Porsche Cups

Porsche Supercup: Tweede overwinning voor Julien Andlauer, Larry ten Voorde weer op het podium

andlauer2019

De derde race van de Porsche Supercup dit seizoen is een prooi geworden voor de Fransman Julien Andlauer. De rijder van BWT Lechner Racing, die ook al in de vrije training en kwalificatie de snelste man was, leidde de race op de snikhete Red Bull Ring (zo goed als...) van start tot finish. Met zijn overwinning verkleinde Andlauer zijn achterstand in het kampioenschap naar vijf punten op zijn teamgenoot Michael Ammermuller, die tweede werd. Lary ten Voorde, gestart vanaf de tweede plek, reed in zijn tweede Porsche Supercup wedstrijd van dit seizoen opnieuw knap naar het podium, door net als vorige maand in Monaco, ook nu als derde te finishen.

Tekst: Niels van der Peet
Foto's: PR

Bij de start kwamen zowel Ten Voorde als Andlauer prima van hun plek vanaf de eerste startrij, waarna een sprint volgde tot de eerste bocht, welke gewonnen werd door onze landgenoot, die als koploper bocht 1 inging. Doordat Ten Voorde iets te wijd uit deze bocht kwam, volgde er wederom een sprint met Andlauer, waarbij Andlauer zij aan zij met Ten Voorde, zelfs met twee wielen door het gras ging richting de volgende bocht. En niet voor niets voor de jonge Fransman, want hij dook als eerste de volgende bocht in en nam de leiding weer terug in handen. Kort daarachter was het Michael Ammermuller op plek drie, die de Luxemburger Dylan Pereira een beuk gaf waardoor Jaap van Lagen vanaf de zeasde plaats op kon klimmen naar de vierde plek. Ook de Turkse leider in het Rookie klassement, Ayhancan Güven, kwam in deze eerste ronde in de problemen en moest zijn Porsche na contact met Igor Walilko aan de kant zetten met een lekke band rechtsvoor. Sneu voor Güven, die een uitstekend start van het seizoen kende met een tweede (Barcelona) en vijfde (Monaco) plaats algemeen, maar nu geen punten scoorde.

De leider Julien Andlauer reed vervolgens gestaag weg van zijn achtervolgers en sloeg een gaatje naar Larry ten Voorde, die zich met hand en tand moest verdedigde tegen Michael Ammermuller, die zo snel als mogelijk de aansluiting zocht bij zijn teamgenoot aan de kop. Het lukte de Duister en regerend Porsche Supercup kampioen maar niet om voorbij Ten Voorde te komen, en bij een van zijn pogingen zelfs een foutje maakte waar Jaap van lagen van profiteerde en opklom naar de derde plaats.

  vanlagen

Lang kon Jaap van Lagen, uitkomend voor het Franse team van Martinet by Almeras, niet genieten van zijn derde plaats want een ronde later stelde Ammermuller weer orde op zaken en ging weer voorbij aan de Nederlander. Niet veel later, in ronde zeven, moest ook Ten Voorde er aan geloven, waarmee Ammermuller de tweede plaats overnam, en Ten Voorde na de BWT roze achterkant van de Porsche van Andlauer, nu tegen het roze achterwerk van Ammermüller aan moest kijken.

Heel even zat Jaap van Lagen daarna kort achter ten Voorde, maar een aanval op de laatste plek op het podium bleef uit, waarna Van Lagen in de verdediging moest ten op zichte van zijn achtervolgers Mikkel O. Pedersen en Florian Latorre op de plaatsen vijf en zes. Ook Dylan Pereira, die ondanks de beuk van Ammermuller in ronde 1, nog knap op de zevende plaats reed sloot niet veel later aan. Er volgde een fraaie strijd om de plaatsen vijf tot en met zevende, maar in de volgorde kwam geen verandering meer.

  tenvoorde
Een blije Larry ten Voorde


Andlauer reed aan kop onbedreigd naar zijn tweede zege van dit seizoen, gevolgd door Ammermüller, Ten Voorde, en Van Lagen, die zijn vierde plaats had weten vast te houden. De derde Nederlander in het veld, Michael Verhagen, gestart vanaf een 28ste positie kwam als 23ste over de finish. Winnaar in het Pro Am klassement werd de Noor Roar Lindland en de zege in het Rookie klassement ging naar de Fransman Marvin Klein.

De volgende wedstrijd van de Porsche Supercup is over twee weken op het circuit van Silverstone.

  uitslag-porsche-rdebullring


Tussenstand kampioenschap na drie wedstrijden:
1. Michael Ammermuller 54
2. Julien Andlauer 49
3. Mikkel O. Pedersen 40
4. Jaap van Lagen 36
5. Larry ten Voorde 32
6. Ayhancan Güven 30 (eerste rookie)
15. Roar Lindland (eerste Pro Am)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet