TCR Series

TCR Europe: Julien Briché wint demelition derby op Spa

EUR Spa R2 24 Julien Briche 1

Julien Briché (Peugeot 308 TCR), die tijdens de vrije trainingen van vrijdag nog hard van de baan vloog, wist het harde werk van de monteurs van JSB Compétition op de best mogelijke manier te belonen, door zondag in Spa-Francorchamps race 2 van de TCR Europe te winnen. Daarachter sloegen bij een aantal rijders de stoppen door. Waarbij het leek of botsen, tikken en duwen de normaalste zaak van de wereld was in deze serie.

Tekst: PR/Gerrie Hoekstra
Foto's: TCR Europe

Na een eerste relatief rustige race op zaterdag - met een zege voor Gilles Magnus (Audi RS3 LMS – Comtoyou Racing), die won voor Santiago Urrutia (Audi RS 3 LMS TCR – Team WRT) en Maxime Potty (Volkswagen Golf GTI TCR – Team WRT) – werd er voor de tweede race van de derde raceweekend van de TCR Europe in Spa-Francorchamps wel enige spanning verwacht. Met de top-10 van de eerste grid omgekeerd op de grid voor race 2, werd het op de Ardense omloop inderdaad een gevecht zonder genade, met de nodige schade tot gevolg.
  Spa R2 50 Tom Coronel 1

De Serviër Dusan Borkovic (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) mocht van op pole vertrekken en verdedigde zijn positie fel. De race voor Dániel Nagy duurde nog geeneens een ronde nadat hij in Malmedy door een tik hard de vangrail in ging. Ook Tom Coronel kreeg de nodige tikken te voorduren en hield na een zijwaartse tik van Gianni Morbidelli op een fraaie wijze zijn wagen op de baan. Door al deze schermutselingen wist Coronel, gestart vanaf een 14de plaats maar twee plaatsen goed te maken.

De safety car moest op de baan verschijnen nadat Natan Bihel na La Source de vangrail raakte en voor de nodige troep op de baan zorgde. Nadat alles was opgeruimd werden de wagens weer losgelaten voor een enerverende slotfase, waarbij het net leek of alles was toegestaan om je positie te verbeteren.

Aan kop werd Borkovic bij het aanremmen van Les Combes gepasseerd door de als vijfde gestarte Julien Briché. Ook Jimmy Clairet wou profiteren van deze inhaalactie maar de Fransman gaf daarbij Borkovic zo'n optater dat de Target Competition rijder maar net de de vangrail miste, rechtdoor schoot en de strijd moest staken.
 

Gilles Magnus, winnaar op zaterdag, werd in de Bruxelles haarspeld aangetikt door Santiago Urrutia en moest ook naar de kant. Urrutia was ook de boosdoener in een ongeluk tussen Coronel en Paulsen, die in Les Combes, na een flinke duwpartij van Coronel de vangrail toucheerde. Ook Coronel (Honda Civic – Boutsen Ginion Racing) kwam strompelend over de streep, na in de Raidillon de muur te hebben geraakt.

Nadat er enige onduidelijkheid was opgetreden met het aangeven van de laatste ronde reed Briché met zijn Peugeot 308, naar zijn derde overwinning gevolgd door Peugeot rijder Jimmy Clairet, die echter na afloop terecht met een 30 seconde straf werd bestraft na het elimineren van Borkovic. Mat'o Homola (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) werd daardoor de nieuwe nummer twee gevolgd door de Zweed Andreas Bäckman. Ook Urrutia werd na afloop bestraft, eerst een straf van 30 seconden voor de tik tegen Magnus en voor de volgende wedstrijd een 5 plaatsen gridstraf vanwege het aanstichten van het ongeluk tussen Coronel en Paulsen.

Ex-kampioenschapsleider Josh Files (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) had na een zware crash in de kwalificaties een weekend om te vergeten en zakte terug naar een vierde plaats in de TCR Europe rangschikking. Julien Briché behield zijn voorsprong in de titelstrijd en heeft 13 punten voorsprong op Gilles Magnus. Gevolgd door Aurélien Comte met 23 punten achterstand.

  Spa R2 24 Julien Briche 2


UITSLAG RACE 2

STAND

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet