IndyCar

Indycar: Alexander Rossi vergroot titelkansen na dominante overwinning Road America

Een bijzonder dominant optreden van Alexander Rossi in de REV Group Grand Prix presented by AMR was de exacte tonic die hij nodig had. Op het veeleisende circuit van Road America reed Rossi op één ronde na vrijwel alle ronden aan de leiding. Penske -coureur Will Power eindigde als tweede op 28.4391 secs. achterstand. Voor Rossi betekende het zijn tweede seizoensoverwinning en de zevende in zijn vierjarige Indycar-carrière. Met nog zeven wedstrijden te gaan heeft Rossi nog maar zeven punten achterstand in de tussenstand van het kampioenschap.

Winnaar Rossi Alexander Rossi is Josef Newgarden tot op zeven punten genaderd. Het gaat spannend worden de komende weken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Alexander Rossi vergroot titelkansen na dominante overwinning Road America
Al in de allereerste ronde moest polesitter Colton Herta zijn positie prijsgeven en daarna kwam Rossi's zege eigenlijk niet meer in gevaar. Slechts één ronde reed de Amerikaan niet aan de leiding en dat was bij één van de laatste pitstops. Graham Rahal mocht één ronde op kop rijden en moest daarna ook voor zijn reguliere stop naar binnen.

In de laatste zeven wedstrijden eindigde Rossi vijfmaal op P1 of P2. Het begon met een overwinning op Long Beach eerder dit jaar in april. Penske-coureur Josef Newgarden leidt in de tussenstand van het kampioenschap met een voorsprong van slechts zeven punten. Newgarden beschikt over 402 punten en Rossi 395.

Herta Rossi Startrij 1
Rossi en Herta vertrekken vanaf de eerste startrij. Herta vormde geen partij.

Alexander Rossi: " Wij zijn vrijwel het gehele seizoen snel geweest maar vele malen kwam het succes toch niet onze kant uit zoals wij het graag gezien hadden. Wat we vandaag hebben laten zien is een bevestiging van onze organisatie. Soms zaten we er dichtbij maar de Penske-auto's hadden over ons gewoon de overhand. Om op deze wijze te winnen en zoals wij raceten bevestigt onze intentie. We zullen de volgende weken hergroeperen en hard toeslaan in Toronto."

2019 RHR Dixon
RHR en Scott Dixon lagen in het begin van de wedstrijd met elkaar in de clinch.

Will Power vertrok als derde in de Penske Dallara Chevrolet en wist tijdens de eerste pitstopcyclus een plek te winnen en behaalde met een tweede plek zijn beste seizoensresultaat in 2019. Voor teamgenoot Josef Newgarden gold eigenlijk dezelfde procedure. Hij startte als vierde en wist eveneens één plek te winnen en deze te behouden. Voor Newgarden betekende het zijn zesde podiumresultaat dit seizoen. Newgarden bevestigde dat zowel hij als Power vandaag gewoon geen partij voor Rossi waren. "Wij hadden gewoon niet genoeg in huis. We stonden een beetje in de schaduw maar eigenlijk heel veel. Alex en Andretti Autosport waren voor ons gewoon te goed vandaag. We moeten terug naar de tekenkamer en er achter zien te komen wat we missen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we wat zullen vinden."

Will Power 2
Eindelijk een goed resultaat voor Will Power.

Achter de beide Penske-rijders eindigde Graham Rahal als vierde. Scott Dixon was in de eerste ronde bij een aanrijding met Ryan Hunter Reay betrokken maar wist zich te herstellen.

Scott Dixon: "Als we bij de start geen probleem gehad hadden, dan hadden we voor de overwinning mee kunnen strijden. We moesten ons naar voren terugwerken, maar het is niet anders. Het is gebeurd en je kunt niet anders doen dan kop op en eraan beginnen om de verloren tijd in te halen.

Banden Rossi na zege
De banden van Rossi na de wedstrijd zeggen voldoende.

Uitslag
1. (2) Alexander Rossi, Dallara Honda, 55 ronden
2. (3) Will Power, Dallara Chevrolet, 55 ronden
3. (4) Josef Newgarden, Dallara Chevrolet, 55 ronden
4. (5) Graham Rahal, Dallara Honda, 55 ronden
5. (12) Scott Dixon, Dallara Honda, 55 ronden
6. (18) Felix Rosenqvist, Dallara Honda, 55 ronden
7. (9) James Hinchcliffe, Dallara Honda, 55 ronden
8. (1) Colton Herta, Dallara Honda, 55 ronden
9. (16) Simon Pagenaud,Dallara Chevrolet, 55 ronden
10. (6) Takuma Sato, Dallara Honda, 55 ronden
11. (15) Ryan Hunter-Reay, Dallara Honda, 55 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet