Formula E

Formule E: Lucas Di Grassi bezorgt Audi opnieuw thuiszege in Berlijn

190525 FE DIG race
Lucas Di Grassi op weg naar zijn tweede seizoenszege

Na Jean-Eric Vergne tijdens de vorige race in Monaco heeft nu ook Lucas Di Graassi zijn tweede overwinning van het seizoen in het ABB FIA Formule E-kampioenschap binnen. Op het vliegveldterrein van Berlijn-Tempelhof zorgde de Braziliaanse rijder van het Audi Sport Abt Schaeffler-team voor de tweede opeenvolgende Audi-zege in de Duitse ronde, nadat vorig jaar Daniel Abt voor eigen publiek won. Sébastien Buemi eindigde als tweede voor het Nissan-e.dams-team en behaalde daarmee zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Jean-Eric Vergne kwam namens DS Techeetah als derde over de eindstreep en bouwde daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap uit. Robin Frijns had een lastige middag. Na problemen in de kwalificatie in combinatie met zijn gridpenalty moest hij van achteraan starten. Niettemin kwam hij nog als 13e over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (vanuit Berlijn, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling

Buemi neemt de leiding bij de start voor Vandoorne, Di Grassi en Paffett. Bij het aanremmen van bocht vier gaat het bijna mis tussen Wehrlein en Vergne, maar het hele veld doorstaat de openingsronde zonder incidenten. Lotterer komt na de eerste ronde al als 16e door, maar Robin Frijns bungelt nog steeds aan de staart van het veld. In de derde ronde passeert de aanvallend rijdende Di Grassi Vandoorne en neemt zo de tweede plaats over.

190525 FE race start
Startfase met Buemi aan de leiding

In de vijfde ronde gaat Paffett wijd en verliest twee plaatsen aan Abt en Félix da Costa. Frijns rijdt met 1:10,648 minuten de snelste tijd van de race. Iets verderop passeert Di Grassi Buemi en neemt daarmee de leiding in de wedstrijd over. In de achtste ronde is er een mooie strijd om de plaatsen drie tot en met zes met Vandoorne, Abt, Lynn en Félix da Costa. Frijns heeft inmiddels twee plaatsen goedgemaakt en is 20e.

Mooi duel tussen Vergne en Paffett om de zevende plaats in de elfde ronde, waarbij de Fransman de Brit passeert. Na een kwartier racen heeft Di Grassi een kleine voorsprong op Buemi opgebouwd, die op zijn beurt weer een gaatje heeft voor het groepje met Vandoorne, Abt en Lynn. Bird passeert in de 17e ronde Mortara en neemt de twaalfde plaats over.

190525 FE FRI race
Robin Frijns kende een lastige middag

Paffett raakt in de 20e ronde in de problemen en verliest twee plaatsen aan Bird en Wehrlein. Félix da Costa werkt zich met behulp van 'attack mode' langs Buemi, maar de Zwitser profiteert korte tijd later van zijn 'fan boost' en neemt de tweede plaats weer over. Vergne is intussen steeds verder op weg naar voren en kont aan het einde van ronde 24 op de vijfde plaats door.

In dezelfde ronde strandt Lynn op het rechte stuk van start en finish. Race director Scott Elkins roept een 'full course yellow' uit. "De achteras werkt niet meer", meldt Lynn via de radio. Met nog 14 minuten en 30 seconden op de klok een interessante situatie. Di Grassi leidt voor Buemi, Félix da Costa, Vergne, Vandoorne, Abt, Sims, Rowland, Bird en Wehrlein. Frijns is 18e. Na bijna drie minuten komt er eindelijk een takelwagen om de gestrande auto van Lynn te verwijderen.

190525 FE LOT race
De inzet van André Lotterer bleef ditmaal onbeloond

In ronde 28 wordt de race weer vrijgegeven. Félix da Costa valt Buemi aan, maar die verdedigt met succes zijn tweede plaats. Di Grassi heeft inmiddels een voorsprong van meer dan drie seconden en lijkt comfortabel op weg naar weer een Audi-succes in Berlijn. Frijns passeert Günther voor de 15e plaats, terwijl André Lotterer de pits in rijdt en het voor gezien houdt. Later komt de informatie dat hij een accuprobleem had. Vergne haalt Félix da Costa in en neemt daarmee de derde plaats over.

Daarbij blijft het in een verhoudingsgewijs kalme Formule E-race: Di Grassi wint voor Buemi, Vergne, Félix da Costa, Vandoorne, Abt, Sims, Rowland, Bird en Wehrlein. Frijns komt als 13e over de eindstreep.

190525 FE race DIG Podium
Lucas Di Grassi zorgt na Abt in 2018 voor de tweede Audi-zege op rij in Berlijn

In de tussenstand van het kampioenschap, met nog drie races te gaan (één in Bern en twee in New York) leidt Jean-Eric Vergne met 102 punten voor Di Grassi met 96, Lotterer met 86, Félix da Costa met 82 en Frijns met 81. In het teamkampioenschap leidt DS-Techeetah voor Audi Sport Abt Schaeffler.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet