VLN

Div: Phoenix Racing wint Nürburgring 24 Uur na straf Manthey Racing. Vier Nederlanders in de Top 10

Aanvankelijk vermeldden wij dat Michael Christensen zich in Manthey bevond toen deze bestraft werd. Volgens de live timing zat hij in de auto, het bleek niet Christensen maar Laurens Vanthoor te zijn, die tijdens de persconferentie nogmaals zijn excuses aanbood. Het kostte het Cult Team uit de Eifel wel de overwinning. Het leverde het team van Phoenix Racing haar vijfde zege op de Nordschleife op.


2019 Winnende Audi
Vijfde overwinning voor Phoenix op de Nordschleife met Dries Vanthoor aan het stuur in de slotfase

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Phoenix Racing wint 24 Uur Nurburgring na straf Manthey Racing.Vier Nederlanders in de Top 10
Een tijdstraf wegens te hard rijden kostte Manthey Racing de overwinning op de Nordschleife. Het team van Phoenix Racing was eigenlijk niet echt in de picture voor de overwinning. De bal lag bij Porsche en Mercedes. Beide merken strandden door menselijk falen. Na 157 ronden en 3984.86 km. op de Nordschleife behaalde het team van Phoenix haar vijfde overwinning hier. Voor Nordschleife routinier Frank Stippler betekende het overigens na 2012 zijn tweede overwinning. Voor Pierre Kaffer is de cirkel overigens rond.

2019 Estre Middag Kevin Estre ging in de slotfase niet meer in de aanval.


Pierre Kaffer: "Ernst Moser van Phoenix Racing was mijn leermeester en het was voor mij altijd een droom om hier op de Nordschleife de 24 U te winnen. Het is mijn thuisrace en heeft voor mij bijzonder veel betekenis. Zeker na mijn overwinningen op Sebring en Le Mans.

2019 Falken Team
Mooi resultaat voor Stef Dusseldorp. Beste Nederlander met BMW.

De tijdstraf van 5.32 min. kostte Manthey Racing duidelijk de overwinning. Met de 911 GT3 R beschikte men over een auto die zich ten opzichte van de merkgenoten duidelijk in een andere league bevond. Overigens was het de eerste maal sinds 1985 dat er weer twee broers op het podium stonden. Toen waren dat Axel en Jochen Felder met een BMW 635 CSI. Dries en Laurens Vanthoor herhaalden dit na 34 jaar met een eerste en een tweede plek in de 47e editie van de 24U.


2019 Bleekemolen Middag
Vanuit de Top 30 in de Top 10. Goed resultaat voor Jeroen Bleekemolen.

De #3 Black Falcon Mercedes van Maximilian Buhk/Hubert Haupt/Thomas Jäger/Maro Engel behaalden nog een verrassende derde plek. Na een teleurstellend BMW optreden toch een klein lichtpuntje, de combinatie Dumbreck/Dusseldorp/Imperatori/Klingmann bracht de Falken Motorsports BMW M6 GT 3 als zevende over de streep. Voor Stef Dusseldorp als beste Nederlander een uitstekend resultaat. De No 16 AMG Mercedes GT3 van Renger van der Zande viel in rondom het middaguur met een technisch probleem uit.

2019 Van Dam
En weer een SP3T klasse-overwinning voor Carlo van Dam.

Jules Szymkowiak eindigde samen met Philipp Ellis, Fabian Vettel en Luca Ludwig als zevende met daarachter de tweede Phoenix Audi R8 LMS van Bleekemolen/Stippler/Kolb/Schramm.

Overigens zorgden de beide Phoenix en Land Audi's van zonsopgang tot in de vroege ochtenduren voor prachtig slipstreamduel waar zich later ook nog de No 6 Merces bijvoegde.

2019 Nissan Coronel Middag
De Kondo Nissan Nissan GTR Nismo GT3 R van Tom Coronel smaakt naar meer.

De Kondo Nissan van Coronel/Mitsunori/Fujii/Tsugio eindigde bij haar eerste deelname op de Nordschleife. In de slotfase gingen zij nog een duel aan met de Lexus LC. Een pracht resultaat voor Kondo Racing bij haar debuut optreden! In de SP3 T klasse behaalde Carlo Van Dam wederom zijn traditionele Nordschleife overwinning met de Subaru WRX STI


2019 Vangrail Crash BMW
Ondanks een openstaande motorkap en een pitlane crash met veel geleend tape van diverse teams toch aan de finish deze BMW. Prachtig toch?

Een recordaantal van 230.000 bezoekers op de Nordschleife dit weekend met veel spektakel, spanning maar helaas ook de nodige schades.

2019 Podium
Podium van de 47e editie jaargang 2019.

Provisional Results
1. #4 Phoenix Racing / Audi R8 LMS / Vervisch, Kaffer, Stippler, D. Vanthoor 157 ronden
2. #911 Manthey Racing / Porsche 911 GT3 R / L. Vanthoor, Estre, Bamber, Christensen 156 ronden
3. #3 Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Stolz, Haupt, Buhk, Jäger 156 ronden
4. #14 Car Collection / Audi R8 LMS / Haase, Winkelhock, Fässler, Rast 156 ronden
5. #12 Manthey Racing / Porsche 911 GT3 R / Klohs, Kern, Ohlsen, Cairoli 155 ronden
6. #33 Falken Motorsport / BMW M6 GT3 / Dumbreck, Dusseldorp, Imperatori, Klingmann 155 ronden
7. #18 GetSpeed Performance AMG / Ellis, Vettel, Ludwig, Szymkowiak 155 ronden
8. #5 Phoenix Racing / Audi R8 LMS / Stippler, Kolb, Bleekemolen, Schramm 154 ronden
9. #705 Scuderia Glickenhaus / SCG 003C / Laser, Mutsch, Mailleux, Simonsen 154 ronden
10. #45 Kondo Racing / Nissan NISSAN GTR Nismo GT3 / Coronel, Mitsunori, Fujii, Tsugio 154 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet