Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Daan Pijl wint na zijn overwinning op Zolder ook op Spa-Francorchamps

20190623-NRB 8234

Naar de eerste race van de Ford Fiesta Sprint Cup op het zonovergoten circuit van Spa-Francorchamps wordt met veel spanning uitgezien. Weer een gecombineerde wedstrijd van de Nederlanders en Belgen. Na alle drama's van gisteren staan de 27 coureurs te popelen om richting La Source los gelaten te worden.

Tekst en foto's: PR

De kwalificatie gistermiddag werd na de koprol van Nathan van Springel, letterlijk en figuurlijk een race tegen de klok. De ongelukkige Belg hield aan het incident een wat pijnlijke schouder over, maar kreeg na bezoek aan het ziekenhuis in Luik van de doktoren toestemming om op zondag van start te gaan. Slechts één ronde, voor de circuit sluiting om 18:00 uur, hadden de jonge rijders de tijd om de startopstelling voor beide races te vormen.

  20190623-RBN 7291

De 15-jarige Rik Koen hield zijn hoofd koel en reed de snelste ronde, wat de poleposition betekende voor de tweede race, gevolgd door nog vier landgenoten. De op de vijfde plaats geëindigde Daan Pijl mag vanwege de omgekeerde startvolgorde van de eerste vijf, de eerste wedstrijd vanaf poleposition vertrekken, met naast hem de eerste Belg Dylan Derdaele. Op de tweede startrij de Bas Koeten coureur Colin Caresani, die gisteren sterk presteerde. Naast de jonge Aerdenhouter staat de Belg Phillipe Huart. Ook de zwaar gecrashte Van Springel toont karakter, stapt gewoon weer in een haastig geregelde nieuwe Ford en vangt de wedstrijd aan, vanaf de laatste startpositie.

De wedstrijd is al snel afgelopen voor Jules Grouwels, die al tijdens de opwarmronde op weg naar de grid de muur beroert en moet opgeven. De start wordt door dit ongeval enkele minuten uitgesteld om de baan vrij te maken.

  20190623 RL2 7802

De oude startplaats voor Eau Rouge zorgt na de start voor de nodige schade voor diverse rijders. Rik Koen, de snelle Belgische dame Hanne Terium, Tom Feyaert en Jop Rappange raken betrokken bij een flinke crash nadat een Fiesta linksaf de vangrail ingaat en dwars in het veld de baan weer opkomt.

De wedstrijdleiding aarzelt geen moment en blaast de wedstrijd af. Na het opruimen van de schade en het vegen van de baan, wordt de wedstrijd achter de safetycar als nieuwe race gestart. De nieuwe racetijd inclusief de opwarmronde achter de safetycar bedraagt 20 minuten in plaats van het oorspronkelijke half uur.

  20190623-RBN 7357

Alles gaat gelukkig goed na de nieuwe start en Daan Pijl behoudt de kop voor Colin Caresani die de Belg Dylan Derdaele een plek naar achteren verwijst. Ook Laurens de Wit verschalkt de één na de andere collega en klimt op naar een derde positie, met daarachter drietal strijdende Belgische rijders.


20190623-RBN 7335

Ook Leroy Stuart pakt enkele plaatsen, gevolgd door zijn teamgenoot Paul Sieljes.
  20190623-RBN 7329

De strijd aan kop wordt verdeeld in groepjes van twee wagens. Op kop Daan Pijl die steeds groter Colin Caresani in zijn spiegels te zien krijgt. Daarachter heeft Laurens de Wit het moeilijk met Kenny Herremans, die hij moet laten gaan, maar een ronde later weer terugpakt.

  20190623 RL2 7956

20190623 RL2 7960


Niemand kan Daan Pijl meer achterhalen. Na zijn winst op Zolder dus weer een mooie zege op Spa-Francorchamps. Een fraaie tweede plaats is er voor Caresani, die nog heel dicht bij kwam maar in de slotfase de koploper moest laten gaan. Een zwaar bevochten derde plaats voor Laurens de Wit, die de zware druk van de Belg Kenny Herremans wist te weerstaan. Vierde Nederlander wordt Leroy Stuart voor zijn teamgenoot Paul Sieljes.


20190623-RBN 7367

Youri Verswijveren pakt ondanks de zware crash van zijn teamgenoot Jorn Boertien in de eerste vrije training en na het geweldige herstelwerk van zijn NXT racing team een zesde Nederlandse plaats en een derde in het junior klassement. Dimitri de Vos eindigde als zevende algemeen voor Belle Rappange. Jari Benschop en Ronald Bezuur maken de top tien compleet.


20190623 RL3 0727

Vanmiddag de tweede wedstrijd op Spa-Francorchamps. Polesitter Rik Koen, die betrokken was bij de flinke crash in de eerste ronde, start in de reservewagen van Cor Euser Racing, maar moet helaas wel helemaal achteraan de race aanvangen omdat hij in een andere auto deelneemt.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet