GT

GT: Niederhauser/Van der Linde winnen ADAC GT Masters R3 voor HCB Rutronik in Most. Tweede Callaway seizoenszege in R4

Patric Niederhauser(CH 27) en de Zuid Afrikaan Kelvin van der Linde (ZA 22) hebben afgelopen zaterdag het team van HCB Rutronik Racing tijdens de derde seizoenswedstrijd haar eerste overwinning bezorgd. In de tweede wedstrijd op zondag behaalde het team van Callaway een dubbelpodium. Pommer/Kirchhöfer behaalden hun tweede seizoensoverwinning en de RWT Corvette van Sven Barth/David Jahn eindigde als derde.

2019 Winners  R1
Al snel een overwinning voor het nieuwe HCB Rutronik Team.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Niederhauser/Van der Linde winnen ADAC GT Masters R3 voor HCB Rutronik in Most. Tweede Callaway seizoenszege in R4
De eerste wedstrijd in het zonnige Most leverde een debuut overwinning op voor de combinatie Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde. De RWT Callaway Corvette van de combinatie Barth/Jahn behaalde tijdens de openingswedstrijd op zaterdag eveneens een derde plek.
Kelvin van der Linde: " De eerste overwinning voor ons nieuwe team is een geheel bijzonder moment. Ik ben erg verheugd om hiervan deel te mogen uitmaken. Ook verheug ik me voor Patric. Hij heeft in ieder geval zijn eerste overwinning meer dan verdiend.

Vanaf pole nam Niederhauser direct de leiding. Daarachter volgde de Lamborghini van Mirko Bortolotti en de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Max Hofer. In het middenveld werd het bijzonder krap. De Ferrari F488 van Luca Ludwig viel na een touché met Sven Barth naar de staart van het veld terug. In het middenveld strandden diverse bolides in de grindbak waaronder de KÜS Team 75 Bernhard Porsche 911 GT3. Na de herstart nam Niederhauser opnieuw de leiding en beschikte over een voorsprong van 4,5 seconden op Mirko Bortolotti. Na de verplichte rijderswissel werd de voorsprong van de No31 Audi alleen maar groter. Van der Linde wist deze zelfs tot bij 10 seconden te vergroten. In de slotfase ging Van der Linde van zijn gas af en bij de finish bedroeg het verschil nog slechts vier seconden.Voor HCB Rutronik betekende het een debuutoverwinning in Most. De Montaplast by Land Audi R8 LMS eindigde als derde achter de ORANGE 1 by GRT Grasser Lamborghini Huracan GT3 EVO van Mirko Bortolotti/Christian Engelhart. De beide AMG Mercedes GT3's (HTP Mannfilter) van Indy Dontje/Maxmilian Götz en Marvin Dienst/Aiden Read(Schütz Motorsport) eindigden resp. als vierde en vijfde. De Zakspeed Mercedes AMG GT3 van Jeroen Bleekemolen/Jimmy Eriksson eindigde als negende.

2918 Chaos Startgeweld in Most.

Patric Niederhauser: "Onbeschrijfelijk. Eerst had ik mijn eerste pole en vervolgens mijn eerste overwinning. Een megagevoel. Ik had een goede start. Na de safetycarfase was de auto perfect en wist ik een voorsprong op te bouwen. Ik heb mij op mijzelf geconcentreerd om vooral geen fouten te maken. Toen ik de auto aan Kelvin overgaf was alles probleemloos verlopen."
Kelvin van der Linde: "Fantastisch dat ik aan het succes van HCB Retronik heb mogen bijdragen. Elke overwinning is bijzonder. Het is niet gemakkelijk om in de ADAC GT Masters te winnen. Daarom vier ik elke overwinning uitbundig. Alleen op het einde moest ik op de banden letten en wat gas terugnemen."

Uitslag R3 ADAC GT Masters
1. HCB-Rutronik Racing Patric Niederhauser »//Kelvin van der Linde » Audi R8 LMS » 37 ronden 1:01:47.455
2. Orange1 by GRT Grasser Mirko Bortolotti »//Christian Engelhart » Lamborghini Huracán GT3 Evo » 37 ronden + 4.002
3. Montaplast by Land-Motorsport Max Hofer »//Christopher Mies » Audi R8 LMS » 37 ronden + 5.212
4. RWT Racing Sven Barth »//David Jahn » Corvette C7 GT3 » 37 ronden + 5.684
5. Mann-Filter Team HTP Indy Dontje »//Maximilian Götz » Mercedes-AMG GT3 » 37 + 6.361
6. Schütz Motorsport  Marvin Dienst »//Aidan Read » Mercedes-AMG GT3 » 37 ronden + 19.223
7. EFP Car Collection by TECE Mattia Drudi »//Florian Spengler » Audi R8 LMS » 37 ronden + 20.036
8. BWT Mücke MotorsportMike David Ortmann »//Markus Winkelhock » Audi R8 LMS » 37 ronden + 20.363
9. Team Zakspeed BKK Mobil Oil Racing Jeroen Bleekemolen »//Jimmy Eriksson » Mercedes-AMG GT3 » 37 ronden + 22.130
10. Propeak Performance  Daniel Keilwitz »//Maxime Martin » Aston Martin Vantage GT3 » 37 ronden + 27.138


2019 Winnaars R2
Twee seizoensoverwinningen voor Pommer/Kirchhöfer.

Zege voor Pommer/Kirchhöfer in R4
Onder heerlijke voorjaarstemperaturen behaalden Pommer/Kirchhöfer in Most hun tweede seizoensoverwinning. Marvin Kirchhöfer: "Met twee overwinningen in vier races kan men tevreden zijn. Het beslissende moment viel eigenlijk al bij de start toen Kirchhöfer direct de ORANGE1 Grasser Lamborghini Huracan EVO GT3 van Franck Perrera passeerde. Een safetycar-interruptie voor de gestrande bolide zorgde voor een korte onderbreking. Vervolgens moest de wedstrijd na 12 ronden voor een crash tussen Thomas Preining en David Jahn voor 10 minuten onderbroken worden om de beschadigde vangrails te herstellen. Ook na de herstart behield Kirchhöfer de leiding en Markus Pommer voltooide de weg naar de tweede seizoensoverwinning. De als tweede geklasseerde ORGANGE1 Lamborgini Huracan GT3 Evo van Franck Perrera/Rolf Ineichen eindigde als tweede. De strijd om de derde plek werd kort voor het einde beslist. De MRS BMW M6 GT3 van Jens Klingmann/Nicolas Sylvest lag op podiumkoers toen problemen met de brandstofproblemen hun parten speelde en zij ver terugvielen.Niederhauser/Van der Linde eindigden als vierde.

Marvin Kirchhöfer: "De start was een belangrijk punt want de Lamborghini was in de tweede en derde sector zeer snel. Ik had een goede start en ik heb van de slipstream gebruik gemaakt om Franck Perrera te passeren. Voor mij was het niet gemakkelijk om hem achter mij te houden. Ik moest nogal pushen omdat hij in de laatste sector nogal snel was. We hadden nu een goede pitstop nadat ik gisteren een fout gemaakt had. Markus heeft de auto met een voorsprong over de finish gebracht.

Markus Pommer: "Nadat wij gisteren veel pech hadden verliep vandaag alles volgens plan. De kwalificatie verliep zeer goed en dit was de basis voor de overwinning. Marvin had bij de start de leiding. Na de onderbreking werd het nog eenmaal spannend omdat onze voorsprong teniet gegaan was. Wij hadden een goede strategie en ik ben met een grote voorsprong over de streep gereden." De Zakspeed Mercedes AMG GT3 van Jeroen Bleekemolen/Jimmy Eriksson eindigde als twaalfde.

2019 Crash
Nogal wat chaos op Most.

Uitslag Race 4 ADAC GT Masters
1. Callaway Competition Marvin Kirchhöfer »//Markus Pommer » Corvette C7 GT3 » 32 ronden 1:10:32.381
2. Orange1 by GRT Grasser Rolf Ineichen »//Franck Perera » Lamborghini Huracán GT3 Evo » 32 ronden + 3.4133
3. RWT Racing Sven Barth »//David Jahn » Corvette C7 GT3 » 32 ronden + 3.669
4. HCB-Rutronik Racing Patric Niederhauser »//Kelvin van der Linde » Audi R8 LMS » 32 ronden + 5.450
5. BWT Mücke Motorsport Mike David Ortmann »//Markus Winkelhock » Audi R8 LMS » 32 ronden + 7.039
6. Mann-Filter Team HTP Indy Dontje »//Maximilian Götz » Mercedes-AMG GT3 » 32 ronden + 7.350
7. Mann-Filter Team HTP Philip Ellis »//Fabian Vettel » Mercedes-AMG GT3 » 32 ronden + 9.422
8. HB Racing Sebastian Asch »//Luca Ludwig » Ferrari 488 GT3 » 32 ronden + 11.797
9. BWT Mücke Motorsport Christopher Haase »//Jeffrey Schmidt » Audi R8 LMS » 32 ronden + 14.247
10. Montaplast by Land-Motorsport Ricardo Feller »//Dries Vanthoor » Audi R8 LMS » 32 ronden + 14.587

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet