Liveblogs

DTM: Liveblog vanuit Misano

190607 DTM Liveblog opening

Na de succesvolle terugkeer naar het Belgische Zolder komt de DTM nu voor het tweede raceweekeinde op rij buiten de Duitse landsgrenzen in actie. Dit weekeinde is het Italiaanse Misano World Circuit Marco Simoncelli, vroeger bekend als 'Autodromo Santa Monica', in Misano aan de Adriatische kust de locatie voor de vijfde en zesde race van het seizoen. Veel aandacht zal er ongetwijfeld uitgaan naar de lokale MotoGP-held Andrea Dovizioso, die als gastrijder met een Audi RS 5 in de DTM in actie komt. Klasses in het voorprogramma zijn de W-Series, de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup, de Porsche Carrera Cup France en de Italiaanse TCR DSG Endurance. Dit weekeinde zijn er maar liefst drie Nederlanders (m/v) in Misano actief, want naast Robin Frijns in de DTM en Beitske Visser in de W-Series rijdt Leonard Hoogenboom in de Audi R8 Cup. AUTOSPORT.NL is ter plekke en doet verslag via dit liveblog. Vragen en opmerkingen zijn als altijd welkom via de commentaarfunctie.

Tekst: René de Boer (vanuit Misano, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, PR

18.00 uur: Alle uitslagen zijn definitief en daarmee sluiten we ook de berichtgeving van dit weekeinde uit Misano af. Morgenvroeg reist uw redacteur van hier uit naar Le Mans, vanwaar we ons op dinsdag hopen te melden met het volgende liveblog.

17.00 uur: Pole-sitter Stefano Comini heeft de tweede race van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup gewonnen. In de 17 ronden lange wedstrijd nam de Zwitser bij de start de kop, voor Leonard Hoogenboom en Rudolf Rhyn. Zo bleef de volgorde tot aan de finish: Hoogenboom had een achterstand van 2,222 seconden op racewinnaar Comini, Rhyn kwam als derde over de eindstreep.

16.05 uur: Côme Ledogar heeft de tweede race van de Porsche Carrera Cup France op het circuit van Misano op zijn naam geschreven. Na een totaal van 18 ronden kwam hij 2,1 seconden voor Ayhancan Güven over de eindstreep. Florian Latorre eindigde op drie seconden van Güven als derde. De race moest na zes ronden met de rode vlag worden onderbroken, nadat een 'speed bumps' achter de kerbstones flinke schade aan de onderkant van een van de Porsches had veroorzaakt en er overal onderdelen over de baan verspreid lagen.

190609 DTM Liveblog Muller

14.45 uur:
Sinds 2016 op de Norisring had de Zwitser Nico Müller (foto boven) geen DTM-race meer gewonnen, maar in de tweede wedstrijd op Misano was de rijder in zijn Castrol-Abt-Audi ongenaakbaar. Hij was duidelijk sneller dan teamgenoot Frijns en kon de leiding overnemen toen merkgenoot René Rast met een lekke linker achterband de pits in moest. Vervolgens reed Müller zonder problemen de overwinning naar huis. Voor het Abt-team was het de eerste winst in de DTM sinds de zege van Mattias Ekström in de eerste race van Spielberg in 2017, ook alweer 624 dagen geleden.

De Oostenrijker Philipp Eng reed met zijn BMW ook een sterke race, die hij als tweede afsloot. René Rast, die bij de twee voorgaande seizoensevenementen telkens de zondagsrace op zijn naam geschreven had, kwam ondanks het opgelopen tijdverlies door de lekke band nog als derde over de eindstreep. Rast voert na drie van de negen raceweekeinden het rijdersklassement aan met 93 punten, voor Eng met 83 en Müller met 76.

190609 Liveblog DTM R2 Start
Robin Frijns leidde kort na de start, maar eindigde uiteindelijk naast het podium

Voor Marco Wittmann, gisteren winnaar en vandaag in zijn 100e DTM-race, was er geen succes weggelegd. In de beginfase raakte hij betrokken bij een aanrijding, samen met Rast en Aberdein, en schoof met een gebroken spoorstang links voor van de baan. Robin Frijns, als tweede gestart, had op zijn minst het podium kunnen bereiken, maar werd in de 12e ronde door merkgenoot Loïc Duval in de rondte getikt. Hij herstelde zich goed, maar moest genoegen nemen met de vierde plaats. Beste R-Motorsport-Aston-Martin-rijder was ditmaal Ferdinand von Habsburg als elfde.

12.05 uur: Gastrijders Leonard Hoogenboom en Stefano Comini blijven in de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup op Misano het tempo bepalen, maar ditmaal was het Comini die in de kwalificatie voor de tweede en afsluitende race van het weekeinde als snelste uit de bus kwam. Hij reed een tijd van 1:43,429 minuten en was daarmee anderhalf tiende sneller dan Hoogenboom, die als tweede eveneens van de voorste startrij mag vertrekken. De derde startplaats was voor de Zwitser Rudolf Rhyn (nadat er drie verschillende schrijfwijzen voor zijn naam de ronde deden, hebben we bij de persoon in kwestie maar even navraag gedaan, en hij heet Rudolf in plaats van Rodolf en Rhyn in plaats van Ryhn of Rhynn).

11.15 uur: Een tijdlang leek Robin Frijns zijn eerste pole-position in de DTM te gaan binnenhalen, maar in de laatste minuut van de kwalificatie bleek René Rast met zijn tijd van 1:25,384 minuten toch sneller. Daarmee start de Duitser voor de tweede keer dit weekeinde en de zevende keer in zijn DTM-loopbaan vanaf de pole-position. Frijns start als tweede, gevolgd door zijn Audi-merkgenoten Jonathan Aberdein, wederom zeer sterk met de WRT-Audi, Nico Müller en Pietro Fittipaldi, die dit weekeinde de vanwege een blindedarmoperatie ontbrekende Jamie Green vervangt.

Marco Wittmann, de racewinnaar van gisteren, vertrekt als beste BMW-rijder vanaf de zesde startplaats. De sessie werd na drie minuten en 30 seconden voor korte tijd met de rode vlag onderbroken, nadat gastrijder Andrea Dovizioso in bocht 14 van de baan was geraakt en in de grindbak was beland. Nadat zijn Audi terug de baan op geduwd was, kon de actie worden hervat. 'Dovi' kwalificeerde zich als 14e, een plek voor Jake Dennis, die wederom de snelste Aston Martin-rijder was.

190609 Liveblog TCR R2

10.00 uur:
De twee-uursrace van de Italiaanse TCR DSG Endurance, gisteravond van 20.35 tot 22.35 uur, resulteerde in een overwinning voor het duo Giovanni en Alessandsro Altoè met een Cupra TCR. Ze hadden na 61 ronden een voorsprong van 5,4 seconden op Gianmaria Gabbiani en Luca Segù met een Volkswagen. Het Cupra-duo Cosimo Barberini en Carlotta Fedeli eindigde op de derde plaats. Routinier Dindo Capello, die samen met Emiliano Perucca een gastrace reed met een Audi RS 3 LMS, werd als zevende geklasseerd.

9.35 uur: Dat het er in merkencups vaak close aan toe gaat, is natuurlijk niets nieuws, maar de uitslag van de kwalificatie van de Porsche Carrera Cup France wekt toch wel wat verbazing, met exact dezelfde tijd voor de eerste twee rijders en de top drie binnen vijf duizendste van een seconde! Come Ledogar en Ayhancan Güven kwamen beide tot een tijd van 1:36,754 minuten en eindigden daarmee bovenaan, maar omdat Ledogar zijn tijd eerder in de sessie reed, mag de Fransman vanaf de pole-position starten. Het team Martinet by Alméras zag Güven de tweede startplaats voor zich opeisen, slechts vijf duizendste voor teamgenoot Hugo Chevalier, die als derde start.

zondag 9.15 uur: Goedemoren en een mooie Eerste Pinksterdag toegewenst vanuit Misano, waar het ook op dit relatief vroege tijdstip met een graad of 27 al flink warm is. Vandaag staat de slotdag van het DTM-weekeinde op het programma, met de volgende onderdelen:

9.10-9.30 uur: kwalificatie Porsche Carrera Cup France
10.45-11.05 uur: kwalificatie DTM
11.35-12.05 uur: kwalificatie Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.15-15.45 uur: race 2 Porsche Carrera Cup France
16.05-16.35 uur: race 2 Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet