Ford Fiesta Sprint Cup

Jonkie Daan Pijl verslaat ervaren Bert Longin in tweede Ford Fiesta Sprint Cup race

20190602 RL1 4464

Cor Euser protégé Daan Pijl verrast iedereen op Circuit Zolder met een overtuigende winst in de gecombineerde Nederlandse en Belgische Ford Fiesta Sprint Cup. In de beginfase nam hij al een voorsprong op de ervaren Bert Longin, die vanaf pole was gestart. De voorsprong werd teniet gedaan door een safetycarperiode. De pas 15-jarige rijder reed heel uitgekookt na de herstart en pakte daar meteen weer een mooie voorsprong. Tweede Nederlander werd Laurens de Wit, gevolgd door Jorn Boertien die Rik Koen in de slotfase nog passeerde. Jules Grouwels werd vijfde, na de gehele race in fel duel te zijn geweest met Colin Caresani. Een mooie race waarbij de jeugd zich van zijn beste kant liet zien.

Tekst en foto's: PR

De tweede race van de Ford Fiesta Sprint Cup NL wordt samen gereden met hun Belgische collega's. Een indrukwekkend gecombineerd veld van 26 wagens staat op de grid. De ervaren Bert Longin heeft in de kwalificatie met een ronde van 1:57.137 sneller gereden dan poleman Daan Pijl in de Nederlandse cup (1:57.210). Daardoor mag de Belgische coureur de tweede race vanaf poleposition aanvangen.
  20190602 RL1 4263 FFSC Rik Koen


Gekeken naar de Nederlandse inbreng vallen de prestaties van de jonge rijders van Cor Euser enorm op. Daan Pijl gaat starten vanaf de eerste rij met Rik Koen daarachter op rij twee. 

20190601 RL1 3323 FFSC de Wit

Laurens de Wit staat in de linker rij op een derde plaats, gevolgd door Jorn Boertien, die de wagen deelt met de winnaar van gisteren Youri Verswijveren.
  20190601 RL1 3295 FFSC Boertien

Een enorme verrassing voor iedereen op de paddock was gisteren de onbedreigde overwinning voor Youri Verswijveren. De Zandvoorter ondervond de nodige versnellingsbak problemen tijdens de twee vrije trainingen, die door hun kleine team werden opgelost net voor de kwalificatie. De winnende Fiesta heeft budget voor drie weekeinden bij elkaar geschraapt en het zou een aanwinst zijn om deze rijders het hele seizoen te zien racen.
  20190602 RL1 4164 FFSC start

Daan Pijl pakt na de start in de eerste ronde met een scherpe instuur actie de kop na de eerste linker en verrast daarbij de twee Belgen Longin en Kenny Herremans. Laurens de Wit passeert Rik Koen en Jorn Boertien ligt daarachter, op zijn beurt gevolgd door Jules Grouwels en Colin Caresani. Koen voert de druk op bij De Wit en de twee kemphanen strijden om elke meter asfalt. Ook Grouwels heeft het druk om Caresani van zich af te houden, met op korte afstand daarachter Jari Benschop. Ook Belle Rappange heeft het op Zolder naar haar zin, zij zit op de staart van de ervaren Belg Dylan Derdaele. Paul Sieljes strijdt hier weer achter met Dilango de Vos. Op kop maakt Pijl indruk, hij vergroot elke ronde zijn voorsprong, maar krijgt net als Longin wel een waarschuwing van de wedstrijdleiding. Op volle snelheid hebben zijn een paar keer een paaltje geraakt in de Villeneuve chicane en zij zullen daar voorzichtiger moeten zijn in de resterende ronden.

In de eerste linkerbocht komt Doortje Herber met haar wiel net over de curbstones in het grind aan de binnenzijde van de bocht. De Fiesta stuurt vol naar links, steekt de baan over en gaat aan de buitenzijde van de baan hard de vangrail in. De Fiesta van de onfortuinlijke TeamNL-coureur is helaas zwaar beschadigd en de wedstrijdleiding stuurt de safetycar de baan op. Weg mooie voorsprong voor Daan Pijl, het hele veld schuift weer in elkaar. Als de baan weer vrij is gegeven gaan de Fiesta-rijders met nog zes minuten tijd om te racen weer op pad.

Pijl is attent en gaat al snel op zijn gas, eerder dan Longin verwacht. Met een wereldstart lijkt het erop dat de achtervolgende groep niet alert reageert en Pijl pakt een flinke voorsprong op de twee achtervolgende Belgen, met De Wit op plaats vier en Boertien en Koen daar weer vlak achter. Daarachter volgen op enige afstand Jules Grouwels en Colin Caresani.
  20190602 RL1 4397 FFSC Pijl

Daan Pijl maakt ook in de slotfase geen enkele fout en rijdt overtuigend naar de winst. Hij pakt zelfs nog ruim anderhalve seconde op Longin, die zich dus op zijn thuiscircuit laat verrassen en algemeen tweede werd voor de Belg Kenny Herremans.
  20190602 RL2 3621

Bij de rijders onder 25 wint Daan Pijl voor Jorn Boertien en Rik Koen.
  20190602 RL2 3645

Boven 25 is de zege voor Laurens de Wit, Paul Sieljes wordt tweede en Ronald Bezuur derde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet