Sportscars

Sportscars: Racing Team Nederland presenteert ambitieuze plannen en nieuw kleurenschema

I.v.m. de onverwachte aankondiging van de terugkeer van de Nederlandse GP in Zandvoort kwam de geplande presentatie van Racing Team Nederland een beetje in de schaduw te staan. Of toch eigenlijk niet, want er was een hoge opkomst in de Cultuurfabriek in Veghel waar behalve de ambitieuze toekomstplannen ook de oude F1 cultuur een beetje in het zonnetje stond. De komst van een legendarische teameigenaar was daar debet aan.

2019 Onthulling Le Mans Kleuren 1
Nyck de Vries en Giedo van der Garde onthullen het eenmalige en laatste kleurenschema van de RTN LMP2 Dallara.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2019 Le Mans Onthulling 1
Het gele doek. Geen nieuwe auto maar wel een nieuw kleurenschema.


Racing Team Nederland presenteert ambitieuze plannen en nieuw kleurenschema
Uw redacteur heeft zelden twee ambitieuze autosportpresentatie op één dag meegemaakt. Maar dinsdag 14 mei 2019 zal wat dit betreft zeker in de geschiedenisboeken verschijnen.

2019 Doek Af De defintieve Minardi kleuren. Prachtig toch?

De line-up van Racing Team Nederland in de LMP2 klasse blijft voor het seizoen 2019/2020 onveranderd. Evenals afgelopen seizoen bestaat het team uit initiatiefnemer Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries. Voor de komende 24U van Le Mans is de kleurstelling van de LMP2 Dallara geheel gebaseerd op de Minardi kleurstelling uit vroeger jaren. Giancarlo Minardi was speciaal voor de onthulling uit Italië overgekomen.

2019 Entree
Spektakel volop.

Het is algemeen bekend dat Frits van Eerd een enorme fan van de Minardi producten is en Giancarlo Minardi pas enkele jaren geleden persoonlijk leerde kennen. Voor Giancarlo Minardi waren het niet altijd gemakkelijke jaren in de Formule 1 maar door de passie van Van Eerd maakt de bescheiden Italiaan opnieuw een soort comeback in de autosport waarvan hij eigenlijk afscheid genomen had.

2019 Nick Binnenrijden
De Minardi was toch iets anders dan zijn huidige F2 bolide

Giancarlo Minardi: Ik heb een bijzondere vriendschap met Frits van Eerd en ben vereerd dat het Minardi-team hem altijd zo geïnspireerd heeft. Ik vind het fantastisch dat de kleuren van mijn F1-auto's nu terug te zien zijn op de auto van Racing Team Nederland. Frits en ik zullen samen blijven kijken hoe we de band met Minardi verder kunnen versterken, en ik zal hem desgevraagd met plezier blijven adviseren - als een soort "peetvader" van zijn autosportpassie - op het gebied van het raceteam, talenten en mogelijk nieuwe projecten."

2019 Nyck Stop
F1 meets WEC in Veghel.

Junior Team
Racing Team Nederland kondigde tijdens de presentatie een Junior Team in de karting aan. Daarvoor zal een aantal kart talenten op termijn gescout worden. Later dit jaar zullen daar nadere mededelingen over worden gedaan.

Van Eerd legde tijdens de presentatie ook de nadruk op de prestaties van Nyck de Vries, Job van Uitert en Rinus van Kalmthout afgelopen weekend. Succesvolle talenten kun je verkopen en hun succes draagt bij aan dat van onze firma zo legt Van Eerd uit. Simpel voorbeeld, van het LMP2 modelautootje zouden er slechts 300 gemaakt worden. Het werden er meer dan 1000.

IMG 0042
Eregast Giancarlo Minardi.

Le Mans is natuurlijk het speerpunt van Racing Team Nederland. Het wordt het laatste optreden van Dallara met Davytec. Van Eerd erkende dat naar mogelijkheden werd gezocht om de samenwerking te continueren maar logistiek bleek dit onmogelijk. Afgelopen weekend verschenen er in de Franse vakpers al mededelingen dat Racing Team Nederland naar een ander merk zou overstappen. Tijdens de persconferentie in Veghel werd dit definitief bevestigd.

2019 Kart Junior Team
Onthulling van het Kart Junior Team Programma.

Frits van Eerd: "We racen sinds ons debuut in 2017 met de Dallara, eerst in het EK en nu in het WK. De crew van Dayvtec, onder leiding van Davy Lemmens, heeft twee jaar lang dag en nacht gewerkt om de auto te verbeteren. Ik ben ze super dankbaar, want ze hebben maximaal gepresteerd, en in 14 races hebben we 14 keer de finish gehaald. De Oreca is echter onbetwist de dominante LMP2-auto gebleken.
2019 Kart Junior Team 2
Aankondiging van het Junior Kart Team waarin Van der Garde, De Vries en Giancarlo Minardi ook een rol gaan spelen.

In 2019/20 verschijnen wij daarom met een Oreca aan de start van het wereldkampioenschap. Dat betekent dat we ook hebben moeten kiezen voor een nieuw technisch team dat ervaring met die auto heeft. Met TDS hebben we één van de beste Oreca-teams aan ons weten te verbinden. Eerst focussen we ons nu echter volledig op de komende 24 uur van Le Mans. We willen daar maximaal presteren en de samenwerking met Dallara en Dayvtec op een mooie manier afsluiten."

Le Mans betekent de afsluiting van het Dallara project. Van Eerd erkende dat hij dankzij de inspanningen van Giedo van der Garde zeker sneller geworden was. Voor eenzitter-rijder als Giedo was het aanvankelijk toch wel even moeilijk om in teamverband te werken maar vindt daar nu alle genoegen in. Voor Nyck de Vries betekent het zijn eerste Le Mans deelname en moet nu door Frits en Giedo gecoached worden.

2019 Mark Giancarlo Frits
Eregast Giancarlo Minardi wordt door Mark Koense geïnterviewd.

Nyck de Vries: "Dit wordt mijn eerste 24 uur van Le Mans, dus ik ben erg benieuwd! Ik vind het heerlijk dat ik mijn Formule 2-programma kan combineren met de races van Racing Team Nederland, en Le Mans zal zeker een hoogtepunt zijn. Dat we in 2019/20 doorgaan is natuurlijk ook fantastisch, want als team zijn we het afgelopen jaar alleen maar sterker geworden."

2018 Marc Frits
Frits van Eerd vertelt hoe dat je onderweg de barbecues 's avonds op Le Mans ruikt.

Giedo van der Garde: Ik kijk om te beginnen enorm uit naar de komende 24 uur van Le Mans. Tijdens de afgelopen races in Shanghai, Sebring en Spa waren we vaak erg snel, en ik hoop dat zich dit op Le Mans vertaalt naar een mooi resultaat. Daarna beginnen we aan een nieuw avontuur; het FIA WEC is één van de belangrijkste kampioenschappen in de autosport en wij hebben in ons eerste jaar heel veel progressie geboekt. Ik verheug me dan ook al op 2019/20!"

2019 Minardi 1985
Zullen we dit moois maar Minardi Heritage noemen?

Le Mans is dan ook de grote passie van Van Eerd die vertelde hoe moeilijk het is in de laatste uren omdat je vooral in de laatste uren met minder grip te maken krijgt. Anderzijds vertelde Van Eerd nog een saillant detail over de nachtstints. "Het is beter om als rijder dan met een volle maag in die auto te stappen, want overal zie je de kampvuren, maar ook de barbecue geuren die constant de auto binnen dringen." Direct na Le Mans gaat Racing Team Nederland met de nieuwe Oreca een volledig testprogramma afwerken.Met het Racing Team Nederland Jumbo logo wordt de Minardi traditie toch nog enigszins voortgezet. Giancarlo Minardi is er bijzonder trots op.

2019 Minardi 1989
De 89er Minardi. Het blijft mooi. Echte autosportcultuur.

Giancarlo Minardi verklaarde tegen autosport.nl dat hij ondanks het feit dat hij in een ander tijdperk in de Juniorklassen actief was, zich wel in het huidige FIA pakket kan vinden. Juist vandaag wordt er vergaderd over de toekomst van de Formule 4. Waarschijnlijk wordt nog met de huidige generatie F4 auto's nog één of twee jaar doorgegaan.

2019 Racing Team Nederland
Vlnr. Nyck de Vries, Giancarlo Minardi, Frits van Eerd en Giedo van der Garde. Hoge verwachtingen voor het seizoen 2020/2021

Reacties

  • 10
  • 8
   
  Anonieme gebruiker 14 mei 2019 23:22

  Sorry hoor maar ook in de Oreca is Frits van Eerd gewoon weer te traag. Zodra de Jumbo CEO achter het stuur kruipt keldert de auto naar beneden in het klassement. Er is niets mis met Davy Tec of de Dallara 217. De auto is gewoon snel zat. De enige serieuze progressie is Frits eruit en een Knul erin zetten met een bronzen licentie die wel gas kan geven. En die zijn er echt genoeg hoor. Dus ook deze Lemans begint in de top en eindigt in de achterhoede. Daar kun je vergif op innemen.

  • 5
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 14 mei 2019 23:52

  Top dat Racing Team Nederland nog doorgaat. Een Oreca met TDS is zeker geen slechte keuze. Ook blij om te horen dat hij met junioren wat gaat doen en Nick en Guido blijven. Frits heeft echt een liefde voor de autosport. Mooie kleuren op de Dalara! Goed weekend, Eric

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 15 mei 2019 08:06

  Dat zegt ik ook niet vriend dat de Oreca een slechte keuze is.

  • 4
  • 3
   
  Anonieme gebruiker 15 mei 2019 10:10

  Hoge verwachtingen. Hou toch op met die onzin.

  • 4
  • 0
   
  Racing-Fan 15 mei 2019 17:32

  "In 2019/20 verschijnen wij daarom met een Oreca aan de start van het wereldkampioenschap. Dat betekent dat we ook hebben moeten kiezen voor een nieuw technisch team dat ervaring met die auto heeft. " Waarom moet dat? Davytec had toch ook geen ervaring met de Dallara?

  • 4
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 15 mei 2019 19:06

  Davytec is de dupe van een idiote actie van oom Frits.

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 15 mei 2019 20:53

  Er is niets mis met de Dallara (dat hebben Giedo en Nyck ondubbelzinnig aangetoond), Frits is en blijft (als coureur) de rammelende schakel. Op Le Mans is RTN daarom bij voorbaat kansloos voor een topklassering.

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 16 mei 2019 08:07

  De overstap naar TDS is opmerkelijk. Of het een van de betere Oreca teams is? Dat wordt zeker niet weerspiegeld in de resultaten. Ze staan als laatste geklasseerd in het LMP2 kampioenschap, nog achter het bescheiden Larbre Competition.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet