GT

GT: Na twee jaar weer eens Blancpain-Endurance-winst voor Bentley, Breukers beste Nederlander op Paul Ricard

190602 Blancpain Bentley
De Bentley van Pepper, Gounon en Kane op weg naar de overwinning

Bentley heeft sinds twee jaar weer eens een overwinning in de Blancpain GT Series Endurance Cup binnen. In de zes-uursrace, van 18.00 uur tot middernacht, op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet behaalden Jordan Lee Pepper, Steven Kane en Jules Gounon met de Continental GT3 de overwinning, voor Molina/Aleshin/Rigon met de SMP-Ferrari en Lind/Caldarelli/Mapelli met de Orange 1 FFF-Lamborghini. Nederlandse rijders leken na de kwalificatie goede kansen te hebben, maar speelden in de race geen rol in de strijd om de ereplaatsen. Rik Breukers was met zijn 13e plaats in de WRT-Audi samen met Norman Nato en Charles Weerts uiteindelijk de best geklasseerde Nederlander.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO/Dirk Bogaerts

In voorgaande jaren was de zes-uursrace op Paul Ricard altijd een belangrijke test ter voorbereiding op de 24-uurswedstrijd van Spa-Francorchamps, maar nu vond de race een maand eerder plaats dan tot dusver en zijn er tussen deze wedstrijd en die in Spa nog twee Blancpain-Sprint-evenementen. Bovendien is de traditionele testdag in Spa uitgebreid naar een tweedaagse aangelegenheid. Niettemin wilden alle teams in de op-één-na langste race van de Blancpain GT Series Endurance Cup natuurlijk ook zo goed mogelijk voor de dag komen.

190602 Blancpain Black Falcon MB
De Black Falcon-Mercedes met Yelmer Buurman startte als tweede, maar kwam in de race niet verder dan de 15e plaats

Dat er met de Bentley rekening gehouden moest worden, bleek al in de kwalificatie, toen het trio Pepper, Kane en Gounon met een gecombineerd gemiddelde van 1:53,338 minuten de pole-position veroverde. Ook Nederlandse rijders leken een goede uitgangspositie te hebben: Yelmer Buurman startte samen met Maro Engel en Luca Stolz in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes als tweede, Steijn en Pieter Schothorst stonden samen met Mattia Drudi in de nummer 55-Attempto-Audi op de derde startplaats als best geplaatste team in de Silver Cup.

Voor de beide Schothorsten was de race echter na twee ronden al ten einde. "We zijn getorpedeerd door de nummer 72-Ferrari", meldde Steijn Schothorst. "En de 'race director' wilde er niks aan doen, echt een aanfluiting!" Het was niet het enige incident in de wedstrijd, die werd gekenmerkt door meerdere safety-car-fases. Die hadden uiteraard ook hun weerslag op de uitkomst van de race, want wie verkeerd gokte met pitstops had het nakijken.

Ook bij Bentley, dat twee jaar geleden op Paul Ricard de tot dusver laatste Blancpain-zege behaalde en vorig jaar in de laatste ronde de overwinning aan de neus voorbij zag gaan, moest hard voor het succes worden gewerkt. Na een langzame pitstop viel de Bentley terug naar de tweede plaats, acht seconden achter de SMP-Ferrari. Gounon reed vlot het gat weer dicht en kreeg uiteindelijk de leiding in de schoot geworpen toen de Ferrari een 'drive-through' kreeg voor een fout bij een eerdere pitstop. Vervolgens kon het Bentley-team de overwinning naar huis rijden, waarmee Jordan Lee Pepper, Steven Kane en Jules Gounon met de grootste trofee aan de haal gingen. Bentley heeft de race op Paul Ricard nu driemaal gewonnen, want ook in 2014 zegevierde het Britse merk in Zuid-Frankrijk.

190602 Blancpain SMP Ferrari
Tweede plaats in de race en leiding in de tussenstand voor SMP-Ferrari

Ondanks de genoemde straf kwam de SMP-Ferrari als tweede over de eindstreep, waarmee Aleshin, Rigon en Molina nu voorafgaand aan de Total 24 Hours of Spa de tussenstand van de Endurance Cup aanvoeren. De FFF-Lamborghini, waarin Marco Mapelli in de laatste vijf minuten de derde plaats veroverde ten koste van de nummer 76-R-Motorsport-Aston Martin, completeerde het podium.

In de Silver Cup leken de broers Schothorst met hun derde plaats op de grid een uitstekende uitgangspositie te hebben, maar zoals gemeld mocht dit niet zo zijn. De overwinning in de klasse was nu voor de nummer 90-AKKA ASP-Mercedes van Nico Bastian, Timur Boguslavskiy en Felipe Fraga, ondanks een 'drive through' vanwege het rijden over de witte lijn bij de uitgang van de pitstraat. Voor het team was het de tweede klassezege na Monza. Ook in de Pro-Am-klasse was AKKA ASP succesvol, ditmaal met de nummer 87-Mercedes van Jean-Luc Beaubelique, Mauro Ricci en Jim Pla. In de AM-klasse ging de overwinning naar de nummer 188-Garage 59-Aston Martin met Chris Harris, Alexander West en Chris Goodwin, die daarmee hun overwinning op Paul Ricard van vorig jaar herhaalden. Met dit succes komt er tevens een einde aan de zegereeks van de Barwell Motorsport-Lamborghini Huracán, die de afgelopen vier Endurance-races op rij won.

190602 Blancpain Breukers
Rik Breukers was in de nummer 10-WRT-Audi de best geklasseerde Nederlander

Zoals gemeld was Rik Breukers in de nummer 10-WRT-Audi als 13e algemeen de best geklasseerde Nederlander. Yelmer Buurman, die samen met zijn teamgenoten met regelmatig terugkerende bandenproblemen te kampen had, eindigde op de 15e plaats. Remon Vos werd met de Ram Racing-Mercedes 25e algemeen en tweede in de Pro-Am-Cup. Niek Hommerson werd met de AF Corse-Ferrari 28e algemeen en vierde in Pro-Am.

190601 Blancpain Paul Ricard uitslag race

190602 Blancpain RAM Mercedes
Remon Vos zorgde als tweede in Pro-Am mer de RAM-Mercedes voor de enige Nederlandse podiumplaats
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet