TCR Series

Sterk opwaartse lijn voor Niels Langeveld in WTCR Slovakia Ring

A195362 large

Niels Langeveld heeft op de Slovakia Ring met enkele sterke races zijn eerste WTCR-punten van het seizoen veroverd. De Audi Sport-coureur toonde tijdens het weekend sterke progressie en finishte de laatste race op een mooie vierde plaats. De sterk opwaartse lijn in Slowakije geeft Langeveld alle vertrouwen voor zijn thuisoptreden, komend weekend al tijdens de Jumbo Racedagen op het circuit van Zandvoort.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Langeveld kwam vol goede moed naar de Slovakia Ring, vastbesloten om goed voor de dag te komen in de derde ronde van het kampioenschap. Met zijn team Comtoyou Team Audi Sport en zijn race engineer Herman de Jager had hij een gedetailleerd testplan ontwikkeld voor de Audi RS3 LMS, dat bij bijna op de minuut werd afgewerkt. Helaas liep het vervolgens in de vrije trainingen niet zoals gepland.

A194674 large

"Aan het eind van de eerste vrije training ging ik op nieuwe banden naar buiten", vertelt Langeveld, "maar in mijn snelle ronde kreeg ik een probleem met de aandrijving. Het team moest keihard werken om de auto op tijd klaar te hebben voor de tweede vrije training. Dat lukte, maar al na een paar rondjes in de sessie deed er zich een nieuw probleem voor. Einde training! We kregen dus niet de conclusies die we volgens ons testplan hadden willen trekken."

A195392 large

Door de stroeve start liepen Langeveld en het team achter de feiten aan voor de eerste kwalificatie. "Ik kwam een paar tienden tekort – en dan sta je meteen 16e. Het zit allemaal zo dicht bij elkaar. Ik verloor alle tijd in een opvolging van twee linkerbochten, eerst een langzame, dan een snelle. We hebben het probleem lang geanalyseerd, maar het was een kort tijdschema: de tweede kwalificatie kwam er alweer aan."

A195363 large

Zo ging Langeveld de kwalificatiesessie in – gelukkig in omstandigheden waarin talent en timing belangrijker zijn dan de ultieme setup. "Het had net geregend en we kwalificeerden op een opdrogende baan. Herman liet me aan het eind van de sessie vrij lang wachten, zodat ik precies op het goede moment de baan op ging. Ik zette een goede tijd neer, waardoor ik 12e stond en voor het eerst meeging naar Q2 voor de top-12. De baan was nog een beetje nat en ik wist een 7e tijd te rijden. Op de reversed grid van race 2 betekende dat een vierde startpositie!"

Door een tijdstraf voor een andere coureur mocht de Sassenheimer zelfs als derde starten, maar toch kon hij uit die tweede race niet het maximum halen. Dat was des te spijtiger, ook omdat Langevelds eerste race al snel voorbij was. In de eerste ronde daarvan raakte hij betrokken in de gevolgen van een grote crash, toen een tegenstander vanwege een afgebroken stuurstang in de bocht erna niet meer kon insturen en de auto van Langeveld torpedeerde. "Dat was heel jammer, want ik had een superstart en was al doorgeschoven van P16 naar P10. In de tweede race werd ik uiteindelijk achtste, want ik kon het tempo van de kop net niet volgen. Maar het waren wel mijn eerste WTCR-punten, dus dat was positief."

bbebaaf6-892b-49a6-9207-96000cbc6563

Voor de laatste race van het weekend voerde Langeveld een kleine wijziging in de setup door. "En toen had ik een auto waarin ik weer een stukje beter kon meekomen! Sommige andere auto's in het kampioenschap kunnen we nog net niet bijhouden, maar ik reed wel mooi naar de vierde plaats. Net naast het podium, maar dan sta ik liever gelijk meteen goed op het podium. Op het bovenste treetje, en dan graag volgende week, thuis op Zandvoort!"

Langeveld en Comtoyou Team Audi Sport moeten snel door, want op 17 en 18 mei staat de volgende ronde van de WTCR alweer op het programma – op de Jumbo Racedagen op Zandvoort, waar tienduizenden fans niet alleen Max Verstappen komen toejuichen, maar ook de Nederlandse helden in de WTCR. "Ik ga met heel veel vertrouwen naar Zandvoort. Dit was een goed weekend waarin ik een mooie smak punten heb gescoord. Die lijn wil ik voortzetten op mijn thuiscircuit. En dat gaat lukken, want ik krijg nu al extra energie van het beeld van Zandvoortse duinen die zwart zien van de fans!"

A193705 large

Kalender FIA World Touring Car Cup 2019
17-19 mei - Circuit Zandvoort Nederland
20-22 juni - Nürburgring Nordschleife Duitsland
5-7 juli - Vila Real Portugal
13-15 september - Ningbo International Circuit China
25-27 oktober - Suzuka Circuit Japan
14-17 november - Macau Guia Circuit Macau
13-14 december - Sepang International Circuit Maleisië
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet