Formule 1

Formule 1: Vettel op pole in Canada, Verstappen door code rood p10 (update)

f1-canada-vettel

Sebastian Vettel heeft na de Grand Prix van Duitsland in 2018 17 races moeten wachten op de poleposition, maar vandaag lukte het hem in Montreal dan eindelijk weer eens. Lewis Hamilton werd in de slotseconden teruggewezen naar de tweede startplek, Charles Lecerc start morgen als derde. Grootste verrassing in de derde kwalificatie was Valtteri Bottas en dit keer niet in positieve zin. In zijn eerste snelle ronde ging de Fin te vroeg op het gas, spinde maar raakte wonderwel niets. Hij moest het dus in zijn laatste ronde doen en ook dat lukte niet, hij werd zesde. Max Verstappen had in de tweede kwalificatie de pech dat vlak voor de sessie voorbij was en hij snel onderweg was, Kevin Magnussen de beroemde muur bij opkomen rechte eind te hard kuste, de weg overstak en daar hard de vangrail inging. Het was meteen code rood en omdat Verstappen in de beginfase door teveel verkeer onderweg slechts de elfde tijd had gereden was zijn kwalificatie voorbij.
Update: Carlos Sainz, negende in de kwalificatie, is drie posities teruggezet, waardoor Magnussen, Verstappen en Daniil Kvyat een positie naar voren schuiven. Magnussen zal echter vanuit de pitstraat starten.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Team

Q1
In de 18 minuten durende eerste kwalificatiesessie komen de eerste minuten alleen de rijders van wie je weet dat door de eerste sessie komen al een prestatie van formaat zou zijn in actie. De tijden geven aan dat het ook nu waarschijnlijk niet gaat lukken. Pas na zeven minuten komen er meerdere rijders de baan op, met van de toppers alleen beide Ferrari's. Met nog tien minuten te gaan is Leclerc de snelste met een ronde van 1:11.786 met Vettel op 0.553.

Verstappen rijdt even later de derde tijd, op 0.232. Hamilton is in zijn eerste snelle ronde 0.312 langzamer dan Leclerc.
Dan is het een tijdje stuivertje wisselen in de top vijf. Met nog vijf minuten op de klok is Vettel de snelste met een 1:11.200 en bevinden Alexander Albon, Romain Grosjean, Kimi Raïkkönen, George Russel en Robert Kubica zich in de gevarenzone. Max Verstappen rijdt de vijfde tijd, uiteraard achter de Ferrari's en de Mercedessen. Gasly komt op P12 met de schrik vrij.

Albon en Grosjean weten zich te verbeteren en gaan door naar de tweede sessie, voor Sergio Perez, Raïkkönen Lance Stroll, George Russel en Robert Kubica is het voor vandaag klaar. Het is Stroll dus opnieuw niet gelukt om op zijn thuiscircuit indruk te maken.

Q2
Nadat in de eerste sessie de meeste rijders op de rode soft banden stonden komen nu de meesten op de gele mediums de baan op. Hamilton is de eerste die een serieuze tijd noteert met een 1:11.336. Vettel pareert met een 0.027 sneller, Leclerc en Bottas verpesten hun eerste snelle ronden met kleine foutjes.

Verstappen heeft in zijn snelle ronde last van veel auto's die langzaam rijden. Hij is ruim een halve seconde langzamer dan Vettel en is daarmee niet blij, het is dan de vierde tijd.

Met nog vijf minuten te gaan verbetert Hamilton zich, hij is de snelste met 1:11.010. Voor Verstappen wordt het spannend, hij is gezakt naar de elfde plek en is dus afhankelijk van een perfecte laatste ronde. Daar heeft hij nog alle tijd voor, al is het opnieuw druk op de baan.

Verstappen is goed onderweg, heeft nu ook minder last van verkeer, maar hij kan zijn snelle ronde niet afmaken.
Magnussen staat al in de top tien, maar doet toch een ultieme poging zijn tijd te verbeteren. Hij komt te hard het rechte eind op, raakt met zijn rechterachterwiel de beroemde muur en met een kapotte band raakt hij in een spin. Zonder rechter achterband steekt de Haas-bolide de baan over en gaat snoeihard de vangrail in. Ravage op de baan en uiteraard direct code rood. Pech voor Magnussen, die zich echter toch als tiende kwalificeert.

Voor Verstappen zijn de druiven zuur, zijn snelle ronde kan hij niet afmaken en dus wordt hij elfde. Daniil Kvyat, Antonio Giovinazzi, Alex Albon en Romain Grosjean hebben dezelfde pech, zij kunnen zich ook niet verbeteren en starten dus buiten de top tien.

Q3
Pierre Gasly komt als eerste de baan op, maar zijn ronde is niet indrukwekkend. Zijn 1:12.185 is zeker niet voldoende voor een plek vooraan. Dat bewijst Leclerc al snel met een 1:11.188 en even later Vettel met 1:10.681. Hamilton laat zien dat hij de dominantie van Ferrari niet zomaar accepteert, hij perst er een 1:10.493 uit. Bottas gaat bij uitkomen van de bocht te vroeg op het gas, spint en heeft alle geluk van de wereld dat hij niets raakt en de pits kan opzoeken met vierkante banden.

Mooi om te zien dat Renault er weer goed bij zit. Nico Hülkenberg en ook Daniel Ricciardo doen goed mee in de top tien.
Met nog vijf minuten te gaan hebben Bottas en Lando Norris nog steeds geen tijd staan. Gasly pakt de vierde positie, maar met nog twee minuten op de klok zijn alle negen rijders op de baan.

Bottas komt met een teleurstellende vijfde tijd over de finish, achter Ricciardo op een fraaie vierde plek. Gaslyy duikt er even later nog tussen en dus start de wannabee wereldkampioen als zesde. Leclerc komt niet verder dan de derde tijd, Hamilton lijkt de pole te pakken, maar het is uiteindelijk Vettel die in de slotseconden de snelste tijd rijdt. Het is de Duitser na 17 races eindelijk weer eens gelukt om de pole te pakken.

Mogelijk dat er nog straffen uitgedeeld gaan worden vanwege hinderen, die Verstappen nog iets naar voren kunnen brengen. Maar vooralsnog start hij als elfde.

Uitslag kwalificatie Canada
1. Sebastian Vettel, 1:10.240
2. Lewis Hamilton, 1:10.446
3. Charles Leclerc, 1:10.920
4. Daniel Ricciardo, 1:11.071
5. Pierre Gasly, 1:11.079
6. Valtteri Bottas, 1:11.101
7. Nico Hülkenberg, 1:11.324
8. Lando Norris, 1:11.863
9. Carlos Sainz, 1:13.981
10. Kevin Magnussen, geen tijd

11. Max Verstappen
12. Daniil Kvyat
13. Antonio Giovinazzi
14. Alex Albon
15. Romain Grosjean

16. Sergio Perez
17. Kimi Räikkönen
17. Lance Stroll
19. George Russel
20. Robert Kubica
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet