GT

GT: Caldarelli/Mapelli en Vanthoor/Weerts racewinnaars Blancpain World Challenge Europe Misano

190630 Blancpain Misano R1
Racen op een zomerse zaterdagavond: Blancpain GT World Chalenge Europe in Misano

Andrea Caldarelli en Marco Mapelli deden de beste zaken in de beide races van de Blancpain World Challenge Europe op het circuit van Misano. Op zaterdagavond schreef het duo met de FFF Racing-Lamborghini de race op zijn naam, op zondag kwam de Huracán als tweede over de eindstreep, waarmee het Italiaanse duo voor eigen publiek het grootste aantal punten scoorde. De winst in de zondagsrace ging naar Dries Vanthoor en Charles Weerts in de WRT-Audi, nadat de jonge Weerts in de slotfase op geweldig sterke wijze Caldarelli achter zich wist te houden. Steijn Schothorst was in beide races de best geklasseerde Nederlander.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO/Dirk Bogaerts

In de eerste race leidde de van pole-position gestarte Charles Weerts in de nummer 2-WRT-Audi in de beginfase, maar de jonge Belg moest relatief snel zijn meerdere erkennen in Caldarelli in de FFF-Lamborghini, die na zes minuten de leiding overnam. Zo'n tien minuten later kwam er een voortijdig einde aan Weerts' race toen hij in bocht 14 de controle over zijn Audi verloor en in de grindbak belandde. Dat leidde tot full-course-yellow. Kort na de herstart opende het pitstopvenster. Na de stops reed de nummer 88-AKKA-ASP-Mercedes, waarin Raffaele Marciello het stuur had overgenomen van de keurig opgeklommen Vincent Abril, op de tweede plaats. Met nog iets meer dan 22 minuten te gaan was er opnieuw een full-course-yellow, gevolgd door een safety-car-fase, nadat Markus Winkelhock in de nummer 26-Saintéloc-Audi van de baan was geraakt na contact met Thomas Neubauer in de nummer 89-AKKA-ASP-Mercedes. Met twaalf minuten te gaan werd de race weer vrijgegeven, waarbij Mapelli tot de laatste ronde flink onder druk stond van Marciello, maar de eerste plaats wist vast te houden. Daarmee was de eerste Europese Blancpain-zege voor Lamborghi van dit jaar een feit. De AKKA-ASP-Mercedes van Marciello/Abril eindigde als tweede, de Black Falcon-Mercedes van Luca Stolz en Maro Engel kwam als derde over de eindstreep.

190630 Blancpain Misano Schothorst
Steijn Schothorst in de Attempto-Audi was in beide races de best geklasseerde Nederlander

Winst in de Silver Cup ging naar de Mercedes van Fabian Schiller en Timur Boguslavskiy, nadat Bastian/Neubauer een drive-through hadden gekregen voor de aanrijding met Winkelhock. Steijn Schothorst was samen met Nick Foster in de nummer 55-Attempto Racing-Audi als achtste algemeen de best geklasseerde Nederlander. Daarachter eindigden Milan Dontje en Mattea Drudi in de nummer 56-Attempto Racing-Audi als negende algemeen en als tweede in de Silver Cup.

190629 Blancpain Misano uitslag race 1

190630 Blancpain Misano Start R2
Start van de tweeede race met de uiteindelijk winnende WRT-Audi aan de rechter kant

Op zondag maakte Charles Weerts zijn fout van daags tevoren meer dan goed door op overtuigende wijze de overwinning naar huis te rijden. Ook voor het WRT-team was dit de eerste winst van het Sprint-seizoen 2019. In de beginfase domineerde de nummer 88-AKKA-ASP-Mercedes met pole-sitter Marciello, maar bij de pitstops ging het volledig mis: het Franse team had de auto blijkbaar nog niet naar binnen verwacht en moest eerst de banden nog uit de pitbox halen, waarmee onnodig veel tijd verloren ging. Daarmee kwam de WRT-Audi van Dries Vanthoor en Charles Weerts aan de leiding, voor de 25-Saintéloc-Audi en de FFF-Lamborghini. Met nog tien minuten te gaan passeerde Caldarelli in de Lamborghini de Audi met Simon Gachet aan het stuur en nam zo de tweede plaats over. Vervolgens reed Caldarelli snel het gat naar Weerts dicht, maar de Belg maakte geen fouten en reed de zege naar huis. Caldarelli reed de Lamborghini als tweede over de eindstreep, voor de Saintéloc-Audi van Gachet en Christopher Haase. Luca Stolz en Maro Engel grepen als vierde weliswaar naast het podium, maar scoorden als vierde toch flink wat punten en behouden de leiding in de tussenstand.

190630 Blancpain Misano Breukers
Rik Breukers was als derde in de Silver Cup op zondag de enige Nederlander met een podiumplaats

Een tijdlang leek ook de winst in de Silver Cup naar een WRT-Audi te gaan, want Rik Breukers had in de nummer 10-Audi lange tijd de leiding in de klasse in handen. In de slotfase kon hij echter geen vuist meer maken tegen Nico Bastian in de nummer 89-AKKA-ASP-Mercedes en Aaro Vainio in de nummer 62-R-Motorsport-Aston Martin, zodat de Audi uiteindelijk als negende algemeen en derde in de Silver Cup eindigde. Een plaats daarvoor was Steijn Schothorst, wederom als achtste algemeen, opnieuw de best geklasseerde Nederlander in de race. De Attempto-Audi met Milan Dontje eindgde als 18e algemeen en zesde in de Silver Cup.

190630 Blancpain Misano uitslag race 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet