GT

GT: MRS verrast met BMW zege op de Red Bull Ring. Derde seizoenszege voor Pommer/Kirchhöfer

De vijfde wedstrijd van het populaire ADAC GT Masters kampioenschap op de Red Bull Ring leverde een verrassende overwinning op voor de combinatie Jens Klingmann/Nicolai Sylvest. Na jaren tegenslag eindelijk een verdiende overwinning voor het team van MRS. Met een voorsprong van amper 0.289 secs. versloeg de MRS BMW M6 GT3 de RWT Callaway Corvette van de combinatie Sven Barth/David Jahn. De Küs 75 Team Bernhard Porsche van Klaus Bachler/Timo Bernhard eindigde als derde. De tweede wedstrijd leverde voor de combinatie Markus Pommer/Marvin Kirchhöfer op. De combinatie Dontje/Götz eindigde in R2 als tweede.

2019 Start R1
De MRS BMW M6 GT3 legde de basis voor de zege direct bij de start in R1.


Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

MRS verrast met BMW zege op de Red Bull Ring. Derde seizoenszege voor Pommer/Kirchhöfer in R2
Voor BMW betekende het de eerste zege sinds de seizoensstart van 2017 toen de combinatie Eng/Collard op Oschersleben onder de hoede van Charly Lamm voor Schnitzer won. Polesitter Sylvest wist bij de start zijn goede uitgangspositie uitstekend te verdedigen en nam direct afstand van Klaus Bachler in de Küs Team 75 Bernhard Porsche Tot aan de pitwindow bedroeg de voorsprong van de MRS BMW bijna meer als 1,2 seconden. Klingmann wist die voorsprong tot meer dan 2 seconden te vergroten. Daarvan wist de RWT Corvette van David Jahn in de slotfase weer het nodige af te snoepen. Jahn was in de slotfase ontketend en was eerder al aan de Porsche van Timo Bernhard voorbij gegaan. Ondanks de druk van Jahn wist Klingmann het hoofd koel te houden en ging uiteindelijk met een voorsprong van 0.289 secs. als eerste over de streep.

Jens Klingmann: "Aan het einde van de wedstrijd werd het wel bijzonder krap. Ik was blij dat de wedstrijd niet langer meer duurde. Na de pech in de voorgaande wedstrijden hebben wij dit werkelijk verdiend.


2019 MRS BMW
De MRS BMW M6 GT3 weerstond de druk en gaf werkelijk alles.


Ruim negen jaar moest het team van MRS op deze tweede ADAC GT Masters zege wachten. De eerste behaalde men toen eveneens op de Red Bull Ring. Toen won de combinatie Christian Engelhart/Norbert Siedler.Voor de onder Oostenrijkse vlag startende combinatie Barth/Jahn betekende het overigens hun beste seizoensresultaat. Bovendien betekende het ook de derde zege in de Pirelli Trophy. Vanaf een tweede startplek kwam de HCB Rutronik Aud R8 LMS van de combinatie Patric Niederhauser en Kelvin van der Linde slechts als vierde over de finish. Lucas Auer behaalde in zijn thuisrace samen met Jimmy Eriksson slechts een achtste plek in de Mercedes AMG GT3 Zakspeed Mercedes.
Nicolai Sylvest: "Ik ben superenthousiast van wat Jens en ik samen bereikt hebben. Eigenlijk ben ik een beetje sprakeloos. Mijn start was goed maar daarna was het moeilijk om de Porsche op P2 op afstand te houden. Jens heeft in de slotfase werkelijk goed werk geleverd. Hij had veel druk van de Corvette. In de pitbox was ik meganerveus maar wij hadden het volste vertrouwen in Jens en hij heeft de auto winnend over de finish gebracht."

Jens Klingmann: "De kwalificatie en de start van de Nicolai waren de basis voor ons succes. Toen ik na de rijderswissel zag dat de Corvette zich op P2 bevond wist ik dat het krap zou worden. Zeker omdat die over een goede topsnelheid beschikte. Ik heb geprobeerd de voorsprong onder controle te houden maar Jahn reed er telkens tiendes af. Toen hij de laatste 15 minuten achter me reed waren het constant kwalificatierondjes. Erg verheugd dat de wedstrijd slechts een uur duurde. Na Most hebben wij de overwinning zeker verdiend. Zeker omdat we zolang op P3 lagen en toen terugvielen. Het team heeft hard voor dit succes gewerkt."

2019 R2 De Callaway Corvette heerste in R2.

Perfecte wedstrijd voor Pommer/Kirchhöfer
Ondanks een korte safetycar-interruptie in de eerste ronde leverde de Callaway Corvette van Pommer/Kirchhöfer een perfecte wedstrijd. Met een voorsprong van ruim 4,6 seconden kwam Pommer als eerste over de finish. Om de podiumposities werd fel gestreden. Herberth Precote Porsche-coureur Thomas Preining genoot niet lang van zijn tweede plek en moest die al snel aan David Jahn afstaan. Preining moest echter na twaalf ronden met een technisch defect opgeven. Maxmilian Götz nam daardoor in zijn 100e ADAC GT Masters de derde plek over. Met een perfecte strategie nam Indy Dontje de tweede plek over en bracht "La Mamba" als tweede over de finish

Nadat David Jahn de RWT Corvette in tweede positie aan Sven Barth had afgegeven viel deze echter snel naar de derde plek terug. Vervolgens ging Patric Niederhauser in de aanval waardoor Kelvin van der Linde later in de wedstrijd de derde plek kon veilig stellen. Na de Red Bull Ring begint de tweemaandelijkse zomerpause en Niederhauser/Van der Linde hebben in de tussenstand van het kampioenschap de leiding in handen.

Wegens het overschrijden van de Track Limits kreeg Barth vervolgens nog een straf aan zijn broek en viel naar de achtste plek terug. Klingmann/Sylvest eindigden als vierde de Deen won daarmee voor de tweede maal het Juniorenklassement. Engelhart/Bortolotti eindigden in de GRT Lamborghini Huracan GT3 Evo.

2019 Dontje
Goed resultaat voor Indy Dontje.

Marvin Kirchhöfer: " De start was iets turbulent en na de safetycarfase wist ik iets afstand te nemen. Natuurlijk speelde het ons hier in de kaart dat de Corvette hier zo sterk is. Maar het was niet zo gemakkelijk als het er uitzag. Om vooraan te blijven moesten wij extreem pushen. Wij kunnen tevreden zijn. Wij hebben het maximum eruit gehaald. Na de zomerpauze komen de banen die ons niet zo goed liggen.

Markus Pommer: "Marvin heeft prachtig vooruitgewerkt. Ik had steeds het geluk dat Patric Niederhauser en Sven Barth met elkaar in gevecht waren en dat ik een goede voorsprong had. Ik stond steeds in contact met het team en wist hoe groot de voorsprong was. Daarna heb ik nogmaals gepusht. Vervolgens liep alles volgens plan.

2019 Dontje 1
Meer dan tevreden met de tweede plek.


Uitslag Race 1
1. Sylvest / Klingmann – MRS BMW M6 GT3 #14
2. Niederhauser / van der Linde – HCB Audi R8 LMS #31
3. Jahn / Barth – RWT Corvette C7 GT3-R #13
4. Bernhard / Bachler – KÜS Porsche 911 GT3 R #17
5. Pommer / Kirchhöfer – Callaway Corvette C7 GT3-R #77
6. Feller / Vanthoor – Land Audi R8 LMS #28
7. Hofer / Mies – Land Audi R8 LMS #29
8. Dienst / Read – Schütz Motorsport Mercedes-AMG GT3 #36
9. Dontje / Götz – MANN-FILTER Mercedes-AMG GT3 #47
10. Marschall / Schreiner – HCB Audi R8 LMS #8
11. Engelhart / Bortolotti – Grasser Lamborghini Huracán GT3 #63
12. Snoeks / Wishofer – Zakspeed Mercedes-AMG GT3 #20

2019 Pommer Kirchhofer
Derde seizoenszege voor Pommer/Kirchhöfer.

Uitslag Race 2
1. Pommer / Kirchhöfer – Callaway Corvette C7 GT3-R #77
2. Dontje / Götz – MANN-FILTER Mercedes-AMG GT3 #47
3. Niederhauser / van der Linde – HCB Audi R8 LMS #31
4. Sylvest / Klingmann – MRS BMW M6 GT3 #14
5. Engelhart / Bortolotti – Grasser Lamborghini Huracán GT3 #63
6. Hofer / Mies – Land Audi R8 LMS #29
7. Ineichen / Perera – Grasser Lamborghini Huracán GT3 #82
8. Jahn / Barth – RWT Corvette C7 GT3-R #13
9. Keilwitz / Martin – PROpeak Aston Martin Vantage GT3 #99
10. Schmidt / Haase – Mücke Audi R8 LMS #25

2019 Leiders kamp
Niederhauser/Van der Linde, de leiders in het kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet