NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. wint Coca Cola 600

Na de Daytona 500 is de Coca Cola 600 op Charlotte de tweede kroonjuweel op de NASCAR kalender. Traditioneel vindt de wedstrijd op Memorial Day enkele uren na de Indy 500 plaats. Dit jaar de 60e editie alweer. Martin Truex Jr. schreef de wedstrijd na een eindsprint in de slotfase op zijn naam.


2019 Truex Jr
Prachtige overwinning van Martin Truex Jr. in de Coca Cola 600. Zijn tweede overigens sinds 2016.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Martin Truex Jr. wint Coca Cola 600
De laatste jaren was de Coca Cola 600 een beetje in een saaie vertoning ontaard. Weinig positiewisselingen en iedereen die de leider in de wedstrijd eigenlijk meer blindelings volgde. Martin Truex Jr. en Kyle Busch wisten deze wedstrijd in het verleden op een wat gemakkelijkere manier te winnen. Veranderde aerodynamica zorgde dit jaar voor een fantastische wedstrijd waarbij de wedstrijd pas in de slotfase beslist werd.

2018 Pitlane
Spitsuur in de pitlane op Charlotte. Truex Jr. Busch, Elliott, Logano en Byron.

Een neutralisatie 10 ronden voor het einde zorgde voor een shootout en een krankzinnige herstart waarbij de deelnemers vier/vijf breed voor de eindsprint gingen. Terwijl ze vier breed gingen maakte Truex Jr. met zijn JGR Toyota een riskante "move" om samen met de Penske Ford van Logano weg te breken. Een eindsprint die slaagde, zeker omdat Logano hem ook nog eens op zijn bumper lichtjes toucheerde.

Voor Truex Jr. begon de wedstrijd eigenlijk slecht nadat hij in de beginfase in Turn 4 de muur raakte en daarbij een lekke band opliep. Crewchief Cole Pearn adviseerde Truex Jr. om vooral gefocust te blijven. Martin Truex Jr.: " Ik dacht het is gedaan. Hoe gaan we dit oplossen. Ik wist ook niet hoe slecht het was maar de crew werkte hard om het te fixen." Bij de laatste eindsprint wist de JGR-rijder toe te slaan en behaalde zijn tweede Coca Cola 600 overwinning. In 2016 behaalde hij een gemakkelijkere overwinning toen hij er van de 400 ronden er 392 op kop reed.

2019 Kyle Busch Derde plek voor Kyle Busch. Eerste en derde voor JGR Racing. Mooi resultaat voor teambaas Joe Gibbs die overigens ook nog eens in de Hall of Fame werd opgenomen afgelopen week.

Brad Keselowski won de eerste twee wedstrijdsegmenten en bleek in de wedstrijd duidelijk over de sterkste beschikken. Maar gedurende het laatste 100 ronden segment zakte hij gewoon in het middenveld weg en speelde om onverklaarbare redenen geen rol van betekenis meer. Keselowski kwam niet verder dan een teleurstellende 19e plek. Keselowski's teamgenoot Joey Logano eindigde als tweede en erkende dat Truex Jr. duidelijk over een snellere auto beschikte. Joey Logano: "Hij verrichtte uitstekend werk om zijn positie te verdedigen."

Race actie Byron
Openingsfase van de Coca Cola 600 op Charlotte. Byron en Almirola rijden voorop.

Na het winnen van de All Star wedstrijd vorig weekend werd het voor Kyle Larson ook een teleurstellende dag. In het slotsegment verloor de Ganassi-rijder grip en veroorzaakte met Clint Bowyer een crash waarbij in totaal zeven rijders betrokken waren. Larson nam dan ook eerlijk de schuld op zich. Kyle Larson: "Het was een dag met "ups-and-downs" . Voor één ronde wist ik mij goed te positioneren en toen verknalde ik het." Sinds september 2017 wist Logano geen kampioenschapswedstrijden meer te winnen en moet het al 59 wedstrijden zonder overwinningen stellen.(met uitzondering van de All Star wedstrijd vorige week dan)

2018 Vier breed
Vier breed racen.......

De Coca Cola 600 bestond uit vier wedstrijdsegmenten en Martin Truex Jr. wist het derde segment op zijn naam te schrijven. Overigens zijn eerste segment overwinning dit seizoen. Behalve Martin Truex Jr. kregen ook zijn teamgenoten Erik Jones en Denny Hamlin met een klapband te kampen. In totaal telde de wedstrijd maar liefst 16 neutralisaties en duurde daardoor meer dan vijf uur. De langste Coca Cola 600 sinds jaren overigens.

2019 Hamlin
Crash voor Denny Hamlin in het zicht van de finish. Er werd niet meer afgebroken.
Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
2. Joey Logano Ford 400 ronden
3. Kyle Busch Toyota 400 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 400 ronden
5. Ricky Stenhouse Jr. Ford 400 ronden
6. Chris Buescher Chevrolet 400 ronden
7. Alex Bowman Chevrolet 400 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
9. William Byron Chevrolet 400 ronden
10. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden

2019 Charlotte 1
's Werelds snelste manier van filerijden op Charlotte.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet