V8 Supercars

V8 Supercars: McLaughlin en Van Gisbergen winnen in Townsville

DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin behaalde in Townsville zijn derde seizoensoverwinning in het Supercars-kampioenschap. Tijdens de tweede wedstrijd op zondag werd de DJR Team Penske-coureur het slachtoffer van een aanrijding met David Reynolds. DJR Team Penske moet nog even wachten voordat men de teamtitel kan veilig stellen. De tweede wedstrijd op zondag leverde een overwinning op voor de Red Bull Holden Commodore van Shane van Gisbergen.

2019 SVG Regen
SVG duidelijk in zijn element

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske, Holden, Nissan

McLaughlin en Van Gisbergen winnen in Townsville
Voor de eerste wedstrijd in Townsville had McLaughlin zich als derde gekwalificeerd maar een raketstart bracht hem al snel aan de leiding. Met een agressieve wedstrijdstrategie wist Jamie Whincup voor Red Bull Team Holden als tweede te eindigen en polesitter Chaz Mostert eindigde als derde. Vanaf een dertiende startplek reed McLaughlin's teamgenoot Fabian Coulthard een fantastisch wedstrijd en wist alsnog als vijfde te eindigen. Jamie Whincup bevestigde achteraf dat hij zeker niet over de snelheid van de DJR Penske Mustang beschikte.

2019 SV Podium Werd tijd dat SVG weer eens ging scoren.

Na de allerlaatste pitstop bevond Whincup's teamgenoot SVG zich in zevende positie maar hij wist zowel Will Davison als David Reynolds in de slotfase te verschalken. Met een schitterende allerlaatste move ging SVG in de allerlaatste bocht ook nog eens aan Fabian Coulthard voorbij. Werkelijk ééntje uit het boekje.

Voor de tweede 200 KM wedstrijd in Townsville openden de hemelpoorten zich. Weer dat SVG op het lijf geschreven is. Penrite-coureur Anton de Pasquale ging als eerste met zijn Holden voor regenbanden naar binnen maar moest kort voor het einde alsnog een splash and dash stop maken waardoor hij als derde zou eindigen.  Daardoor kreeg SVG de leiding definitief in handen. Jamie Whincup ging iets te enthousiast over de curbstones en crashte uit de wedstrijd.

2019 McLaughlin Race1
McLaughlin won slechts één wedstrijd. Zijn naam wordt bij Penske nu ook aan Indycar gelinkt alhoewel zijn eenzitter ervaring beperkt is.

Jamie Whincup: "Ontzettend verheugd voor SVG en het gehele team. Hij heeft fantastisch werk verricht en om hier met een overwinning naar huis te gaan is een "moral boost" voor het gehele team."Bij het team van Brad Jones Racing moest er zelfs nog een brandje geblust worden nadat het bij Nick Percat's reguliere stop misging.....

2019 Fabian 400
Respect voor Fabian Coulthard 400 Supercars-wedstrijden op zijn CV.

Podium voor Fabian Coulthard
Voor Scott McLaughlin viel er in de tweede wedstrijd weinig eer te behalen. Bij de start was hij betrokken in een incident met David Reynolds en speelde voor de rest van deze chaotische Supercars-wedstrijd eigenlijk geen rol van betekenis meer. Met een linker rechterachterband moest Scott direct naar binnen en zou vanuit de staart van het veld nog als elfde eindigen. Voor Coulthard betekende het overigens zijn 400e Supercars-wedstrijd. Nadat Gary Jacobson's Nissan op de baan vlam vatte moest de wedstrijd onder safetycar-beëindigd worden.

2019 Fabian 2 Townsville
Coulthard in zijn 400e wedstrijd op weg naar de tweede plek.

Fabian Coulthard: "Het zou prachtig geweest zijn indien ik mijn 400e wedstrijd gewonnen had. Maar als je onder deze condities een podium haalt en als tweede eindigt heb je gewoon een goede job verricht. Onder droge omstandigheden was mijn auto goed maar toen kwam de regen. Er waren wat wilde gevechten met SVG en Chaz Mostert en als je de spray er ook nog aan toevoegt was het eigenlijk gewoon krankzinnig. Fantastisch om op het podium te staan en ons momentum te behouden"

2019 Chaz Two Wheels
Chaz Mostert naar Walkinshaw Andretti United of naar BMW in 2020?

Scott McLaughlin: "Onder deze tricky condities was iedereen bezig om het risico te beperken. Reynolds was het tegenovergestelde. Een desparado. Er was gewoon geen gat. Hij maakte zijn eigen wedstrijd en die van mij kapot. Ik eindigde ook nog eens voor hem. Je kunt ze niet allemaal winnen. Het team behaalde met Fabian een podium. Het was dus toch wel een solide weekend."

Rick Kelly
Zesde plek voor Rick Kelly in R2.

Uitslag R17
UItslag R18


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet