Mazda MX-5 Cup

Dirk Warmerdam wint ook tweede Mazda MX-5 Cup race op Zolder

20190602 RL1 3988 MX- Warmerdam

Een dubbelslag voor Tachyon Motorsport-coureur Dirk Warmerdam, die in de tweede race András Király en Marcel Dekker achter zich liet. Na een mooi gevecht met Joshua Kreuger pakte Toine Kreijne de vierde plaats. Max de Bruijn eindigde als zesde, ondanks een uitstapje in de eerste linkerbocht en was daarmee de beste bij de junioren. Olivier Naaktgeboren kon zich niet meer mengen in de strijd om de plaatsen vooraan, hij finishte als zevende voor de Mazda gastenauto van Dries van den Elzen. Maxime Pasture en Luuk van Loon maakten de top tien compleet.

Tekst en foto's: PR

Start


Geen omgekeerde grid deze tweede race van het weekend, maar gewoon de volgorde uit de kwalificatie van de Mazda MX-5 Cup. De ervaren Marcel Dekker verschalkte András Király met 0.174 seconde en mag dus van poleposition vertrekken. Op de tweede rij Olivier Naaktgeboren en Dirk Warmerdam, de winnaar van de eerste race op zaterdag.
  20190602 RL1 3926 MX-5 Duel

De Mazda MX-5 Cup is echt een voorbeeld van wat cupracen zo aantrekkelijk maakt. Na de start vechten de rijders door het hele veld om elke meter. Ze hebben meer dan de baanbreedte nodig, komen af en toe driedik de bocht door en laten de nodige stofwolken achter. Een sliert van wagens, dicht op elkaar, zorgt voor de nodige hachelijke momenten.

20190602 RL1 3819

Aanvankelijk neemt Dekker de kop, maar de lichtgroene Mazda weet niet weg te komen van zijn achtervolgers Király, Warmerdam, Naaktgeboren en De Bruijn. Het is stuivertje wisselen aan de kop, elk klein foutje wordt afgestraft. Eerst zijn het Király en Warmerdam die Dekker terugverwijzen naar een derde plaats. Vervolgens neem Warmerdam, gesterkt door zijn zege in de eerste race, brutaal de kop over. Király heeft zich verschakelt en valt terug naar de derde positie, kort achter Dekker op P2.

Dominique Kraan spint eraf in de Thierry Boutsen Chicane en ploegt zich in het grind. De wagen staat op een gevaarlijke plek, waardoor de wedstrijdleiding niets anders kan doen dan de safetycar de baan op te sturen. Het veld sluit weer aan in de mooie lange sliert en als Kraan is losgetrokken rijdt hij zo snel mogelijk weer naar de achterhoede van het veld. Hij kan precies op tijd voor de herstart aansluiten en de strijd door het hele veld kan opnieuw beginnen.

  20190601 RL1 2820 MX-5 Kreuger

Na de herstart verliest Max de Bruijn een aantal plaatsen omdat de jonge rijder te wijd de eerste linker aansnijdt. Hij gaat door het zand en komt terug op een zevende plaats. Dirk Warmerdam gaat nog steeds op kop voor Király, die Dekker heeft terugverwezen. Toine Kreijne rijdt achter Olivier Naaktgeboren op plaats vijf, gevolgd door Joshua Kreuger. Bob Herber gaat eraf in de Thierry Boutsen Chicane, maar is daar weer heel snel uitgesleept. Geen safetycarperiode, de wedstrijd gaat gewoon door.
  Close racing-2

Het gedrag van Wilfred Herder en Maxime Oosten tijdens het zwaaien van de gele vlaggen wordt door de wedstrijdleiding onderzocht en zij krijgen beide één positie straf. Posities worden omgewisseld maar ook weer hersteld in de strijd tussen Toine Kreijne en Joshua Kreuger, die kortstondig de vierde plaats bezette. Ook AutoVisie redacteur Van den Elzen weet wat strijden is. Hij zit achter Max de Bruijn op een achtste plaats.

20190602 RL1 3951 MX-5 Dick-Berry

Dick van Elk zit vlak voor zijn zoon Berry, in een gevecht om de dertiende positie. Een echt vader en zoon gevecht, dat in het voordeel van de zoon wordt beslist.
  20190602 RL2 3411 Warmerdam

Dirk Warmerdam blijft ook deze race foutloos en pakt zijn tweede overwinning van dit weekend voor Dekker en Király. Wederom een fraaie wedstrijd in de Mazda MX-5 Cup met gevechten om elke meter asfalt.
  Podium
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet