TCR Series

WTCR: Kristoffersson en Leuchter zorgen voor Volkswagen-successen op Nürburgring, top-tien-plaatsen Coronel en Catsburg in slotrace

2019 Winnaar Leuchter R3
Benjamin Leuchter behaalde voor eigen publiek zijn eerste WTCR-zege

Volkswagen Motorsport had voorafgaand aan dit weekeinde dit seizoen nog geen race in het FIA WTCR gewonnen, maar in waarschijnlijk het belangrijkste evenement voor het Duitse merk, in het voorprogramma van de 24-uursrace op de Nürburgring, gingen op zaterdag beide overwinningen naar rijders met een Golf GTi TCR. De Zweed Johan Kristoffersson won vanaf de 'reversed grid'-pole-position de tweede race van het weekeinde, voor Audi-coureur Fred Vervisch en Augusto Farfus (Hyundai). De overwinning in race drie was voor Benjamin Leuchter, eveneens met een Golf van Sébastien Loeb Racing, die voor eigen publiek zijn eerste WTCR-overwinning behaalde, met wederom Vervisch als tweede en Esteban Guerrieri op de derde plaats, waarmee de Argentijn zijn voorsprong als leider in de tussenstand vergroot. Onze landgenoten Catsburg en Coronel eindigden in de slotrace beide in de top tien.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2019 Coronel R2
Tom Coronel in het middenveld, met Catsburg achter zich

In de tweede race had Kristoffersson met de pole-position de optimale uitgangspositie in handen. De Finse 'wild-card-rijder' Antti Buri vertrok als tweede met de LMS Racing-Audi RS 3 LMS en de Fin nam na de start de leiding. Kristoffersson plaatste in de eerste bocht een aanval op Buri, maar verloor uiteindelijk de tweede plaats aan Fred Vervisch. Buri verloor ook het nodige terrein. Benjamin Leuchter passeerde aan het eind van de ronde Guerrieri en Panis dankzij een dubbele slipstream en nam zo de achtste plaats over. In de tweede ronde leidde Kristofferson voor Vervisch en Tarquini. Huff reed op de vierde plaats en ondernam in de slotronde in de Karrussell een inhaalpoging op Tarquini, maar de Italiaan tikte Huff in de rondte, waarop de Volkswagen van de Brit in de vangrails belandde. Tarquini zelf liep ook schade op en verloor de derde plaats aan merkgenoot Augusto Farfus. Zo bleef de volgorde tot aan de finish: Kristoffersson won voor Vervisch, Farfus en Tarquini, terwijl Attila Tassi in de KCMG-Civic als vijfde de best geklasseerde Honda-rijder was. Leuchter, Guerrieri, Michelisz, Panis en Vernay completeerden de top tien.

190622 FIA WTCR Nurburgring uitslag race 2

2019 Start
Start van race 3 met Guerrieri en Leuchter vooraan

Leuchter startte vanaf pole voor de derde race, maar de plek naast hem bleef leeg, omdat de Golf van teamgenoot Rob Huff na diens crash in de tweede race nog steeds in de vangrails bij de Karussell stond en niet op tijd kon worden teruggebracht, laat staan gerepareerd. Leuchter had de beste start en nam de leiding voor Guerrieri, wiens Honda niet goed wegkwam voor de formatieronde, maar bij wie de problemen bij de eigenlijke racestart waren opgelost. Achter Leuchter en Guerrieri en de uitstekend gestarte Vervisch, die vanaf de zesde plek op de grid al gelijkt derde was, ging het mis tussen diverse rijders, waaronder drie van de vier blauwe Lynk & Co's: Andy Priaulx en Thed Björk kwamen met elkaar in botsing, Yann Ehrlacher werd in de rondte getikt door Tom Coronel. SLR-Volkswagen-teamgenoten Mehdi Bennani en Johan Kristoffersson kwamen ook onderling in botsing, terwijl ook Tiago Monteiro in de KCMG-Honda in de rondte getikt werd.

Achter Leuchter, Guerrieri en Vervisch reed Tassi op de vierde plaats, maar voor hem kwam er bij Brünnchen een einde aan de race als gevolg van oververhitting. Op de Döttinger Höhe plaatste Guerrieri een aanval op Leuchter, maar moest dat uiteindelijk zelf bekopen en verloor zijn plek aan Vervisch. Jean-Karl Vernay passeerde Gabriele Tarquini en was daarmee vierde. In de tweede ronde was er contact tussen Yvan Muller en Nicky Catsburg, waarop Kristoffersson moest uitwijken, maar zelf crashte. De derde ronde bracht geen veranderingen meer en zo won Leuchter voor Vervisch en Guerrieri, Vernay, Tarquini, Coronel en Panis. Nicky Catsburg redde nog de achtste plaats, voor Shedden en Muller. Niels Langeveld eindigde van achteraan als twaalfde en scoorde daarmee eveneens punten.
190622 FIA WTCR Nurburgring uitslag race 3

2019 Crash R3
Aanrijding tussen SLR-teamgenoten Bennani en Kristoffersson

2019 Monteiro Farfus
Ook voor Monteiro ging het mis
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet