DTM

DTM: Liveblog vanaf de Norisring

190705 DTM Norsiring opening
De Norisring is al decennialang het hoogtepunt van het DTM-seizoen, hier een beeld uit 1992

2,3 kilometer, twee hairpins en een rechts-linkscombinatie. Meer is het niet, maar de fascinatie van de Norisring in Neureberg, het stratencircuit op het voormalige Reichsparteitagsgelände, is er niet minder om. Integendeel, het jaarlijkse race-evenement in de Beierse stad is al decennialang het seizoenshoogtepunt in de DTM. Jos Verstappen won er ooit twee Formule 3-races, Max Verstappen legde er met drie F3-overwinningen de basis voor zijn promotie naar de Formule 1 en ook voor de rest hebben we er al vele gedenkwaardige momenten mogen meemaken. AUTOSPORT.NL is uiteraard ter plekke en doet verslag van de actie gedurende het weekeinde, met naast de DTM ook de W-Serie, de Duitse Porsche Carrera Cup, de Tourenwagen Classics en een speciale activiteit in het kader van het 40-jarig racejubileum van de geweldige BMW M1. De meest recente bijdragen verschijnen als altijd bovenaan, vragen en opmerkingen zijn graag welkom via de commentaarfunctie onderaan dit artikel.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, Rebocar/R. de Boer, PR

190707 Slot


18.05 uur: Daarmee sluiten ook wij de berichtgeving vanuit Neurenberg via dit liveblog af. Over twee weken zijn we in Assen voor de première van de DTM op het TT-Circuit aldaar, waarnaar we al zeer uitkijken!

18.00 uur: Vanuit de wedstrijdleiding komt het bericht dat de uitslag van de DTM-race definitief is en dat de sportcommissarissen niets meer onderzoeken. In de Porsche Carrera Cup-race werd de Pool Walliko, die met zijn onbezonnen actie zijn beide Huber-teamgenoten Ten Voorde en Skoog uit de weg ruimde en ook zichzelf uitschakelde, bestraft. Bij de volgende wedstrijd van de serie waaraan hij deelneemt, wordt hij op de grid tien plaatsen naar achteren gezet.

190707 Rupp

16.30 uur: Stefan Rupp won volgensverwachting met zijn Alfa Romeo 155 de race voor de Tourenwagen Classics op de Norisring. Na 42 ronden had hij een voorsprong van 9,546 seconden op Ronny Scheer in de Opel Astra, de enige die het tempo van Rupp nog een beetje kon bijhouden. De rest van het veld eindigde op minstens één ronde, aangevoerd door Richard Weber met de BMW M3 als derde algemeen, die de klasse voor de oudere auto's won. Gerhard Füller werd met de Opel Vectra STW vierde en schreef daarmee de klasse voor tweeliter Supertoerwagens op zijn naam. Winst in de klasse 3 was voor Armin Hahne en Michael Schneider met een Ford Sierra RS500. Mark Veraegh was met zijn BMW M3 de enige Nederlander aan de finish, hij werd als 13e geklasseerd. Patrick Huisman en Michael Vogt vielen met hun M3 na 13 ronden uit.

190707 Ulli Mang

15.30 uur: De BMW M1's, waarop we later deze week op deze site nog uitgebreid terugkomen, reden zogeheten regelmatigheidswedstrijden, waarhij het de bedoeling was dat de rijders één rondetijd als referentie neerzetten en daar dan in hun volgende ronden zo dicht mogelijk bij in de buurt moesten komen. Voor de meesten ging het erom om gewoon lekker met hun geweldige auto's op tempo te rijden, tot groot genoegen van de talrijk aanwezige toeschouwers. Uiteindelijk deed de Duitser Ulli Mang het in twee van de drie 'regularity runs' het best, de winst in de andere sessie ging naar Michael Kammermann. Jan Lammers sloot de derde en laatste heat als tweede af.


190797 Bruno Jump


190707 Podium

14.30 uur: Beide Beierse fabrikanten hebben een DTM-overwinning op de Norisring te vieren. Na de overtuigende winst van Audi-rijder René Rast in de race van gisteren was het ditmaal BMW-rijder Bruno Spengler, die met een geweldige start van de vijfde plaats op de grid op weg naar de Grundigkehre de leiding nam en vervolgens gedurende de 70 ronden het veld aanvoerde. Voor de Canadees was het zijn eerste overwinning sinds twee jaar, toen hij ook op de Norisring won. In totaal was het Spenglers vijfde overwinning op de Norisring, een nieuw record in de DTM.

190707 Start R2

Voor pole-sitter René Rast waren alle kansen op een herhaling van het succes van gisteren verkeken, toen uitgerekend merkgenoot Nico Müller hem in de eerste ronde van de race in de Schöller-S in de rondte tikte. Rast viel terug tot de staart van het veld, maakte nog wel flink wat plaatsen goed en kwam uiteindelijk als achtste over de eindstreep.

190707  Bruno Race

Achter racewinnaar Spengler eindigden de beide Audi-rijders Jamie Green en Mike Rockenfeller op de plaatsen twee en drie. Voor Green een goede comeback nadat hij het vorige raceweekeinde moest missen als gevolg van een blindedarmoperatie, voor Rockenfeller een genoegdoening na zijn uitval van gisteren. Robin Frijns leek als derde ook lange tijd op podiumkoers, maar moest in de slotfase van de race toch zijn meerdere erkennen in merkgenoot Rockenfeller, die iets sneller bleek. Frijns werd als vierde geklasseerd, voor BMW-rijder Philipp Eng. Audi-rijders Duval, Rast en Müller, BMW-rijder Glock en Dani Juncadella als best geklasseerde coureur met een R-Motorsport-Aston Martin completeerden de top tien.

190707 Frijns Hunting

In het kampioenschap leidt Rast met 127 punten voor Müller met 102 en Eng met 101. Spengler klimt met zijn Norisring-succes op naar de vierde plaats in de tussenstand met 76 punten, voor Marco Wittmann, Mike Rockenfeller, Loïc Duval en Robin Frijns, die voorafgaand aan zijn thuisrace in Assen met 58 punten op de achtste plaats in het tussenklassement staat.

190707 AM Rockenfeller

13.00 uur: Ook vandaag is er weer sprake van straffen die een invloed hebben op de posities op de startgrid: Jamie Green, oorspronkelijk tweede in de kwalificatie, werd vijf plaatsen naar achteren gezet, omdat hij tijdens de rode-vlagsituatie in de kwalificatie sneller had gereden dan de reglementair toegestane 80 km/u. Ook Mike Rockenfeller, oorspronkelijk zesde in de kwalificatie, en Jake Dennis, 17e en voorlaatste, kregen vijf plaatsen straf voor een identieke overtreding.


190707 Larry 1


190707 Larry 2

190707 Larry 2B


190707 Larry 3


190707 Larry 4


190707 Skoog

11.45 uur: Regel nummer één in de autosport: "Never hit your teammate". Een boodschap die blijkbaar nog niet was aangekomen bij de Pool Igor Walliko. In de tweede Porsche Carrera Cup-race op de Norisring reed hij keurig op de derde plaats, achter zijn teamgenoten Henric Skoog en Larry ten Voorde, waarmee het team van Christoph Huber op weg leek naar een 'clean sweep' van het podium. Tot aan de 22e ronde, want bij het aanremmen van de Grundigkehre ramt Walliko aan de binnenkant de achterkant van de Porsche van Larry ten Voorde, die daarmee tegen de auto van Skoog aan geduwd wordt. Alle drie de rijders zijn daarmee direct uit de wedstrijd, een volledig onnodige en domme actie.

Daarmee was de weg vrij voor Michael Ammermüller, die de leiding kon overnemen en na zijn twee overwinningen in 2014 voor de derde keer op de Norisring won. De tweede plaats was voor Leon Köhler, de jonge Duitser die dit seizoen de overstap makte vanuit de Formule 4 en bij het seizoenshoogtepunt op de Norisring voor de eerste keer op het podium mocht plaatsnemen. De Fransman Julien Andlauer werd als derde geklasseerd. Jaap van Lagen kwam als vierde over de eindstreep en miste daarmee net het podium. 

190707 Pole

11.00 uur: Na zijn dominante overwinning van gisteren heeft René Rast ook vandaag weer de beste uitgangspositie voor succes in de DTM-race. in de kwalificatie reed Rast met zijn Audi RS 5 DTM een tijd van 46,146 seconden, een nieuw kwalificatierecord op de Norisring. Daarachter eindigden Jamie Green en Nico Müller met exact dezelfde tijd, 46,153 seconden, op de plaatsen twee en drie, gevolgd door Loïc Duval, die de 'lock out' van de eerste twee startrijen voor Audi completeerde. Beste niet-Audi-rijder in de startopstelling is Philipp Eng als vijfde, voor Mike Rockenfeller, Bruno Spengler, Sheldon van der Linde, Marco Wittmann en Jonathan Aberdein. Robin Frijns start als elfde.

190707 Rast

De sessie moest na zes minuten eenmaal met de rode vlag worden onderbroken, nadat de BMW van Timo Glock op het rechte stuk tussen Schöller-S en Dutzendteichkehre stilgevallen was en weggesleept moest worden. Na zo'n vijf minuten werd de kwalificatie hervat.

9.30 uur: Stefan Rupp start met zijn Alfa Romeo 155 in Martini-kleuren vanmiddag vanaf de pole-position voor de Tourenwagen Classics-race. Gisteren was hij in de eerste kwalificatie al de snelste, vanmorgen verbeterde hij in de tweede sessie zijn tijd naar 52,663 seconden. Ronny Scheer reed vanmorgen niet, maar start met zijn Opel Astra DTM in SportBild-kleuren, waarmee Joachim Winkelhock in 2000 op de Norisring de eerste race won, als tweede, voor Richard Weber, die met zijn BMW M3 de snelste in klasse 2 is. Gerhard Füller is snelste rijder met een tweeliter Super Touring-auto op de vierde plaats, voor routinier Arnin Hahne met een Ford Sierra. Patrick Huisman start samen met Michael Vogt als 17e, Mark Veraegh als 22e. Beide Nederlanders rijden met een BMW M3 E30.


zondag 8.15 uur: Goedemorgen vanaf de Norisring, waar het na een flinke regenbui gedurende de nacht wat minder stoffig is dan gisteren. Het programma voor vandaag is als volgt:

9.00-9.20 uur: 2e kwalificatie Tourenwagen Classics
10.35-10.55 uur: kwalificatie DTM
11.15-11.45 uur: race 2 Porsche Carrera Cup Deutschland
12.10-12.30 uur: BMW M1 Procar Revival
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
14.55-15.15 uur: BMW M1 Procar Revival

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet