Formule 2

Formule 2: Anthoine Hubert wint vanaf pole de sprintrace in Monaco

winnaar-op-auto

Vanaf de poleposition starten is zo'n voordeel op het straten circuit van Monaco. Inhalen is bijna onmogelijk en als je het toch probeert kan dat met schade eindigen. Ondanks flinke druk van Deletraz in de slotfase reed de de gespannen Fransman naar zijn eerste winst en podiumplaats. Een halve autolengte is het verschil. Grote winnaar is Nyck de Vries, die na zijn overwinning van gisteren en de twee punten van vandaag op slechts 1 punt verschil van koploper Latifi naar de volgende twee races op Paul Ricard mag vertrekken.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: FIA F2

Na de race van gisteren werd de als tweede geëindigde Luca Ghiotto uit de uitslag gehaald vanwege technische onvolkomenheden aan de ophanging ringen, die te dun waren afgesleten, en dat kwam niet overéén met de strenge technische reglementen van de FIA en de Dallara voorschriften. Deze uitsluiting zorgde ervoor dat Nobuharu Matsushita en Sérgio Sette Câmara doorschoven naar de tweede en derde podiumplaats. Anthoine Hubert werd nu als achtste gekwalificeerd, wat de beste startplaats, vanwege de omgekeerde grid, voor de sprintrace van vandaag opleverde. Naast hem op de eerste rij staat Louis Delétraz. Ghiotto mag de sprintrace nog wel meedoen maar start vanaf de laatste startpositie. Mahaveer Raghunathan, gekomen vanuit de BOSS GP, zorgde voor de nodige Roepies in de MP Motorsport kas, maar heeft niet het talent om in de Formule 2 mee te mogen rijden. De rijder uit Madras India werd bestraft met 20 seconden, vanwege een te vermijden contact met Jack Aitken.

Nyck de Vries vertrekt als achtste en heeft in deze sprintrace maar twee punten extra nodig op Nicholas Latifi om als koploper Monaco te mogen verlaten.

start

Anthoine Hubert heeft een wereldstart en pakt gelijk een voorsprong op Deletraz en Zhou. Niet verrassend dat Mahaveer Raghunathan gelijk wordt bestraft vanwege het afsnijden van de eerste bocht. Tatiana Calderon raakt bij het uitremmen, in duel met Ghiotto, de rail van Mirabeau. De safety car heeft het veld opgevangen, maar het duurt, vanwege het hele snelle optreden van de marshalls, niet lang voordat het veld weer wordt losgelaten.

Inhalen is een lastige zaak op Monaco. Nyck de Vries verliest een plek en ligt op de negende plaats maar weet voorlopig geen plaatsen goed te maken. Het tempo rijden van je voorganger is voorlopig het motto. Ghiotto is te gedreven om plaatsen goed te maken en probeert Raghunathan in te halen aan de binnenkant van de hotel hairpin, een beetje te overmoedige actie, de beide wagens raken elkaar en zorgen voor de tweede safety car periode.

Ook dit wordt snel opgelost en Hubert neemt weer het initiatief, met Deletraz en Zhou op het vinkentouw. MP Motorsport invaller Markelov op de vierde plaats, voert de druk op bij Zhou. Nyck de Vries heeft een plaats goedgemaakt en ligt op een positie waarbij één punt te verdienen valt.

Matsushita valt terug vanaf een zesde plaats naar de negende. Weer een extra punt en plaats voor Nyck de Vries die naar een zevende plaats promoveert, achter Sette Camara en Boccolacci. Giuliano Alesi wordt getorpedeerd door Sean Gelael en spint in de Chicane. Ook nu weer, en gelukkig, zonder safety car, weten de marshalls dit snel op te lossen. Geleal moet de pits in voor een "Drive Through" straf. De Vries voert de druk op bij zesde man Sette Camara. Ook Hubert heeft het moeilijk vooraan en Deletraz zit er bovenop, de Fransman maakt foutjes en is gespannen. De eerste vier maken het in de laatste ronde nog echt spannend. Als aan een touwtje vechten zij tot aan de laatste meters. Het scheelt bijna niets op de finshlijn.

halve-wagenlengte

Eerste winst en podium voor Anthoine Hubert in een race die je toch het liefst wil winnen en de rijder mag zondagavond aanschuiven bij het winnaars diner met Prins Albert van Monaco en zijn gevolg. Deletraz blijft tweede voor Zhou, die de druk van Markelov weet te weerstaan. De grootste winnaar van dit weekend is Nyck de Vries, die na zijn winst van gisteren, en de twee punten van de sprintrace, zijn achterstand op koploper Latifi tot slechts é'\en punt heeft verkleind. Grote concurrent Latifi blijft op de tiende plaats hangen en maar scoort toch nog twee hele belangrijke punten vanwege de snelste tijd in de wedstrijd.

winnaar-hubert


Uitslag sprintrace:
1. A. Hubert (BWT Arden) 30 ronden in 44:23.388
2. L. Delétraz (Carlin) +0.059
3. G. Zhou (UNI-Virtuosi Racing) +0.922
4. A. Markelov (MP Motorsport) +2.459
5. D. Boccolacci (Campos Racing) +13.689
6. S. Sette Câmara (DAMS) +16.322
7. N. de Vries (ART Grand Prix) +16.952
8. N. Mazepin (ART Grand Prix) +17.337
9. N. Matsushita (Carlin) +18.770
10. N. Latifi (DAMS) +19.335

Stand:
1. N. Latifi 95
2. N. de Vries 94
3. L. Ghiotto 67
4. J. Aitken 62
5. G. Zhou 54
6. S. Sette Câmara 52
7. A. Hubert 46
8. L. Delétraz 34
9.D. Boccolacci 30
10. N. Matsushita 26

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet