IndyCar

Indycar: Josef Newgarden wint na spannende finale in Texas(kort)

Op de Texas Motor Speedway behaalde Penske-coureur Josef Newgarden zijn derde seizoensoverwinning. Tevens betekende het zijn allereerste op een superspeedway. In de laatste 14 oval races op de Indycar-kalender behaalde hij maar liefst 10 maal de overwinning.

2019 Newgarden
Fraaie zege van Josef Newgarden op de Texas Motor Speedway. Drie jaar geleden crashte hij daar zwaar overigens.


Tekst Wilem J. Staat
Foto's Indycar

Josef Newgarden wint na spannende finale in Texas
Polesitter Takuma Sato slaagde er niet in om zijn pole na een desastreuze pitstop te verzilveren. Een crash van James Hinchcliffe in de 218e ronde zorgde voor een spannende finale waarin Josef Newgarden en Alexander Rossi in de laatste elf ronden een boeiend duel om de kop uitvochten. Rossi finishte als tweede en eindigde in de afgelopen vier wedstrijden driemaal als tweede achter een Penske-auto.

Aanvankelijk vochten Newgarden en Dixon om de leiding maar ze toucheerden elkaar lichtjes. Daarmee hield het echter niet op. Colton Herta ging bij Rossi in de aanval maar raakte Scott Dixon's wielen en verloor daarbij de controle over zijn bolide waarbij beiden werden uitgeschakeld. Na een catastrofale eerste wedstrijd in Detroit had de viervoudige kampioen destijds in de tweede het geluk aan zijn zijde. Ditmaal echter niet. Het gaat voor Dixon in de resterende races moeilijk worden om deze barrière qua punten nog te overwinnen.

2019 Sato Dixon Slechte dag voor de mannen van de eerste startrij. Zowel Scott Dixon als Takuma Sato gingen met lege handen naar huis.


Graham Rahal eindigde als derde. Een mooie compensatie voor het team nadat Takuma Sato in de 61e ronde een desastreuze pitstop maakte. Daarbij raakte hij de muur en één van zijn teamleden. Sato werd daarvoor bestraft, verloor uiteindelijk twee ronden en speelde geen rol van betekenis meer.

Zach Veach beschikte over behoorlijk veel "car control" door na een vervaarlijk uitziende spin alsnog zijn auto op de baan te houden. Behalve een 20e plek leverde het helaas weinig op.

2019 Stop Rossi
Perfecte stop voor Alexander Rossi.

In de tussenstand van het kampioenschap leidt Josef Newgarden met 367 punten en heeft daarbij een voorsprong van 25 punten op Alexander Rossi. Indy 500 winnaar Simon Pagenaud staat met 319 punten als derde genoteerd.

Tevens goede optredens van Santino Ferrucci en Marcus Ericsson, die respectievelijk als vierde en zevende wisten te eindigen. Marco Andretti eindigde vanaf de laatste startrij als tiende. Slechts acht deelnemers wisten in dezelfde ronde te eindigen.


2019 Newgarden Rossi
Prachtig duel om de kop tussen Newgarden en Rossi die voor de derde maal door een Penske-rijder verslagen werd. Voor Rossi om moe van te worden.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 248 ronden
2. Alexander Rossi Dallara Honda 248 ronden
3. Graham Rahal Dallara Honda 248 ronden
4. Santino Ferrucci Dallara Honda 248 ronden
5. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 248 ronden
6. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 248 ronden
7. Marcus Ericsson Dallara Honda 248 ronden
8. Sebastien Bourdais Dallara Honda 248 ronden
9. Will Power Dallara Chevrolet op één ronde
10. Marco Andretti Dallara Honda op één ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet