NASCAR

NASCAR: Alex Bowman behaalt eerste Cup-zege op Chicagoland

Eindelijk is Alex Bowman erin geslaagd om in Chicagoland zijn allereerste Cup-zege te behalen in een wedstrijd die vanwege regen en onweersbuien uren werd uitgesteld. Bowman, de opvolger van Dale Jr, bij Hendrick Motorsports versloeg Kyle Larson in een spectaculair slotduel.


2019 Winnaar Bowman
Eindelijk de doorbraak voor Alex Bowman, de opvolger van Dale Jr. bij Hendrick Motorsports.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Alex Bowman behaalt eerste Cup-zege op Chicagoland
Aanvankelijk werd de Camping World 400 al na elf ronden afgebroken en kon pas weer na een urenlang oponthoud voortgezet worden. De eerste overwinning van Bowman leek zich met drie achtereenvolgende tweede plaatsen in de afgelopen weken op Talladega, Dover en Kansas City al langere tijd aan te kondigen. Na 134 Cup-starts was het dan eindelijk zover.

Voor Chevrolet betekende het pas de tweede seizoenszege. Eerder won teamcollega Chase Elliott op Talladega. De overige Cup-overwinningen gingen tot nu toe naar Team Penske of Joe Gibbs Racing.

2019 Hamlin Bowman Busch Prachtig racen op Chicagoland met Hamlin, Bowman en Busch in gevecht.

De pas 26-jarige Alex Bowman: " Hier heb ik mijn gehele leven naar toe gewerkt. Ik was het gewoon moe om nog tweede te worden."
Na urenlang wachten volgde dan eindelijk de herstart waarbij Austin Dillon direct de leiding van Jimmie Johnson overnam. Kort voor het einde van het eerste segment kwam de SHR-Ford van Clint Bowyer op het gras en moest er onder neutralisatie beëindigd worden. Denny Hamlin schreef het eerste wedstrijdsegment op zijn naam.

Het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Kevin Harvick die behoorlijk onder druk van de Hendrick Motorsports teamgenoten Jimmie Johnson en Chase Elliott kwam te staan. Vanwege teveel mensen over de muur werd de JGR Toyota van Hamlin naar de staart van het veld verbannen. Bij beëindiging van het tweede wedstrijdsegment bevonden er zich drie Hendrick Motorsports-coureurs in de Top 5(Byron, Johnson, Elliott).

2019 Hamlin Segment 1
Denny Hamlin won het eerste wedstrijdsegment.

Bij de herstart voor het laatste segment nam Kyle Larson direct de leiding met Bowman in zijn kielzog. In de 171e ronde zorgde Harvick voor de allerlaatste neutralisatie na een touché met de muur. Kevin wist nog een ronde achterstand te vermijden maar kwam als veertiende over de streep.

Vrijwel direct  maakten Larson, Bowman en Johnson duidelijk de dienst uit en de laatste pitstopcylus begon in de 217e ronde toen Ryan Newman en Joey Logano voor hun laatste stop naar binnen kwamen. Na het beëindigen van de cyclus beschikte Bowman over een voorsprong van twee seconden op Kyle Larson.

2019 Harvick Segment 2
Kevin Harvick schreef het tweede segment op zijn naam.

Vijftien ronden voor het einde bedroeg de voorsprong van Bowman nog minder dan een seconde op Larson en zeven ronde later ging de Ganassi-coureur definitief voorbij. Larson genoot slechts tweede ronden van zijn leiderspositie want Bowman sloeg daarna op identieke wijze terug en gaf zich vervolgens niet meer gewonnen. Het verschil tussen Bowman en Larson bedroeg op de finish slechts 0.583 secs. Joey Logano eindigde als derde gevolgd door zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson die sinds April 2018(Bristol 3e) zijn beste resultaat behaalde.

2019 Bowman leidt
Alex Bowman op weg naar zijn eerste Cup-overwinning.

Voor zowel Kyle Busch als Kevin Harvick werd het een teleurstellende dag. Busch maakte al vroeg contact met de muur en was daarna ook nog eens bij een aanrijding met Joey Logano betrokken. Bovendien klaagde Busch over sterke rookontwikkeling in de cockpit. Een 22e plek was het teleurstellende resultaat.

Uitslag Campingworld 400
1. Alex Bowman Chevrolet 267 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
3. Joey Logano Ford 267 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
5. Brad Keselowski Ford 267 ronden
6. Ryan Blaney Ford 267 ronden
7. Erik Jones Toyota 267 ronden
8. William Byron Chevrolet 267 ronden
9. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet