IndyCar

Indycar: Scott Dixon behaalt 45e Indycar zege in incidentrijke wedstrijd Detroit

Vandaag waren de rollen voor het team van Chip Ganassi omgedraaid. Ten eerste kreeg regerend kampioen Scott Dixon vanochtend te horen dat hij door Koningin Elisabeth wordt onderscheiden voor zijn verdiensten in de autosport. Na een pechdag gisteren waren voor Dixon de rollen vandaag omgedraaid. De Nieuw Zeelander drukte duidelijk zijn stempel op de wedstijd.
Voor Team Penske werd het geen beste dag in Detroit. Josef Newgarden elimineerde zichzelf halverwege de wedstrijd terwijl Pagenaud bij een incident in de eerste ronde betrokken was. Met 13 ronden achterstand kwam Pagenaud weer terug in de wedstrijd in de hoop om zo nog enkele punten bij elkaar te sprokkelen. Ook Newgarden werd later eveneens door zijn team in de slotfase weer terug de baan opgestuurd.

Scott Dixon Belle Isle
Scott Dixon op weg naar zijn 45e Indycar-overwinning. 


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Scott Dixon behaalt 45e Indycar zege in incidentrijke wedstrijd Detroit
Een prachtige dag voor Scott Dixon in Detroit. Onderscheiden door Koningin Elisabeth en de 45e Indycar-overwinning voor de vijfvoudige Indycar kampioen. Meer kun je je als rijder eigenlijk niet wensen. Met een kenmerkende Ganassi strategie drukte Dixon duidelijk zijn stempel op de wedstrijd waarbij de chaos in de openingsfase aan het einde van de wedstrijd duidelijk in zijn voordeel uitpakte.


Ericsson Na zes jaar eindelijk weer eens een podium voor de Zweed Marcus Ericsson.......

Wedstrijdverloop
Josef Newgarden nam direct de leiding voor Alexander Rossi terwijl er achter in het startveld een aanrijding plaatsvond waarbij Indy 500 winnaar Simon Pagenaud, Patricio O"Ward en Tony Kanaan bij betrokken waren. Na de eerste stop was de volgorde Dixon, Power,Ferrucci, Chilton, Newgarden, Rossi, Hinchcliffe,Herta. Overigens bevonden Dixon, Power en Chilton zich nog op de rode banden en moesten nog naar binnen.

In de achtste ronde volgde de herstart waarbij Newgarden in vijfde postie op vrije wijze aan Max Chilton voorbij ging. In de 14e ronde nam Ferrucci de leiding van Scott Dixon over. Op het moment dat Dixon voor zijn stop naar binnen ging werd Sebastien Bourdais door Spencer Pigot afgeblokt. De Amerikaan maakt een zware inschattingsfout waarbij Bourdais een gevaarlijke luchtreis maakt. Met zijn beschadigde auto weet Bourdais alsnog de pits te bereiken en bleef na korte stops alsnog in dezelfde ronde. Zij het als 17e en laatste.

Bourdais
Huiveringwekkende foto van de luchtreis van Sebastien Bourdais. De Fransman eindigde toch nog als negende.

Vanuit een 22e en laatste gridpositie bevond Graham Rahal zich bij de herstart op de tweede plek. De chaotische openingstaferelen hadden de RLL-coureur duidelijk voordeel opgeleverd. Overigens slaagde Takuma Sato er in 22 ronden in om maar liefst 10 concurrenten te passeren. De RLL-rijder bevond zich na 25 ronden in 10e positie. In de 35e ronde bevond Bourdais zich alweer in zevende positie.

Alexander Rossi
Alexander Rossi staat als tweede in de tussenstand van het kampioenschap. Eigenlijk ging de Andretti-rijder tweemaal met lege handen naar huis...

In de 28e ronde kwam Alexander Rossi voor zijn reguliere stop naar binnen. In de daaropvolgende ronde ging Josef Newgarden eveneens de pits in. Rahal opteerde in de 32e ronde voor de rode banden.

Commotie in de 34e ronde als Newgarden bij het uitkomen van de pits iets te laat remde en daarbij James Hinchcliffe en een spinnende Alexander Rossi meenam. Newgarden gaf achteraf eerlijk toe dat het zijn fout was.

In de 40e ronde volgde de herstart met Dixon op kop gevolgd door Ericsson, Sato, Hunter Reay, Andretti, Rahal, Bourdais, Rosenqvist, Rossi en Chilton. Vijf ronden kwamen Colton Herta en Sebastien Bourdais voor hun reguliere stop naar binnen, evenals Scott Dixon. Dit betekende dat Marcus Ericsson voor de eerste maal in een Indycar-wedstrijd kortstondig aan de leiding ging. Na de laatste stops was de volgorde Dixon, Ericsson, Jones, Power, Ryan Hunter Reay, Rossi, Sato, Andretti, Rosenqvist en Rahal.

Power kwam in de 50e ronde voor zijn laatste stop naar binnen en kwam voor Hunter Reay en Rossi weer terug op de baan terwijl Felix Rosenqvist en Marco Andretti een fraai duel om de achtste plek leverden.In de 55e ronde viel James Hinchcliffe door een technisch probleem stil en het veroorzaakte een neutralisatie waardoor de elf seconden voorsprong van Scott Dixon teniet werd gedaan. Kort voor deze vierde neutralisatie werd Newgarden door Team Penske eveneens weer terug de baan opgestuurd.

Rosenqvist
Rosenqvist veroorzaakte met zijn crash een rode vlag situatie met shoot out.


Shoot out
Bij de herstart in de 60e ronde nam Dixon opnieuw de leiding met daarachter Ericsson, Power, Hunter Reay, Rossi. Overigens beschikte Dixon in de slotfase over meer "Push to Pass" dan de rest van zijn rivalen. In de 65e ronde zorgt een crash van Rosenqvist voor een rode vlag situatie waarbij niet onder neutralisatie gefinisht kan worden. Het boordradio commentaar van de Zweed: "I just broke the car"

Ferrucci Belle Isle
Sterk optreden van Ferrucci op Belle Isle.

De crash van Rosenqvist resulteerde in een drie ronden durende shootout waarvan vier Indy 500 winnaars zich in de Top 5 bevonden. Na de herstart nam Dixon opnieuw de kop en behaalde zijn 45e Indycar-overwinning. Marcus Ericsson eindigde als tweede en stond zes jaar geleden voor de laatste maal in Abu Dhabi in de GP2 op het podium.

Ondanks een chaotisch verlopen wedstrijd eindigde Will Power alsnog als derde en pakte waardevolle punten. Ook een sterk optreden van Marco Andretti die vanaf een 19e startplek als zesde wist te eindigen. Teamgenoot Alexander Rossi wist zijn goed uitgangspositie niet in een podiumpositie te verzilveren maar zijn Top 5 resultaat van vandaag betekent wel dat hij als tweede in de tussenstand van het kampioenschap staat genoteerd. Zowel Marcus Ericsson als Will Power leverden uitermate sterke optredens terwijl de inspanningen van Santino Ferrucci slechts met een 10e plek beloond werden.

Will Power
Toch nog een derde plek voor Will Power


Uitslag
1. Scott Dixon Dallara Honda 70 ronden
2. Marcus Ericsson Dallara Honda 70 ronden
3. Will Power Dallara Chevrolet 70 ronden
4. Ryan Hunter Reay Dallara Chevrolet 70 ronden
5. Alexander Rossi Dallara Honda 70 ronden
6. Marco Andretti Dallara Honda 70 ronden
7. Graham Rahal Dallara Honda 70 ronden
8. Zach Veach Dallara Honda 70 ronden
9. Sebastien Bourdais Dallara Honda 70 ronden
10. Santino Ferrucci Dallara Honda 70 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet