NASCAR

NASCAR: Kyle Busch ongenaakbaar in Pocono 400

Op de Tri-oval van Pocono behaalde Kyle Busch voor het team van Joe Gibbs Racing zijn vierde seizoensoverwinning en leidt tevens in de tussenstand van het kampioenschap. Gedurende de laatste vier wedstrijden op Pocono pakte Busch driemaal de overwinning. Overigens bleef Busch gedurende zijn eerste 25 deelnames op Pocono zonder zege.


2019 Busch Harvick Pocono
55e Cup-overwinning voor Kyle Busch. Wederom een mijlpaal bereikt.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Kyle Busch ongenaakbaar in Pocono 400
Evenals op Belle Isle was er in Pocono een shootout in de slotfase. Een crash van Ricky Stenhouse Jr. was de boosdoener en zorgde voor een negen ronden durende shoot out. Kyle Busch: " Ik hoefde maar één persoon in Turn 3 te passeren en dat was voldoende denk ik. Toch was het zwaar. In de beginfase van de wedstrijd bleven we een beetje in het verkeer hangen. We waren vijfde of zesde of zoiets maar konden weinig uitrichten. Maar totaal gezien waren "mijn jongens" in de pits fantastisch. Daardoor konden we posities winnen. Crewchief Adam Stevens en sommige beslissingen brachten ons naar voren. Erg "cool" om hier weer te winnen. Snelle M&M Hazelnoot Camry's maken mijn werk een stuk gemakkelijker." In Victory Lane voegde Busch er nog een aan toe dat het team eigenlijk een fantastisch jaar doormaakt alhoewel ze wel enkele overwinningen cadeau gegeven hebben. "Pocono was voor ons altijd moeilijk maar het is nu aanmerkelijk beter." aldus Busch. In de 160 ronden tellende wedstrijd reed Busch er met zijn JGR Toyota ruim 79 aan de leiding. In 14 races behaalde het team van JGR Racing maar liefst negen overwinningen tot nu toe.

2019 Austin Dillon
Voor Austin Dillon was de wedstrijd al snel over.


De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Kyle Larson te staan. Penske-coureur Brad Keselowski eindigde als tweede en wist bij de laatste herstart nog de Toyota van Erik Jones te verschalken. Drie derde plekken zijn de beste seizoensresultaten van Jones tot nu toe.

Ondanks het winnen van beide wedstrijdsegmenten werd het voor Larson een teleurstellende dag.Bij de laatste herstart was er contact met Clint Bowyer waardoor de Ganassi-rijder in Turn 1 en de pitlane hard de muur inging. Hij werd als 26e geklasseerd. Larson reed in totaal 35 ronden aan de leiding. Martin Truex Jr. die vorig jaar de wedstrijd op Pocono won moest met mechanische problemen opgeven. Austin Dillon werd al in de 29e ronde door zijn voormalige teamgenoot Paul Menard uitgeschakeld en was zwaar teleurgesteld. Menard stak overigens de hand in eigen boezem door te stellen dat het incident te wijten was aan een slechte communicatie met zijn team.

Byron Polesitter William Byron eindigde slechts als negende.

Ricky Stenhouse Jr. ging in de 146e ronde eveneens hard de muur in en veroorzaakte de laatste neutralisatie. Het merendeel van de Top 10 coureurs besloot om niet meer naar binnen te gaan. De andere helft van het startveld opteerde alsnog voor vers rubber. Met nog vijf ronden te gaan bedroeg de voorsprong van Busch meer dan een seconde op Brad Keselowski en Erik Jones. Voor laatst genoemde betekende het zijn vierde Top 10 resultaat op Pocono. Overigens eindigde Brad Keselowski in de laatste acht races op Pocono zevenmaal in de Top 5. Voor de vijfde achtereenvolgende keer eindigde Chase Elliott eveneens in de Top 5. Polesitter William Byron reed slechts 26 ronden aan de leiding en eindigde als negende. Voor de HMS-rijder betekende het zijn vierde top 10 resultaat. Evenveel als in 2018.

2019 Start Pocono
Start op de fraai tri-oval van Pocono.

Denny Hamlin eindigde als zesde. Het betekende zijn eerste Top 15 resultaat in de laatste vijf wedstrijden. Commentaar van Hamlin: " Een goede run. Voor de eerste maal in een maand hebben we de muur niet geraakt en geen klapband gehad." Voor Busch betekende het zijn 55e Cup-overwinning en staat daarmee op de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met Rusty Wallace.

2019 Jones Busch  Pocono
Jones bevindt zich nog voor teamgenoot Busch.

Uitslag Pocono 400
1. Kyle Busch Toyota 150 ronden
2. Brad Keselowski Ford 150 ronden
3. Erik Jones Toyota 150 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 150 ronden
5. Clint Bowyer Ford 150 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 150 ronden
7. Joey Logano Ford 150 ronden
8. Daniel Suarez Ford 150 ronden
9. William Byron Chevrolet 150 ronden
10. Aric Almirola Ford 150 ronden

2019 Winnaar Pocono
Kyle Busch stelde zijn fans niet teleur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet