TCR Series

TCR: Thuiszege voor Harald Prozyck. Buri behoudt leiding in de tussenstand in TCR Germany

Uitgerekend op zijn thuiscircuit behaalde de Oostenrijkse titelverdediger Harald Prozyck de eerste overwinning met de Hyundai i30N TCR. In de allereerste wedstrijd op de Red Bull Ring moest gaststarter Gabriele Tarquini al vroeg opgeven terwijl Mike Halder voor de eerste maal met een 15e plek de Top 10 miste.


2018 Prozyck
Harald Prozyck op weg naar een prachtige thuisoverwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Thuiszege voor Harald Prozyck. Burri behoudt leiding in tussenstand in TCR Germany
Voor Harald Prozyck betekende het zijn zevende overwinning in de TCR Germany. Harald Prozyck: "De start was voor mij perfect en dat was de sleutel. Zoals de slechte starts de laatste keren de sleutel waren, was het vandaag de goede. En ook dat de rijders achter mij het niet helemaal eens waren. Anders was ik het haasje geweest. Het is altijd prachtig om eerste te zijn. Ik ben blij voor het team en de jongens die hiervoor dag en nacht werken. We doen dit om te winnen." Mitchell Cheah(MAL) eindigde als tweede en Antti Burri(FIN) als derde.

Polesitter Sebastian Steibel verknalde zijn start volledig en mocht blij zijn dat hij met zijn Golf GTI TCR als zesde over de finish kwam. De Nederlander Maurits Sandberg kwam in zijn Golf GTI TCR als tiende over de streep.

Terwijl Steibel zijn start volledig verknalde nam Prozyck direct de leiding terwijl achter hem de Hyundai's van Gabriele Tarquini en Coicaud contact maakten. De Italiaanse gaststarter moest direct opgeven terwijl er direct een safetycar-interruptie volgde.

Vervolgens had Prozyck een ideale herstart en wist van Apotheloz, Cheah en Buri afstand te nemen. Tevens profiteerde hij van het duel tussen zijn drie achtervolgers. Harald Prozyck: "Ik ben direct volgas gegaan want ik wist als Buri je voorbij gaat dat gemakkelijk twee/drie tienden sneller is. Dat was mijn enige geluk. We beschikten hier ook niet over een auto die vooraan mee kon rijden. Des te mooier mijn overwinning." Intussen waren ook Coicaud, Hesse aan Steibel voorbijgegaan. Een aantal deelnemers kregen vanwege het inhalen onder safetycar een "drive-through" opgelegd. Na een boeiend duel slaagde Golf GTI-rijder Cheah erin om Julien Apotheloz te passeren en de tweede plek over te nemen. De Zwitserse Seat-rijder viel vervolgens naar de vierde plek terug terwijl de Fin Antti Buri met zijn Audi volledig ontketend was en in de slotfase ook Cheah onder druk zette.

2019 Tarquini
Teleurstelled ADAC TCR Germany optreden voor Gabriele Tarquini. Anders kan niet gezegd worden.


Mitchell Cheah: "Een zeer harde wedstrijd. Ik wilde als beste Junior over de streep komen en belangrijke punten verzamelen. Op de rechte stukken was Antti's Audi sneller en ik moest mij dan ook hard verdedigen."

Antti Buri: "Ik had een goede start maar twee anderen hebben mij bij het begin direct ingesloten en ik moest mijn positie dan ook sterk verdedigen. Ik wilde een paar plekken goed maken maar toen werden een aantal mensen een beetje agressief. Vervolgens heb ik aan het einde de derde plek ingenomen. Dit zijn goede punten."

In de tweede wedstrijd op zondag kon Buri dan met een overwinning toeslaan. Harald Prozyck eindigde met zijn HP Racing Hyundai i30N TCR als tweede. Polesitter René Kircher eindigde met zijn Racing One Audi RS3 als derde.

2019 Audi RS3 Sterke Audi optreden van Buri en Kircher in R2

Buri: "Voor ons was het natuurlijk een fantastische wedstrijd. Zaterdag ging het goed en zondag hebben wij toegeslagen. De auto voelde zich super aan. Geen problemen. Ik kon van de wedstrijd genieten. De baan past gewoon bij de Audi en ik mag dit circuit ook. Hier waren we met de Cupra al zeer snel en met de Audi was het gewoon top.

Direct bij de start ging Michelle Halder(Honda Civic TCR) aan polesitter René Kircher voorbij evenals Antti Buri en Dominik Fugel die na een touché met een andere deelnemer voor een safetycar-interruptie zorgde. Pas na tien minuten kwam de safetycar opnieuw naar binnen. Halder had geen perfecte herstart en werd direct door Cheah en Buri gepasseerd. Vanwege te vroeg herstart kreeg de Maleise Golf-coureur echter een "drive-through" opgelegd. Vervolgens nam de Fin afstand van zijn achtervolgers terwijl Michelle Halder nog als vierde wist te eindigen.

Harald Prozyck: "Voor ons een succesvol weekend hoewel de Hyundai met zijn snelheid niet exact bij deze baan past. In tegenstelling tot Oschersleben en Most hadden we geluk. Een eerste en een tweede plek. Dat klinkt super.
René Kircher: "Perfect. Zeker omdat we in Most evenals hier motorproblemen in de trainingen hadden. Gelukkig hebben we de oorzaak gevonden. Des te mooier om op het podium te staan. Onbeschrijfelijk."

Top 3 Race 1
1. Harald Proczyk (AUT),
2. Mitchel Cheah (MYS),
3. Antti Buri (FIN)

Top 3 Race 2
1. Antti Buri (FIN),
2. Harald Proczyk (AUT),
3. René Kircher (GER)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet