Inhalen is hier heel lastig, maar met een beetje strategie zijn we nog wel van de twaalfde naar de zevende plaats gereden. Op zich heb ik wel een lekkere race gehad, maar als je als tweede start, dan wil je natuurlijk gewoon voor de overwinning strijden. Tegenwoordig is het zo competitief, dat je alleen maar kunt winnen als je foutloos blijft. Op dagen als vandaag is dat balen. Maar we gaan door: over twee weken Lime Rock. Niet echt een baan voor ons, maar we gaan het natuurlijk proberen! We hebben nog niet echt een lekker seizoen gehad tot nu toe, dus we hebben wat goed te maken."

190707 IMSA Mosport uitslag race

190707 IMSA Bleekemolen
Geen succes voor Bleekemolen/Keating na een spin in de tweede ronde


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet