GT

GT4: 'Clean sweep' van het podium voor Nederlandse BMW-teams in eerste race Paul Ricard (lang)

190601 GT4 R1 podium
Alleen maar Nederlandse teams op het GT4-podium van Paul Ricard

Mooi Nederlands succes in de eerste van de twee GT4-races, die dit weekeinde op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet verreden worden. BMW-teams, en meer specifiek Nederlandse BMW-teams, domineerden de gang van zaken in de wedstrijd en zorgden voor een 'clean sweep' van het podium voor het Beierse merk. De overwinning was voor Simon Knap en Alec Udell met de M4 GT4 van MDM Motorsport, gevolgd door Ricardo van der Ende en Euan McKay van Ekris Motorsport met de Ekris M4 GT4. Mark van der Aa en Koen Bogaerts tenslotte reden, eveneens met een M4 van MDM Motorsport, een ijzersterke race vanaf de achtste startplaats, die ze als derde algemeen afsloten. Daarachter werd de Prosport Performance Aston Martin van Akhil Rabindra/Florian Thoma als beste niet-BMW als vierde geklasseerd. De winst in de Pro-Am-klasse was voor Alain Ferté en Grégoire Demoustier met de Alpine GT4 van Redelé Compétition, die als 27e startten en als zevende algemeen finishten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: GT4 European Series

Met een sterke openingsronde legde de Amerikaan Alec Udell in de MDM-BMW de basis voor het latere succes. Gestart vanaf de tweede rij kwam hij na de eerste ronde al als tweede door na ondermeer pole-sitter Matthew George in de Generation-AMR-Aston Martin te zijn gepasseerd. Udell vond echter geen weg langs de sterk verdedigende Ricardo van der Ende in de Ekris-M4.

190601 GT4 R1 BMWs
De Ekris-M4 van Van der Ende/McKay hier nog voor de MDM-M4 van Knap/Udell, aan de finish was de volgorde andersom

Zoals zovaak speelden de pitstops een belangrijke rol in de uitkomst van de race. MDM maakte eerder de stop met wissel van Udell naar Knap dan Ekris, waar McKay voor Van der Ende instapte. Nadat ook Ekris de stop had gecompleteerd, lag McKay nog nipt voor, maar Knap maakte geen geheim van zijn ambities om de leiding over te nemen. Daarbij verloor hij bijna de controle in de dubbele rechter van Le Beausset, maar hij hield de auto op de baan en passeerde een ronde later op dezelfde plek McKay, nam zo de leiding over en bouwde vervolgens een kleine voorsprong op, die genoeg was om de eerste zege voor MDM sinds Hongarije vorig jaar veilig te stellen. McKay kwam als tweede over de eindstreep en bezorgde Ekris daarmee het eerste podium van het jaar, terwijl Mark van der Aa, die Koen Bogaerts had afgelost, als derde het dubbele podiumsucces voor MDM completeerde.

Ondanks een start vanaf de 16e plaats na een ronduit teleurstellende kwalificatie leken ook Max Koebolt en Jan Kisiel in de Mercedes-AMG GT4 van Leipert Motorsport een serieuze kandidaat voor het podium. Koebolt had tot aan de rijderswissel al het nodige terrein goedgemaakt en Kisiel zette vervolgens de opmars voort. Het duel om de vierde plaats met Francesco Pastorelli in de Camaro was zeer de moeite waard, maar de wedstrijdleiding had duidelijk een andere visie op het geheel en gaf de Pool een 'drive-through' vanwege 'vermijdbaar contact'. Dat wierp Kisiel terug naar de 13e plaats, al kon het Nederlands-Poolse duo de wedstrijd nog als achtste afsluiten. Liesette Braams en Gaby Uljee sloten de race als zesde in de Am-klasse en 27e algemeen af. Pastorelli en teamgenoot Duncan Huisman haalden de eindstreep niet, maar werden nog als 30e geklasseerd.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet