GT

European GT4 Series: Duo Lambertz/Monti winnen eerste race op Misano. Podium voor Simon Knap

3S3A9285

Straffen voor beide KTM wagens, een lekke band voor koploper Stephane Lemeret, een opgave voor de kampioenschapleiders Benjamin Lessennes/Daniel McKay waren de belangrijkste ingrediënten van de eerste race op het kleine Italiaanse circuit van Misano. De Mercedes-AMG van het duo Lambertz/Monti wonnen de wedstrijd met een aanzienlijke voorsprong op de RN Vision STS BMW van Zug/Piana, die hun Pro-Am klasse wisten te winnen. Alec Udell met zijn Nederlandse teamgenoot Simon Knap pakten met hun BMW de laatste algemene podiumplaats en een tweede in de Silver klasse gevolgd door Max Koebolt en Jan Kisiel in de Silver strijd.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: GT4 European Series

Mads Siljehaug (Valvoline - True Racing KTM) pakte de polepostie voor de eerste van de twee races op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Siljehaug reed naar de snelste tijd in de eerste 20-minuten kwalificatie, wat gelijk ook de snelste tijd van het weekend betekende.

  3S3A9136

Het was dringen geblazen voor het grote veld op weg naar de eerste bocht. De twee KTM bolides van Siljehaug en Patric Niederhauser namen gelijk afstand op de Ekris BMW van Euan McKay, gevolgd door de Equipe Verschuur McLaren, koploper in de tussenstand van het kampioenschap. Benjamin Lessennes zat achter het stuur voor het eerste halfuur en rekende gelijk af met de Bullitt Racing Mercedes van Romain Monti. Simon Knap lag zevende met de MDM Motorsport BMW met twee plaatsen daarachter de Leipert Mercedes van Max Koebolt.

Na een kwartier racen werden de twee KTM wagens aan kop bestraft met een drive through straf vanwege het niet respecteren van de start snelheid. Euan McKay, teamgenoot van Ricardo van der Ende, was de lachende derde en nam de koppositie over voor Stephane Lemeret met de CMR Alpine, die Lessennes had ingehaald. Ook de V8 Racing Chevrolet van Francesco Pastorelli profiteerde van de straf voor de beide KTM's en verscheen in de top tien.

  3S3A9576

Koploper McKay ondervond problemen aan zijn wagen, verloor snelheid en zakte terug naar een negende plaats. Lemeret werd daardoor de nieuwe koploper, gevolgd door Romain Monti die met Benjamin Lessennes afrekende. Op een vijfde plaats was de ontketende Pastorelli aanbeland die Simon Knap naar een zesde plaats terug had verwezen.

Ook geen geluk voor koploper Lemeret die door een lekke band veel plaatsen moest inleveren. Romain Monti werd de nieuwe koploper gevolgd door Cem Bolukbasi in de Borusan Otomotiv Motorsport BMW. Na alle verplichte pitstops halverwege deze uurrace lag Alex Lambertz, die het stuur had overgenomen van Romain Monti, met een ruime voorsprong van tien seconden op kop voor Alec Udell, teamgenoot van Simon Knap en de BMW van Gabriele Piana. Deze twee BMW's waren in een flinke strijd verwikkelt. Ricardo van der Ende lag met de Ekris BMW op de vierde plaats gevolgd door Jan Kisiel, die Max Koebolt had vervangen. Duncan Huisman, die Pastorelli had afgelost lag op een zevende plaats. Mark van der Aa, teamgenoot van Koen Bogaerts tikten tegen de top tien aan met hun MDM Motorsport BMW. In de slotfase kwam Udell onder flinke druk te staan van een grote groep achtervolgers, geleid door Van der Ende met daarachter Jan Kisiel, Nicolaj Möller-Madsen, Reinhard Kofler en Duncan Huisman. Ricardo van der Ende kon zijn vierde plaats niet verdedigen en werd ingehaald door Jan Kisiel, die vlak achter Alec Udell was beland. Puntenleider Daniel McKay moest zijn Equipe Verschuur McLaren met problemen in de pits parkeren.

  3S3A9681

Alex Lambertz ( Bullitt Racing Mercedes-AMG) won de race met 10.482 seconde voorsprong op Gabriele Piana die zijn BMW merkgenoot Alec Udell naar de derde plaats terug verwees. Udell wist de druk van de achtervolgende groep te weerstaan en derde werd gevolgd door Jan Kisiel (Leipert Motorsport Mercedes-AMG) en Nicolaj Möller-Madsen. Ricardo van der Ende verloor in de laatste ronden zijn vijfde plaats en moest zich nog verdedigen op Duncan Huisman. Morgen de tweede race op Misano.


Uitslag Race 1


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet