V8 Supercars

V8 Supercars: Scott McLaughlin bezorgt DJR Team Penske nieuwe mijlpaal in Darwin

DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin bezorgde Team Penske opnieuw een nieuwe mijlpaal in Darwin. Afgelopen zaterdag bezorgde hij het team de 600e pole in haar geschiedenis en schreef dit weekend beide wedstrijden op zijn naam. Daarmee won hij ook de Triple Crown in Darwin. In de eerste wedstrijd eindigde Tickford Racing-coureur Chaz Mostert met de Mustang als tweede en David Reynolds als derde. Met een eerste en een derde plek stonden vandaag beide DJR Team Penske Mustangs op het podium.

2019 McLaughlin Finish
De prestaties van DJR Team Penske en Scott McLaughlin zijn ongeëvenaard dit seizoen.


Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Tickford/Nissan/Red Bull

2019 Penske Crew
De succesvolle Penske crew. McLaughlin moest het zijn vaste engineer doen. Die moest vanwege tragische familie-omstandigheden plotselinbg terug naar Engeland.

Scott McLaughlin bezorgt DJR Team Penske nieuwe mijlpaal in Darwin
Scott McLaughlin schreef in Darwin geschiedenis door als eerste rijder de Triple Crown op zijn naam te schrijven. Die werd in 2006 ingevoerd en bestond toen uit drie wedstrijden gedurende het weekend. Nu bestaat de Triple Crown uit beide races en de kwalificaties. McLaughlin schreef ze dit weekend allemaal op zijn naam en bezorgde Team Penske met een 600e pole een andere nieuwe mijlpaal in haar geschiedenis. In totaal schreef McLaughlin dit seizoen 12 wedstrijden van het Supercars kampioenschap op zijn naam.

McLaughlin behaalde in Darwin op zondag zijn 57e pole en de 11e dit seizoen. Daarmee kwam de DJR Team Penske-rijder op de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met de legendarische Peter Brock. Bovendien behaalde Scott ook nog de 40e pole voor DJR Team Penske in zijn carriere. Daarmee evenaarde hij zelfs viervoudig Indy 500 winnaar Rick Mears op de Penske ranglijst.

In beide wedstrijden leidde McLaughlin van start tot finish. De DJR Team Penske-coureur versloeg de Holden van David Reynolds bij de start in R1. Daarachter volgden de snel gestarte Anton de Pasquale en collega Mustang-rijder Will Davison. Achter de koplopers was er de nodige chaos en moest er in de eerste ronde al geneutraliseerd worden.

2019 Simona Spectaculair maar weer geen resultaat voor Simona de Silvestro.

Fabian Coulthard werd in de kwalificatie het slachtoffer van een mechanisch probleem en moest als tiende starten en wist ternauwernood de chaos voor hem te ontwijken. Daarna bevond de Penske-coureur zich geruime tijd in een sandwich tussen de Red Bull Holdens van Shane van Gisbergen en Jamie Whincup.

2019  Jacobsen
Beste seizoensresultaat voor Gary Jacobson in R1.....veertiende en een elfde voor André Heimgartner in R2

Na de herstart nam McLaughlin opnieuw de leiding en wist tot aan de eerste reguliere stop een voorsprong van meer dan vijf seconden op te bouwen. Teamgenoot Fabian Coulthard moest na zijn laatste stop in de 25e ronde er hard voor gaan en eindigde als zevende. In de 38e ronde kwam David Reynolds voor zijn tweede stop naar binnen en kwam net voor David Reynolds weer terug op de baan. Daarna veranderde er weinig meer in de Top 3.

2019 Whincup
Mooie inhaalrace van Jamie Whincup in R2.

De beide Triple Eight Holdens eindigden met Jamie Whincup en Shane van Gisbergen resp. in vijfde en achtste positie. De Walkinshaw Andretti Holdens van James Courtney en en Scott Pye eindigden resp. als negende en tiende.Chaz Mostert bevestigde na afloop dat het alweer enige tijd geleden was dat men bij Tickford Racing in een positie was om een agressieve strategie toe te passen.

Met het winnen van de tweede wedstrijd behaalde McLaughlin de Triple Crown in Darwin. Ook hier nam McLaughlin direct de leiding terwijl teamgenoot Coulthard zijn derde positie al vlot aan de Penrite Commodore van David Reynolds moest prijsgeven. Daarna veranderde er in de Top 3 weinig meer. Na tien ronden beschikte McLaughlin al over een voorsprong van meer dan vijf seconden. Met een excellente move wist Coulthard in de slotfase Anton de Pasquale van de derde plek te verdringen en bezorgde DJR Team Penske een dubbelpodium.

2019 Chaz Mostert
Mooi resultaat voor Chaz Mostert in R1.

Jamie Whincup reed een indrukwekkende wedstrijd. De Red Bull Holden-coureur moest in de openingsfase tweemaal een "off" van James Courtney en Nick Percat incasseren en viel daardoor naar de één na laatste plek terug en had al meer dan een dozijn concurrenten ingehaald voordat hij in de veertiende ronde voor zijn eerste stop naar binnen kwam. In de 34e en 35e ronde kwamen de beide Red Bull Holdens van Whincup en SVG voor hun laatste stop naar binnen.

2019 Waters
Ook Tickford-rijder Cameron Waters deed het goed in de tweede wedstrijd op zondag.

Whincup moest daarna zijn vierde plek aan de Tickford Mustang van Cameron Waters prijsgeven. Voor SVG zat er daar niet meer dan een tiende plek in. Andre Heimgartner was met een elfde plek algemeen de beste Nissan-rijder voor Kelly Racing.

2019 SVG
Weinig eer te behalen voor SVG dit weekend.

Scott McLaughlin: " Heel bijzonder om iets gedaan te hebben wat nog nooit iemand voor mij gedaan heeft(Triple Crown.red) Zonder al die fantastische mensen binnen mijn team had ik dit nooit voor elkaar gekregen. Dank aan Shell V Power en Ford Performance voor een fantastische auto. Ik rij voor een fantastisch team dat mij een schitterende auto gegeven heeft. Op dit moment leef ik gewoon de droom. Ik hou van hetgene dat ik doe en van winnen word je natuurlijk nooit moe. Wat een speciaal gevoel is dit."

2019 Darwin Race
Het traditionele beeld van 2019. DJR Team Penske domineert.

Race 1

Race 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet