TCR Series

WTCR: Azcona en Monteiro racewinnaars op slotdag Vila Real

190707 WTCR R3 Monteiro crowd
Emotionele zege voor eigen publiek voor Honda-rijder Tiago Monteiro

Mikel Azcona en Tiago Monteiro zijn de beide racewinnaars op de slotdag van het FIA WTCR op het stratencircuit in het Portugese Vila Real. Bij het laatste Europese optreden van het seizoen in de serie zorgde Azcona vandaag voor de eerste seizoenszege van Cupra. In de slotwedstrijd won Monteiro met de KCMG-Honda voor het eerst sinds twee jaar – en vooral na zijn zware testongeval in Barcelona in de zomer van 2017 – weer eens een mondiale toerwagenrace. Zijn succes voor eigen publiek in Portugal was een emotionele aangelegenheid. Vanuit Nederlands perspectief zorgde alleen Nicky Catsburg als vijfde in de eerste race nog voor een tastbaar resultaat. In de slotrace viel hij uit door een aanrijding. Niels Langeveld en Tom Coronel acteerden in de achterhoede.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR

190707 WTCR Start R2
Start van de tweede race met Ma op pole

Bij de start nam Ma Qing Hua in de Mulsanne-Alfa Romeo vanaf de pole-position de leiding, gevolgd door Esteban Guerrieri in de Münnich-Honda en Mikel Azcona in de PWR-Cupra. Guerrieri was de eerste rijder die de 'joker lap' nam en viel daarna terug achter Nicky Catsburg, die pas laat zijn jokerronde reed en tot die tijd Guerrieri behoorlijk ophield. Daarmee kwam Azcona naar voren, toen hij in de volgende ronde andersom reed bij de rotonde en voor Guerrieri als tweede de baan weer op kwam. Ma maakte vervolgens een fout bij de jokerronde, reed hard over de kerbs en viel achter Azcona terug. Toen uiteindelijk ook Catsburg binnenkwam nam Guerrieri de derde plaats achter Azcona en Ma over. Zo bleef uiteindelijk ook de volgorde tot aan de finish.

190707 WTCR R2 Azcona finish
Finish van Mikel Azcona, de eerste seizoenzege voor Cupra

De winst voor Azcona was tevens de eerste WTCR-zege van het seizoen voor Cupra. Achter het trio op het podium eindigde Jean-Karl Vernay als beste Audi-rijder op de vierde plaats, gevolgd door Catsburg en oud-kampioenen Huff en Muller. Ehrlacher, Girolami en Monteiro completeerden de top tien. Niels Langeveld en Tom Coronel speelden geen rol van betekenis en werden uiteindelijk 18e en 19e.

190707 FIA WTCR Vila Real uitslag race 2

190707 WTCR R3 Monteiro
Monteiro leidt voor Muller in de slotrace

In de slotrace startte Attila Tassi in de KCMG-Honda vanaf pole en nam bij de start de leiding. Zijn teamgenoot Tiago Monteiro sloot direct aan, gevolgd door Yann Ehrlacher en Yvan Muller, die al vlot daarna van positie wisselden. Voor Nicky Catsburg was de race snel over na een aanrijding met Esteban Guerrieri, ook de leider in de tussenstand van het kampioenschap was daarmee uit de wedstrijd. Om Catsburgs auto te kunnen bergen, kwam de safety-car in actie. De herstart volgde in ronde drie, waarop Tassi opeens langzamer werd. Monteiro kon daarop de leiding overnemen, tot groot enthousiasme van de lokale fans. Muller was de eerste die een jokerronde reed, Monteiro volgde dat voorbeeld in de volgende ronde en wist de Fransman nipt voor te blijven. Vervolgens reed Monteiro de overwinning naar huis, een emotionele aangelegenheid na zijn zware testcrash van twee jaar geleden. Muller en Ehrlacher completeerden het podium. Niels Langeveld en Tom Coronel eindigden op de plaatsen 16 en 17.

Voor het team van Lynk & Co, dat met Muller en Ehrlacher dus op het podium eindigde, was het een moeilijke racedag. Gisteravond was een van de monteurs van het team, een 21-jarige Brit, op het circuit onwel geworden en naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij in de nacht overleed.

190707 FIA WTCR Vila Real uitslag race 3

190707 WTCR R3 Monteiro winner
Blijdschap bij Tiago Monteiro na zijn thuissucces
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet