NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint uitgestelde Firekeepers 400 Michigan

Vanwege regen werd de Firekeepers 400 Cup naar de maandag verschoven. Op het thuiscircuit van Team Penske werd het een topdag, een overtuigende overwinning voor Logano en alle drie auto's in de Top 10. Voor Logano betekende het de derde overwinning op Michigan en de 23e in zijn carrière.


Pack Racing Logano
Joey Logano en Team Penske deden het op Michigan uitstekend.

Tekst Willem J. Staat

Foto's NASCAR

Joey Logano wint uitgestelde Firekeepers 400 Michigan
In de naar afgelopen maandag verplaatste Firekeepers 400 op Michigan was Joey Logano dominant. In de 200 ronden tellende wedstrijd reed de Penske-rijder er ruim 163 aan de leiding. Voor Logano betekende het overigens zijn tweede seizoensoverwinning in 2019. Alleen in de slotfase maakte Kurt Busch nog wat druk. In de slotfase moest de wedstrijd vanwege een neutralisatie nog met eens met drie ronden verlengd worden.

Vanaf pole nam Logano direct de leiding en wist ook het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. Er was in dit segment slechts een korte "competition caution" in de 20e ronde. Tijdens deze neutralisatie kwam het tot een aanrijding tussen Jimmie Johnson en Matt DiBenedetto. Johnson viel gedurende deze fase met drie stops naar de staart veld terug. Een sterk optreden van Alex Bowman die zich van de twintigste naar de tweede plek wist op te werken.

De tweede neutralisatie leverde de eerste segment-overwinning voor Austin Dillon op terwijl Logano voor brandstof naar binnen moest. Kevin Harvick eindigde als tweede en weer was Jimmie Johnson bij een aanrijding in de pitlane betrokken. Ditmaal met de Front Row Ford van Matt Tifft. De hoogtijdagen van de zevenvoudige kampioen lijken verleden tijd te zijn. Twee jaar geleden behaalde de Hendrick Motorsports rijder zijn laatste overwinning.

Segment overwinning Dillon
Segment overwinning voor Austin Dillon. Zijn eerste.

Een crash tussen Clint Bowyer en de Toyota van Eric Jones resulteerde in de 130e ronde in Turn 2 in de vijfde wedstrijdneutralisatie. Bowyer was zwaar teleurgesteld. De SHR-rijder: " Eigenlijk is het geen racen. Sorry dit ik op het puntje van mijn tong bijt. Voor een inhaalmanoeuvre ben ik sinds mijn vierde jaar nog nooit bestraft. Je maakt een run op iemand en op het moment dat je hem passeert ben je door vier man voorbijgestreefd. Werkelijk frustrerend." Bowyer moest opgeven en Jones kon zijn weg nog vervolgen maar zorgde uiteindelijk voor verlenging van de wedstrijd. Met nog vijf ronden te gaan werd de JGR-Toyota rijder het slachtoffer van een klapband en verdween op het gras van het infield.

Duel Blaney Bowman Felle strijd om de 10e plek tussen Ryan Blaney en Alex Bowman.

Bij de herstart ging Logano er direct vandoor terwijl Kurt Busch in de voorlaatste ronde de Toyota van Martin Truex Jr. nog wist te verschalken. Achter Truex Jr. volgden Daniel Suarez en Kyle Busch.

Brad Keselowski eindigde als zesde en ook na 20 pogingen slaagde de Penske-rijder er niet in om een thuisoverwinning te behalen. In het slotsegment waren er bij een reguliere stop teveel mensen over de muur waarvoor de Penske-rijder werd bestraft. Overigens was het de 100e Cup-wedstrijd op Michigan, de achtertuin van de grote fabrikanten waar Ford nu drie achtereenvolgende overwinningen behaalde.

Joey Logano: " Wat een grote uitvoerende dag van onze auto die duidelijk snel was. Onze pitcrew was fantastisch. Mijn spotter T.J. Majors moest werkelijk daarboven het achterste van zijn...spotten. Wij komen graag naar Michigan. Er is niets beter om weer thuisoverwinning voor Roger Penske en Ford af te turven. Er is geen beter gevoel. Voor ons is dit een grote overwinning."

Logano Harvick
Joey Logano in gevecht met Kevin Harvick.

Kurt Busch: "Geweldig. Ik heb me aan het eind van de wedstrijd nog nooit zo krap moeten zetten. Dus ik had zoiets van we hoeven niets anders te doen dan de overwinning te pakken. En we werden tweede vandaag. De auto van Logano was moeilijk te verslaan. We werden tweede. Dit stemt ons vrolijk. We deden om de kop mee, waren sterk en werden tweede."

Thuisoverwinning Team Penske
Tweede seizoenszege voor Logano dit jaar.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 203 ronden
2. Kurt Busch Chevrolet 203 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 203 ronden
4. Daniel Suarez Toyota 203 ronden
5. Kyle Busch Toyota 203 ronden
6. Brad Keselowski Ford 203 ronden
7. Kevin Harvick Ford 203 ronden
8. Ryan Newman Ford 203 ronden
9. Ryan Blaney Ford 203 ronden
10. Alex Bowman Chevrolet 203 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet