GT

GT: Recordaantal van 72 auto's en twaalf Nederlandse coureurs in Total 24 Hours of Spa

190702 Spa opening

Niet minder dan 72 GT3-auto's worden er eind deze maand (25-28 juli) aan de start verwacht voor de Total 24 Hours of Spa, het onbetwiste seizoenshoogtepunt van de Blancpain GT Series en de Intercontinental GT Challenge. Promotor Laurent Gaudin maakte dit indrukwekkende aantal, een nieuw record, vanmiddag bekend tijdens de officiële persconferentie voor het evenement, die in het kader van de test van vandaag en morgen op het circuit van Spa-Francorchamps plaatsvond. Met Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Honda, Lamborghini, Lexus, Mercedes-AMG, Nissan en Porsche zijn nagenoeg alle GT3-merken vertegenwordigd. Ook vanuit Nederlands perspectief mag er worden uitgekeken naar een flinke inbreng, want de voorlopige startlijst omvat maar liefst twaalf Nederlandse rijder.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Mercedes-AMG/Tim Upietz, SRO/Dirk Bogaerts, Rebocar/René de Boer

190702 Spa persconferentie
Traditionele presentatie bij 'L'arbre qui tue' in de paddock van Spa-Francorchamps

"De race van dit jaar is de 71e editie, maar we zijn er zelfs in geslaagd om een lijst met meer dan 71 deelnemers te presenteren", lachte promotor Laurent Gaudin, die namens SRO verantwoordelijk is voor de organisatie van de Total 24 Hours of Spa. Het gerealiseerde aantal mag inderdaad zonder meer indrukwekkend worden genoemd, zeker wanneer je bedenkt dat de helft van het veld, in totaal 36 auto's, is ingeschreven in de Pro-klasse. Daarbij zorgen tal van fabrikanten voor de nodige extra ondersteuning, want het prestige dat gepaard gaat met succes in Spa, en de bijbehorende kampioenschappen als de Blancpain GT Series, de Endurance Cup en de Intercontinental GT Challenge, is natuurlijk groot. En zelfs de 'Coupe du Roi', voor het succesvolste merk, is een aspect dat tal van fabrikanten in de gaten houden.

190702 Spa Persco Laurent
Speaker Thomas Bastin met organisator Laurent Gaudin, Adelheid Terryn, Sophie Peyrat en Claude Surmont van SRO (vlnr)

Vier Nederlandse rijders in fabrieksondersteunde auto's
Met Robin Frijns bij Audi, Yelmer Buurman bij Mercedes-AMG, Renger van der Zande bij Honda en Nicky Catsburg bij BMW zijn er vier Nederlandse rijders in fabrieksondersteunde auto's actief. Frijns, die vanwege zijn drukke programma met DTM en Formule E dit seizoen nog niet met een GT-auto in actie kwam, deelt de Audi R8 LMS met het startnummer 1 van het Audi Sport Team WRT met twee van zijn DTM-collega's, te weten Nico Müller en René Rast. Yelmer Buurman vormt in de nummer 4-Black Falcon Mercedes-AMG GT3 een rijderstrio met Maro Engel en Luca Stolz, met wie hij vorig jaar de Blancpain Endurance-titel won. Renger van der Zande, die eind maart op Laguna Seca al met de Honda NSX reed, start opnieuw samen met de Belg Bertrand Baguette en de Duitser Mario Farnbacher. Het trio komt onder de inschrijving van Honda Team Motul uit met het startnummer 30. Nicky Catsburg rijdt met de nummer 34-BMW M6 van Walkenhorst Motorsport, samen met Christian Krognes en Mikkel Jensen.

190702 Spa Breukers Audi
Rik Breukers rijdt in de nummer 10-WRT-Audi

Ook de Nederlandse rijders die zonder directe fabriekssteun starten, zijn interessant. Zo rijdt Rik Breukers in de nummer 10-WRT-Audi samen met de Belg Charles Weerts, die afgelopen zondag op Misano zijn eerste Blancpain-overwinning behaalde, en de Fransman Norman Nato. Niek Hommerson rijdt in de nummer 52-AF Corse-Ferrari met zijn vaste partner Louis Machiels en de beide fabrieksrijders Andrea Bertolini en Toni Vilander, waarmee dit kwartet als een van de sterkste in de Pro-Am-klasse mag worden ingeschat. In de nummer 55-Attempto-Audi rijden Steijn en Pieter Schothorst samen met Audi Sport-rijder Mattia Drudi en een nog te benoemen vierde rijder.

190702 Spa RAM Mercedes
Remon Vos en Christiaan Frankenhout rijden met de RAM Racing-Mercedes

In de nummer 74-Mercedes van het Britse RAM Racing rijden Remon Vos en Christiaan Frankenhout. "Het team was nog op zoek naar een 'zilveren' rijder en ik had Tom Onslow-Cole, tegen wie ik vaak rijd in de 24H-Series, al eens gezegd dat hij eens aan me moest denken. Zo kwam ik hier terecht", zei Frankenhout. Naast Onslow-Cole maakt ook diens landgenoot Darren Burke nog deel uit van de bezetting. Francis Tjia kennen we vooral uit Aziatische races en wedstrijden van de 24H-Series, maar hij komt nu ook in Spa in actie, en wel met de nummer 121-Porsche van Open Road Racing, die hij deelt met Michael Soeryadiaya, Remo Rusciutti en Antares Au. Ook dit kwartet is in de Pro-Am-Cup ingeschreven. In de nummer 333-Rinaldi Racing-Ferrari, die is ingeschreven in de Silver Cup, vinden we Indy Dontje, die samen rijdt met Rinat Salikhov, Dennis Bulatov en David Perel.

190702 Spa Catsburg
Nicky Catsburg komt met de Walkenhorst-BMW in PlayStation-kleuren in actie

Vrijwel alle fabrikanten pakken groot uit
Natuurlijk pakken vrijwel alle fabrikanten in Spa groot uit. Aston Martin is in alle klassen vertegenwoordigd en gaat met drie auto's in de Pro-klasse bij R-Motorsport en Garage59 voor het eerste grote succes met de nieuwe Vantage GT3, ondermeer met lokale held Maxime Martin. Audi heeft in totaal drie fabrieksondersteunde auto's bij WRT en Saintéloc, met tal van prominente rijders, zoals het al genoemde DTM-trio Frijns, Rast en Müller, maar ook GT-specialisten als de beide Christophers Mies en Haase, Markus Winkelhock en Fred Vervisch. Bentley viert dit jaar het eeuwfeest en wil dat graag ondersteunen met racesucces, ondermeer door vier M-Sport-auto's in de Pro-klasse. BMW heeft elk één Pro-auto bij Schnitzer en Walkenhorst en wil als succesvolste merk in de historie van het evenement natuurlijk altijd nog meer...

190702 Spa Zande
Renger van der Zande, net uit Watkins Glen, rijdt met de Honda NSX

Ferrari won in 2004 voor het laatst in Spa en komt met SMP Racing, winnaar van de Endurance-race op Silverstone, als leider in de tussenstand van de Blancpain Endurance Cup naar Spa. Ook AF Corse en HubAuto Corsa verdedigen de belangen van het Italiaanse merk in de Pro-klasse. Honda is er met de genoemde Pro-auto met ondermeer Renger van der Zande bij en is met het team van Jenson Button ook actief in de Silver Cup. Lamborghini is met in totaal elf auto's vertegenwoordigd, waarvan drie in de Pro Cup met Orange1 FFF Racing (twee auto's) en GRT Grasser Racing Team. Lexus is aanwezig in de Am-Cup met één RC-F voor het Franse Tech 1 Racing, met ondermeer de oud-voetbalprof Fabien Barthez (voormalig keeper van het Franse nationale team) als rijder.

190702 Spa Bernhard Porsche
De KÜS Team75 Bernhard-Porsche met Timo Bernhard, Earl Bamber en Laurens Vanthoor

Mercedes-AMG wacht inmiddels alweer sinds 2011 op succes in Spa en probeert het dit jaar met vier fabrieksondersteunde auto's van AKKA ASP, Black Falcon, GruppeM Racing en Strakka Racing. Voor AKKA ASP start ondermeer Blancpain GT-kampioen Raffaele Marciello. Bij Strakka Racing rijdt Tristan Vautier als Intercontinental GT-titelverdediger. Yelmer Buurman en zijn teamgenoten bij Black Falcon noemden we al, terwijl ook GruppeM met oud-DTM-coureur Lucas Auer en de Duitsers Maximilian Götz en Maximilian Buhk een sterke line-up aan boord heeft. Nissan is via het team KCMG uit Hongkong present met een tweetal auto's in de Pro-klasse, met sterke rijders als Oliver Jarvis en Katsumasa Chiyo. Porsche tenslotte pakt flink uit met zes Pro-auto's: drie bij ROWE Racing met ondermeer Romain Dumas, Nick Tandy, Fred Makowiecki en Patrick Pilet , een – in Gulf-kleuren – bij GPX Racing met wereldkampioenen Kévin Estre en Michael Christensen plus Richard Lietz, een bij het KÜS Team 75 Bernhard met Timo Bernhard, Laurens Vanthoor en Earl Bamber, en een van Dinamic Motorsport, de wat verrassende winnaars van de eerste seizoensrace in de Blancpain Endurance Cup op Monza.

Vol bijprogramma
Een startveld dus om van te watertanden, en dan is er ook nog eens een vol bijprogramma met het Frans GT4-kampioenschap, Eurocup Formule Renault, de Lamborghini Super Trofeo en een speciale race voor de Porsche 911 GT2 RS als voorproefje van de voor volgend jaar geplande nieuwe GT2-klasse. Op woensdag 24 juli is er vanaf 18.00 uur de traditionele parade van de raceauto's van het circuit naar het centrum van Spa, waar een handtekeningsessie en de rijdersbespreking plaatsvinden. Het programma op het circuit met vier volgepakte dagen begint dan op donderdagochtend 25 juli, met de start van de 24-uursrace op zaterdag om 16.30 uur.

190702 Total 24 Hours of Spa voorlopige deelnemerslijst

190702 Spa Bernhard Zande
Even gelegenheid om bij te praten voor Timo Bernhard en Renger van der Zande, die afgelopen weekeinde beide nog op Watkins Glen reden.

190702 Spa Frites
Typisch Belgische lunch tijdens de persconferentie met frites...

190702 Spa Boulettes
...en de regionale specialiteit, boulettes liègoises.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet