Sportscars

Sportscars: Twee op rij voor Penske-duo Montoya/Cameron, Van der Zande negende na spin teamgenoot

190601 IMSA Detroit race Acura
De Acura van Montoya/Cameron werd de eerste niet-GM-winnaar in Detroit

Met teambaas Roger Penske als altijd stoïcijns toekijkend wonnen Dane Cameron en Juan Pablo Montoya in de Penske Racing-Acura DPi de Chevrolet Sports Car Classic, de vijfde ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het Belle Isle-circuit in Detroit. Na hun eerdere succes op Mid-Ohio is dit de tweede overwinning op rij voor het team, dat met Helio Castroneves en Ricky Taylor in de andere Acura-DPi ook de derde plaats behaalde. Daartussen was het de Whelen-Action Express-Cadillac DPi van Felipe Nasr en Pipo Derani die als tweede eindigde, na een fantastisch slotakkoord van Nasr, die het Cameron nog behoorlijk lastig maakte. In een race die heel wat yellows kende vanwege tal van incidenten eindigden Renger van der Zande en Jordan Taylor op de negende plaats. De GTD-winst ging naar de AIM Vasser Sullivan-Lexus van Richard Heistand en Jack Hawksworth.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

'Detroit is Cadillac-territorium', luidde een jarenlange wijsheid in de IMSA-sportwagenracerij, een belangrijk gegeven in de thuiswedstrijd van het General Motors-concern, dat bovendien titelsponsor is van het sportwagengedeelte van het gecombineerde IndyCar- en IMSA-evenement. Ditmaal kwam er aan die hegemonie echter een einde, want nadat Juan Pablo Montoya gisteren in de nummer 6-Penske-Acura al de pole-position voor zich opeiste, slaagde hij er vandaag in om samen met zijn teamgenoot Dane Cameron ook de wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Cameron kon in de 26e ronde van de 100 minuten lange race de leiding nemen, toen Tristan Nuñez in de nummer 77-Joest-Mazda zijn pitstop maakte, terwijl er nog normaal geracet werd. Even later was er een neutralisatie toen Jordan Taylor, die de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Cadillac had overgenomen van Renger van der Zande, in de rondte ging. Kort daarop was er weer een 'yellow' als gevolg van een crash van Harry Tincknell in de nummer 55-Joest-Mazda, waarmee alle kansen van Joest op een podiumplaats weer eens teniet waren gedaan. Vooraan streden Cameron en Nasr voortaan om de overwinning, waarbij Nasr in de slotfase, met al wat lichte regen als voorbode van de aangekondigde hoosbui, het gat naar Cameron nog verkleinde tot minder dan een seconde. Cameron maakte echter geen fout meer en reed voor zichzelf en Juan Pablo Montoya de tweede zege op rij naar huis. Daarmee is dit Penske-Acura-duo nu het enige team dat dit seizoen twee wedstrijden in de prototype-klasse gewonnen heeft. Achter de top drie eindigden de beide JDC-Miller Motorsport-Cadillacs van Simon Trummer/Stephen Simpson en Misha Goikhberg/Tristan Vautier respectievelijk als vierde en vijfde.

Renger van der Zande meldde, terwijl hij al op de shuttle stond te wachten voor het vliegtuig naar Le Mans: "Ik had een redelijke stint, maar niet fantastisch. Er waren ontzettend veel gele vlaggen vandaag. Toen het er een beetje om ging draaien, ging Jordan eraf, die ging de muur in. De auto was beschadigd, we moesten repareren, waardoor we een ronde verloren. Dat betekende ook dat we veel punten verloren, we staan nu vijfde in het kampioenschap, 17 punten achter de leider. Dat is wel heel veel. We hebben echt een paar slechte weekeinden achter de rug. Maar goed, nu richten we ons eerst op Le Mans."

190601 IMSA Detroit race winner GTD
GTD-winst voor Heistand/Hawksworth in de AIM-Vasser Sullivan-Lexus

Ook in GTD herhaalde zich het patroon van vier weken geleden op Mid-Ohio met winst voor de AIM-Vasser Sullivan-Lexus van Richard Heistand en Jack Hawksworth. Het verschil met de Park Place-Porsche, bestuurd door Patrick Long en de vanaf pole-position vertrokken Zach Robichon, bedroeg aan de finish slechts 0,8 seconde. Iets meer dan drie kwartier voor het einde slaagde Hawksworth erin, de Porsche te passeren en zo de leiding over te nemen, wat uiteindelijk de basis vormde voor de overwinning. Frank Montecalvo en Townsend Bell completeerden het succes voor AIM-Vasser Sullivan met de derde plaats, voor de beide Lamborghini's van respectievelijk Magnus Racing en Paul Miller Racing.

190601 IMSA Detroit uitslag race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet