Sportscars

Sportscars: Montoya verovert pole in Detroit, zesde startplaats Van der Zande

190601 IMSA Detroit quali Montoya
Juan Pablo Montoya was het snelst in de kwalificatie in Detroit

Elf prototypes en twaalf GT Daytona's vormen het veld voor de Chevrolet Detroit Grand Prix at Belle Isle, de vijfde ronde van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Roger Penske, die een week geleden met zijn team en rijder Simon Pagenaud de Indy 500 won, is promotor van het evenement op het stratencircuit. Hij zag toe hoe zijn sportwagenteam met Juan Pablo Montoya in de nummer 6-Acura de pole-position veroverde en teamgenoot Helio Castroneves in de nummer 7-Acura de volledige eerste rij voor het team completeerde. De Konica-Minolta-WTR-Cadillac, waarin Renger van der Zande de kwalificatie voor zijn rekening nam, start als zesde. In de GTD-klasse reed Robby Foley in de Turner Motorsports-BMW M6 GT3 de snelste tijd in de kwalificatie, maar verloor de pole-position naderhand omdat bij de technische keuring werd vastgesteld dat het camber niet binnen het door Michelin vastgestelde maximum was gebleven. Daarmee erfde Zach Robichon in de Park Place Motorsport-Porsche 911 de pole-position in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Aanvankelijk voerde Pipo Derani in der Whelen-Action Express-Cadillac de tijdenlijst aan en leek het sterke optreden van het team uit de beide vrije trainingen daarmee te bevestigen. Toen echter kwam Juan Pablo Montoya op stoom en kwam tot een tijd van 1:19,373 minuten, zo'n drie tienden sneller dan het bestaande kwalificatierecord op de baan in Detroit. Daar kwam de concurrentie vervolgens niet meer in de buurt, zodat Montoya voor de tweede keer in zijn IMSA-loopbaan de pole-position veroverde. Helio Castroneves moest op 0,207 seconden van zijn Colombiaanse teamgenoot genoegen nemen met de tweede startplaats. De derde plaats was voor Jonathan Bomarito in de snelste van de beide Joest Racing-Mazda DPi's, terwijl Derani uiteindelijk als vierde geklasseerd werd.

190601 IMSA Detroit kwali Renger
De WTR-Cadillac start als zesde

Renger van der Zande reed de kwalificatie in de nummer 10-Konica-Minolta-WTR-Cadillac en reed de zesde tijd. "We hadden het moeilijk in de eerste vrije training, waarin we er qua afstelling naast zaten", meldde Van der Zande. "De tweede training ging al een stuk beter. In de kwalificatie heb ik een redelijke performance laten zien. De zesde tijd is niet zo verkeerd als je ziet wie er allemaal voor ons staan, vooral de Penske's, de Mazda en de Action Express, die het hele weekeinde toch wel een tikje sneller zijn dan wij. Morgen (vandaag, red.) in de race kan het gaan regenen, we hopen dat dat gebeurt, want dat kan goed voor ons zijn." Na afloop van de race vliegt Van der Zande, samen met nog acht andere rijders, met het privévliegtuig van coureur Patrick Lindsey gelijk naar Le Mans, waar morgen de officiële testdag voor de 24-uursrace op het programma staat.

Jeroen Bleekemolen combineerde ook jarenlang de IMSA-race in Detroit met de testdag in Le Mans, maar samen met zijn teamgenoot Ben Keating werd het besluit genomen om de race in Detroit te laten schieten. "Wij richten ons met name op het Endurance-klassement in het IMSA-kampioenschap en daarvoor telt Detroit toch niet mee, dus we hebben de voorkeur gegeven aan een optimale voorbereiding voor Le Mans", verklaarde Bleekemolen vanuit de West-Franse stad, waar hij met zijn hele gezin is. Met de Ford GT in Wynn's-Kleuren behoren Bleekemolen en Keating samen met teamgenoot Felipe Fraga tot de grote kanshebbers op succes in de GTE-Am-klasse in de Franse klassieker.

190601 IMSA Detroit kwali Park Place
De Park Place-Porsche staat op pole in de GTD-klasse

In Detroit was de pole in de GTD-klasse uiteindelijk zoals gemeld dus voor de Park Place Motorsports-Porsche in handen van Zachary Robichon, na de technische afkeuring van de Turner-BMW, die vanaf de laatste plaats in het veld vertrekt. Aanvankelijk was Robichon 0,031 seconden langzamer geweest dan Foley in de BMW. Achter de pole-winnende Porsche starten de beide Meyer-Shank Racing-Acura's van Christina Nielsen en Trent Hindman vanaf de tweede en derde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet