Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Marcel Dekker wint eerste fraaie race op Zandvoort

za 797

De debuutrace van de Mazda MX-5 Cup zorgde voor de nodige spanning en fraaie autosport. De ervaren Marcel Dekker won deze eerste race, mede geholpen door een uitstapje van zijn belager Olivier Naaktgeboren, die op zijn beurt weer geluk had door een spin van achtervolger Paul Sieljes in de Hans Ernst Bocht. Daarachter een spannende strijd tussen meerdere wagens, waar uiteindelijk Max Weering de lachende derde werd. Een fantastich debuut van deze nieuwe klasse, dit smaakt naar meer.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Erik van der Schaaff en Co van der Gragt

Mazda Motor Nederland, Intrax Suspension Technology en organisator V-Max Racing Management hebben in korte tijd een huzarenstukje afgeleverd. De pas in februari aangeleverde wagens zijn in recordtijd raceklaar gemaakt om vandaag 18 mei 2019 hun eerste race te rijden. András Kiraly was zowel in de vrije training als de kwalificatie de snelste voor Paul Sieljes, deze twee rijders staan op de eerste rij in de tweede race op zondag. Door de reversed grid van de eerste tien in de kwalificatie start Olivier Naaktgeboren met zijn opvallend fraai uitgedoste Mazda vanaf poleposition, met naast hem de ervaren Rogier de Wit.

  za 594


Olivier Naaktgeboren geniet niet lang van zijn polestart. Oudgediende Marcel Dekker pakt vanaf de zesde startplek de kop. Een fantastisch lint van de eerste zeven wagens, met daarachter een gaatje als gevolg van twee uitstapjes in de Tarzanbocht. András Kiraly is daarvan mede het slachtoffer, hij moet de pits opzoeken.

De koplopers Dekker en Naaktgeboren lopen door een prima samenwerking verder weg van hun achtervolgers Joshua Kreuger, de teruggevallen Rogier de Wit, Paul Sieljes en Dick Freebird. Marcel Dekker is de snelste man op het circuit en bouwt zijn voorsprong iets uit op Naaktgeboren. Die laat het gat niet verder vergroten en deelt zelfs wat tikjes uit op de achterbumper van Dekker, waarvoor de rijder een waarschuwing krijgt. Joshua Kreuger rijdt een beetje in niemandsland op plaats drie, gevolgd door het strijdende drietal Sieljes, Freebird en De Wit. Max de Bruijn verschalkt Toine Kreijnen voor de zevende plaats. Geen geluk voor gastrijder Michael Bleekemolen die de pits moet opzoeken en uitvalt.

  untitled-7960

Olivier Naaktgeboren heeft alle geluk van de wereld na een flinke uitstap in de Arie Luyendijkbocht. Hij beschadigt daarbij zijn bodywork aan de zijkant. Ook Joshua Kreuger valt terug en wordt ingerekend door Sieljes en Freebird. Een groep van vijf wagens strijden om de vijfde plaats waarbij Max de Bruijn een sterke indruk maakt.

Sieljes rijdt de snelste tijd en komt steeds dichterbij Naaktgeboren, die zich met zijn schade aan de Mazda nu flink moet verdedigen. Zij aan zij vechten de twee kemphanen om de tweede plaats. Aan kop heeft Dekker inmiddels een voorsprong genomen van een dikke vier seconden. Paul Sieljes vergooit zijn podiumpositie door een spin in de Hans Ernstbocht. Een fantastisch strijd volgde om de laatste podiumplaats.


untitled-7916


Toine Kreijne, Max de Bruijn, Max Weering en Dirk Warmerdam geven elkaar helemaal niets toe. Max Weering wordt letterlijk en figuurlijk de lachend derde, gevolgd door Kreijne en Warmerdam, die zijn wagen nog bijna verliest in de Mastersbocht. Er wordt vergeten af te vlaggen, iedereen in verwarring, was dit het of moet er nog een ronde langer worden gereden. Er moet toch nog een ronde extra rondje worden afgelegd, maar het was uitstel voor winnaar Marcel Dekker, die acht seconden voorblijft op Olivier Naaktgeboren en 15 seconden op derde man Max Weering.
Uitslag race 1:
1. Marcel Dekker
2. Olivier Naaktgeboren +8.698
3. Max Weering +15.080
4. Toine Kreijne +16.165
5. Max de Bruijn +17.330
6. Dirk Warmerdam +18.019
7. Rogier de Wit +22.813
8. Wilfred Herder +23.112
9. Maxime Pasture +26.252
10. Maxime Oosten +26.257

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet