Ford Fiesta Sprint Cup

Korte kwalificatie Ford Fiesta Sprint Cup na flinke crash Belgische deelnemer

rik-koen


De rijders in de Ford Fiesta Sprint Cup hebben op zaterdag twee vrije trainingen gereden en zijn als laatste aan de beurt om de kwalificatie te rijden. Om half zes komen de Fiesta's de baan op, maar nog voor er één auto een tijd heeft gereden gaat het mis voor junior-rijder Nathan van Springel.


Tekst en foto's: PR

De jonge Belg gaat er voor Blanchimont hard vanaf, waarop de wedstrijdleiding direct de kwalificatie stopt met code rood. Van Springel geeft aan de dokter die er snel bij is aan dat hij pijn in zijn rug heeft en moet uit zijn beschadigde wagen worden geholpen door het extriction team.

  crash-belg-fiesta

Dat moet uiteraard zeer zorgvuldig gebeuren en omdat op Spa vanaf 17.56 uur alles stil moet zijn lijkt het onmogelijk om de kwalificatie te voltooien. Er waren nog geen tijden gezet en er wordt even gekeken of er op zondagochtend mogelijkheden zijn om de kwalificatie te doen. Dat blijkt helaas onmogelijk en net op dat moment blijkt het ineens toch goed te gaan met Van Springel en het opruimen van de auto. De wedstrijdleiding besluit om 17.48 uur om de coureurs toch nog de baan op te sturen. Alle Fiesta's staan klaar in de pitstraat en kunnen dus snel een opwarmronde rijden, gevolgd door één spannende kwalificatieronde. Alleen de Belg Versluys blijft in de pits.

Alle rijders weten dat het in één keer goed moet zijn. De jonge Rik Koen gaat er eens goed voor zitten en, mede geholpen door zijn testwerk en prima vrije trainingen, zet hij de beste tijd neer. Laurens de Wit volgt de polesitter op 0.574 seconde en Paul Sieljes op 0.917 seconde. Ook een prima prestatie voor Colin Caresani (+0.948), die onder deze zware druk naar een fraaie vierde tijd rijdt, de winnaar van de vorige race op Zolder Daan Pijl zit daar heel vlak achter op 0.959.

De Nederlandse deelnemers mogen daarom vanaf poleposition starten met alle landgenoten daar recht achter op de oneven startposities, de Belgen starten ernaast vanaf de even posities. In de eerste race geldt de reversed grid van de top 5, zodat Daan Pijl vanaf pole mag starten, bij de Belgische deelnemers is dat Dylan Derdaele. In de tweede race zal Koen vanaf poleposition mogen beginnen, met naast hem de Belg David de Saeger.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet