Ford Fiesta Sprint Cup

Laurens de Wit vecht tot de laatste meters met Daan Pijl en pakt de winst in de tweede race Ford Fiesta Sprint Cup

20190623-NRB 8618

Laurens de Wit start de tweede Ford Fiesta Sprint Cup race vanaf poleposition met naast hem de snelste Belg David De Saeger. Paul Sieljes heeft het naar zijn zin op Spa-Francorchamps en mag vanaf een derde plaats vertrekken. De aanvankelijke polesitter Rik Koen stapt in de reservewagen van Cor Euser Racing na zijn crash in de eerste race en moet vanaf achteraan zijn inhaalrace aanvangen.

Tekst en foto's: PR

Na de start neemt De Saeger de kop voor Laurens de Wit en Paul Sieljes. De Belg maakt echter een klein foutje en de beide Nederlanders profiteren. De kopgroep van vijf wagens ligt erg dicht bij elkaar. Colin Caresani passeert de Belg voor de derde plaats. Ook de aandringende Daan Pijl is te sterk voor De Saeger. Vier Nederlanders aan de leiding.

20190622-NRB 7770

Liroy Stuart en de Belg Kenny Herremans raken elkaar, maar ook Belle Rappange en de Belg Giovanni Van Lil ontmoeten elkaar in de Busstop chicane. Beide incidenten zijn onder de aandacht van de wedstrijdleiding. De winnaar van de eerste race Daan Pijl is ontketend. Eerst moet Caresani eraan geloven en daarna Sieljes. De protegé van Cor Euser is al op de tweede plaats beland, maar heeft ruim twee seconden achterstand op koploper De Wit. Ook Bas Koeten rijder Colin Caresani weet Sieljes te passeren en gaat naar de derde positie. Rik Koen heeft al flink wat plaatsen goedgemaakt, maar zijn opmars blijft steken rond de strijd om de 17de plaats. Doortje Herber gaat eraf in Les Combes en moet opgeven.

20190623-RBN 8210

Ondertussen vergroot aan de kop Daan Pijl de druk op koploper De Wit. Het verschil tussen beide kemphanen is minimaal. Het is constant stuivertje wisselen om de strijd voor de derde plaats. Dan is het weer Sieljes en dan weer Caresani, die echter een foutje maakt en naar de vijfde plaats terugzakt.

20190622-RBN 6161

Oudgediende Liroy Stuart krijgt het op zijn heupen, op een circuit dat de teambaas erg ligt en waarbij hij vorig jaar al hoge ogen gooide stijgt hij naar de derde plaats, maar ligt onder zwaar vuur van Caresani die weer een plaats heeft goedgemaakt op Sieljes.

20190623-NRB 8705

In de strijd om de kop zit Pijl nu op de achterbumper van De Wit, die er echt alles aan moet doen om de 15-jarige van zich af te houden. Zij aan zij gaan ze de Busstop chicane in, waarbij De Wit ervoor kiest om een stukje af te snijden om een touché te vermijden. Hij komt daardoor een stuk voor Pijl de baan weer op en behoudt de leiding, maar hoe lang gaat dit duren? Deze actie, waarbij De Wit met vier wielen buiten de baan is gekomen wordt nader bekeken door de wedstrijdleiding. De spanning is om te snijden. Daan Pijl neemt kortstondig de kop, maar De Wit passeert hem weer.

20190623-RBN 8294
Uiteindelijk wint Laurens de Wit de wedstrijd met een verschil van 0,407 seconde op Daan Pijl. Zes Nederlanders vormen de eerste zes in de uitslag. Liroy Stuart wordt derde, gevolgd door Caresani en de snelle Jorn Boertien die in de slotfase Paul Sieljes naar de zesde plaats verwees.

20190622-RBN 7197
Fantastische autosport, knokken om elke meter, tweedik door de Raidillon, cupracen zoals het hoort. De volgende twee races van de Ford Fiesta Sprint Cup worden gehouden in het kader van de Blancpain GT World Challenge op 12-14 juli op Circuit Zandvoort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet