Sportscars

Sportscars: Colin Braun zet CORE-Nissan op pole op Mosport

190706 IMSA kwali Proto pole
Colin Braun kwalificeerde het snelst op het Canadian Tire Motorsport Park

Colin Braun behaalde met de CORE Autosport-Nissan DPi de pole-position voor de zevende race van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Op het circuit van Mosport in Canada, dat officieel Canadian Tire Motorsport Park heet, veroverde Braun met het nieuwe kwalificatierecord van 1:05,452 minuten de eerste startplaats, gevolgd door Helio Castoneves in de nummer 7-Penske-Acura en Jonathan Bomarito in de nummer 55-Joest-Mazda. De nummer 10-Konica-Minolta-WTR-Cadillac van Renger van der Zande en Jordan Taylor, waarin ditmaal Taylor de kwalificatie voor zijn rekening nam, start als achtste. De beide RLL-BMW's hebben de volledige eerste startrij in de GTLM-klasse in handen, met de snelste tijd voor Jesse Krohn in de nummer 24-auto, voor zijn merkgenoot Tom Blomqvist in de nummer 25, die echter al 0,462 seconden moest toegeven. Ook in GTD staat BMW op pole, want hier ging de beste startplaats naar Robert Foley in de M6 GT3 van Turner Motorsport. Foley was met zijn eerste pole in het IMSA-kampioenschap 0,081 seconden sneller dan Ben Keating, de teamgenoot van Jeroen Bleekemolen, die de Riley-Mercedes-AMG GT3 als tweede kwalificeerde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

In de twee vrije trainingen op vrijdag had Colin Braun met de CORE-Nissan, die het team voor dit seizoen had overgenomen van het gestopte Extreme Speed Motorsport, al de tijdenlijst aangevoerd. Met zijn snelste tijd in de kwalificatie liet hij zien dat die prestaties geen toeval waren. Braun stond ook vorig jaar in Canada op pole, toen met de LMP2 van het team, maar nadat het team besloot om eigenaar Jon Bennett de race te laten starten, werd de auto destijds teruggezet naar de staart van het prototype-veld. Helio Castroneves kwalificeerde de nummer 7-auto, de snelste van de beide Penske-Acura-DPi's, als tweede, voor Jonathan Bomarito in de nummer 55-Joest-Mazda, vorige week winnaar op Watkins Glen.

190706 IMSA kwali Zander
Achtste startplaats voor de Konica-Minolta-WTR-Cadillac van Van der Zande en Taylor

Zoals al werd verwacht kwamen de Cadillacs er niet aan te pas: de Whelen-Cadillac van Felipe Nasr en Pipo Derani start als zesde, Jordan Taylor kwalificeerde de WTR-Cadillac als achtste. Teamgenoot Renger van der Zande zei: "Ik heb het dit weekeinde wat makkelijker dan hij, waardoor we besloten hebben dat Jordan zou kwalificeren en starten en ik de finish van de race doe. Dat is voor mij heel cool, ik heb er wel zin in om in de slotfase van de race het gevecht aan te gaan. De Mazda's en de Acura's gaan echt een klap harder, daar hebben we geen kans tegen. Als we ergens in de top vijf eindigen, dan is dat al heel goed. Net als vorige week op Watkins Glen hebben we ook hier te maken met een 'balance of performance' die niet heel goed was. In IMSA moet je minimaal twee evenementen met dezelfde BoP rijden, dus die kon niet veranderd worden. Maar goed, we gaan het zien, ik heb er zin in. We hebben de auto volgens mij goed voor elkaar. Ons gevecht wordt vooral met de andere Cadillacs, en misschien dat we van de Madza's of van de Acura's er nog één of twee kunnen pakken. Vooral de strategie wordt belangrijk."

190706 IMSA kwali GTLM pole
Jesse Krohn behaalde in de nummer 24-BMW zijn eerste IMSA-pole

BMW domineerde met de beide fabrieks-M8's in de GTLM-klasse. Jesse Krohn kwam in de nummer 24-auto tot een tijd van 1:13,086 minuten en behaalde daarmee voor het eerst in zijn carrière de pole-position, niet minder dan 0,462 seconden voor merkgenoot Tom Blomqvist in de nummer 25-BMW. Het was tevens de eerste pole van het seizoen voor BMW in de IMSA-serie. Op de tweede startrij staan de nummer 67-Ford, waarin Ryan Briscoe de kwalificatie reed, en de nummer 911-Porsche van Patrick Pilet, die na de overwinning van vorige week op Watkins Glen samen met teamgenoot Nick Tandy nu ook aan de leiding staat in de tussenstand van het kampioenschap. De andere Porsche, waarin Laurens Vanthoor de kwalificatie reed, start als vijfde.

190706 IMSA kwali GTD Pole
Robert Foley was met de Turner-BMW het snelst in de GTD-klasse

In GTD was de pole voor Robert Foley in de Turner Motorsport-BMW, die de auto deelt met Bill Auberlen en met zijn kwalificatietijd van 1:16,172 minuten de concurrentie te snel af was. Die concurrentie werd aangevoerd door Ben Keating in een nieuw opgebouwde Riley-Mercedes-AMG GT3, nadat de oorspronkelijke auto van Keating en Jeroen Bleekemolen na Keatings crash van vorige week op Watkins Glen niet op tijd voor Mosport kon worden hersteld. Jeroen Bleekemolen zei: "Een heel goede kwalificatie, het scheelde maar heel weinig voor de pole en het was ook maximaal, want de BMW is op het moment een beetje een klasse apart. Ben heeft een heel mooi rondje gereden. Dit is een baan waar je echt lef moet hebben en Ben heeft laten zien dat hij dat zeker heeft. Vanaf de tweede plek kunnen we wel wat goeds doen morgen, alles verloopt volgens plan. De auto voelt goed aan en we zijn hier eigenlijk altijd snel: we hebben er met de Viper al gewonnen en ook met de Mercedes, dus het ziet er goed uit. Ik heb er in zin!" De derde tijd in de klasse was voor Trent Hindman in de nummer 86-Meyer Shank Racing-Acura NSX, terwijl Bia Figueredo de Heinricher-Acura op de vierde startplaats zette.

190706 IMSA Mosport uitslag kwalificatie

190706 IMSA kwali Riley
Ben Keating kwalificeerde de Riley-Mercedes, een nieuw chassis, als tweede
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet