Sportscars

Sportscars: Jarvis met Joest-Mazda in nieuwe recordtijd naar Watkins Glen-pole

190630 IMSA kwali Jarvois
Oliver Jarvis reed met de Joest-Mazda een nieuw kwalificatierecord

Voor de derde maal dit seizoen behaalde de Brit Oliver Jarvis in de nummer 77-Joest Racing-Mazda DPi de pole-position voor een race van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. In de kwalificatie voor de zes-uursrace van Watkins Glen, na Daytona en Sebring tevens de derde ronde van de North American Endurance Cup. Renger van der Zande kwalificeerde de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Cadillac als vijfde. De GTLM-pole was voor António García in de nummer 3-Chevrolet Corvette. In GTD domineerden de beide Mayer Shank Racing-Acura's met de snelste tijd voor Trent Hindman in de nummer 86, Ben Keating reed in de Riley Motorsports-Mercedes, die hij deelt met Jeroen Bleekemolen en Felipe Fraga, de zevende tijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Dat de Joest-Mazda's dit weekeinde op Watkins Glen tot de favorieten gerekend moeten worden, bleek al in de trainingssessies en Oliver Jarvis bevestigde dit eens te meer in de kwalificatie, waarin hij een tijd van 1:29,639 seconden reed, meer dan 2,5 seconden sneller dan het bestaande kwalificatierecord op de Glen. De tweede tijd was voor Dan Cameron in de nummer 6-Penske Acura, 0,223 seconden langzamer dan Jarvis, maar Cameron bleef zijn teamgenoot Ricky Taylor in de nummer 7-Acura 0,055 seconden voor. De tweede Mazda behaalde in handen van Harry Tincknell de vierde startplaats, voor Renger van der Zande in de Konica Minolta WTR-Cadillac.

"Het rondje was heel scherp, maar de andere Cadillacs waren ook wel een stuk langzamer dan wij", zei Van der Zande. "Het was leuk voor mij en deed ook wel weer goed, want ik had een paar slechte weekeinden in Amerika achter de rug. De snelheid in de auto zit wel goed, maar we komen bij lange na niet aan de Acura's en de Mazda's, die zijn een seconde sneller. Dat wordt in de race een kwestie van overleven, maar met de strategie kunnen we nog wel wat doen. Ten opzichte van vorig jaar zijn we iets minder langzaam op het rechte stuk, dus dat geeft wel een beetje hoop, maar het is wel de vraag wat de banden gaan doen. Hopelijk kunnen we profiteren in plaats van incasseren..."

190630 IMSA kwali Corvette
GTLM-pole voor António García in de nummer 3-Corvette

In de GTLM-kwalificatie streed António García in de Corvette lange tijd met Richard Westbrook in de nummer 67-Ford, waarbij García met een tijd van 1:40,799 minuten uiteindelijk aan het langste eind trok. Westbrook moest met 0,317 seconden achterstand genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Tommy Milner met de nummer 4-Corvette de derde startplaats in handen kreeg nadat de tijd van Joey Hand in de nummer 66-Ford was geschrapt vanwege het overschrijden van 'track limits'. Hand start uiteindelijk als vijfde achter de nummer 24-BMW van John Edwards. Voor de Porsches was de kwalificatie een lastige aangelegenheid, deels door 'track limits' en bij Vanthoor/Bamber ook door een langzaam leeglopende band, waardoor ze slechts vijf ronden konden rijden.

In de GTD-klasse was Trent Hindman, leider in de tussenstand, met de nummer 86-Meyer Shank Racing-Acura NSX het snelst. Met zijn tijd van 1:44,978 minuten bleef hij de Deense Christina Nielsen in de nummer 57-Acura 0,317 seconde voor. Hindman is de eerste rijder, die dit seizoen voor de tweede keer de GTD-pole-position behaalde. De derde startplaats was voor Dillon Machavern in de Turner Motorsport-BMW. Ben Keating kwalificeerde de Riley-Mercedes, die hij deelt met Jeroen Bleekemolen en Felipe Fraga als zevende. Jeroen Bleekemolen zei: "Een goede kwalificatie van Ben. Er zit een aantal pro's voor hem, dus de zevende plek is prima, zeker omdat hij er ook niet zo ver achter zit. Ik denk dat we redelijk competitief kunnen zijn. De auto gaat goed, er zijn wel een paar merken die iets sneller zijn, maar we hebben zeker kans om te winnen, zeker omdat Riley het ook altijd goed voor elkaar heeft qua strategie. We moeten goed bedenken waar we ze kunnen pakken."

190629 IMSA Watkins Glen uitslag kwalificatie

190630 IMSA kwali Riley
Ben Keating kwalificeerde de Riley-Mercedes als zevende
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet