Formule 1

Formule 1: Mercedes weer klasse apart in kwalificatie, Verstappen vierde

Verstappen

De strijd om pole op Paul Ricard was een Mercedes-aangelegenheid, en die interne strijd is gewonnen door Lewis Hamilton. De Brit was in beide runs van Q3 sneller dan Bottas. Max Verstappen kon de strijd niet aangaan en moest zelfs tot het uiterste gaan om de McLarens voor te blijven. Hij start morgen wel als vierde, omdat Vettel versnellingsbakproblemen had.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Verstappen benauwd door
Q1 verloopt zonder noemenswaardige problemen. Verstappens eerste poging is weliswaar niet geweldig, maar de tweede brengt hem gewoon op p5. Vanuit de pits denkt hij in alle rust Q1 uit te kunnen kijken, maar in de slotfase wordt de baan plotseling veel sneller. De Nederlander krijgt het steeds benauwder, als hij ziet dat mannen als Perez, Räikkönen en Norris sneller zijn dan hij. Verstappen tuimelt door de tijdenlijst, maar komt met de schrik vrij. Er zijn altijd wel mensen die een foutje maken (Grosjean), Stroll komt nooit door Q1, Kvyat rijdt niet omdat hij toch achteraan start door gridstraffen en er zijn nog altijd twee Williamsen die veel trager zijn dan de rest. Verstappen blijft steken op p14. En kan dus opgelucht ademhalen en zich opmaken voor Q2.

Max op mediums
Red Bull kan dit weekend de strijd nog niet bepaald aan met Mercedes en Ferrari. Toch probeert Verstappen in Q2 mee te komen op mediums, om de race daarop te kunnen starten. Gasly durft het niet aan (of het team) en start direct op softs. Op die langzamere band is Verstappen bij de eerste run nog altijd 2 tienden sneller dan zijn Franse teamgenoot. De Nederlander is bovendien maar nipt langzamer dan Leclerc en sneller dan Vettel. Verstappen gaat daarna nog een keer sneller en dat is maar goed ook, want zijn eerste tijd wordt weggestreept omdat hij buiten de baan is gegaan.

Verstappen heeft geleerd van Q1 en gaat in Q2 nog wel naar buiten op softs. Just in case ...

Albon, Perez, Giovinazzi, Räikkönen en Magnussen staan op de plekken 11 tot 15 als de klok naar 0 is getikt, Gasly, Hülkenberg en Norris staan net boven de gevarenzone. Giovinazzi en Räikkönen springen naar p9 en 10, ten koste van Gasly en Hülkenberg. Albon verdringt Räikkönen weer direct en Gasly duwt dan Albon weer naar p11. Perez redt het niet, Hülkenberg maakt een grote fout en draait de pits in. Magnussen mengt zich helemaal niet in de strijd.

Meer dan p5?
De kwalificatie is dit weekend de eerste keer dat Max Verstappen een vuist lijkt te kunnen maken tegen de Ferrari's. Mercedes is helaas weer een klasse apart. Zit er meer in de p5 voor de Nederlander.

Verstappen komt als eerste, maar wordt direct daarna op zijn plaats gezet door beide Mercedessen. Bottas is een seconde sneller dan de Nederlander, Hamilton is nog twee tienden sneller. Leclerc is echter ook aanzienlijk sneller dan Verstappen: 6 tienden. Dat belooft weinig, al lijkt Verstappens ronde ook niet heel geweldig – Sainz is maar 0.013 langzamer. Er is dus nog veel te winnen in de tweede poging. Verstappen staat nog wel vierde, want Vettel breekt zijn ronde af vanwege een versnellingsbakprobleem.

Bij poging twee gaat Bottas weer voor Hamilton op pad. De Fin zit na een sector 0.243 boven Hamiltons tijd, na twee sectoren 0.465. Dat gaat hem niet worden. Hamilton verbetert zijn tijd wel en grijpt de pole dus nog steviger.

Verstappen wordt tijdens zijn nieuwe ronde gepasseerd door beide McLarens. De Nederlander verbetert zijn tijd wel en gaat de McLarens weer voorbij – zij het maar nipt. Verstappen verslaat Norris met 0.009, op een seconde van de poletijd.

Vettel komt bij zijn tweede poging zijn problemen niet te boven. Hij maakt zijn ronde nu wel af, maar komt niet verder dan p7. Het betekent voor Verstappen dat hij morgen als vierde start, naast Charles Leclerc. Het zorgt ook voor een groot feest bij McLaren, want dat grijpt de derde startrij.

Naast Vettel start Daniel Ricciardo, daarachter Gasly en Giovinazzi.

Uitslag kwalificatie Frankrijk
1. Lewis Hamilton, 1:28.319
2. Valtteri Bottas, op 0.286
3. Charles Leclerc, op 0.646
4. Max Verstappen, op 1.090
5. Lando Norris, op 1.099
6. Carlos Sainz, op 1.203
7. Sebastian Vettel, op 1.480
8. Daniel Ricciardo, op 1.599
9. Pierre Gasly, op 1.865
10. agio., op 5.101

11. Alex Albon, 1:30.461
12. Kimi Räikkönen, 1:30.533
13. Nico Hülkenberg, 1:30.544
14. Sergio Perez, 1:30.738
15. Kevin Magnussen, 1:31.440

16. Daniil Kvyat, 1:31.564
17. Romain Grosjean, 1:31.626
18. Lance Stroll, 1:31.726
19. George Russel, 1:32.789
20. Robert Kubica, 1:33.205
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet