GT

Blancpain GT Series Endurance Cup: SMP Racing Ferrari wint op Silverstone


 PH 2970

Na deze voor Porsche tijdens het openingsweekend van de Blancpain GT Series Endurance Cup op Monza vorige maand, was het vandaag de beurt aan Ferrari. Op het circuit van Silverstone bezorgde SMP Racing het Italiaanse merk de eerste overwinning in zes jaar.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR

Mikhail Aleshin, Miguel Molina en Davide Rigon begonnen de race vanaf de tiende plaats, maar het was pole-sitter Christian Engelhart met de #63 Grasser Racing Team Lamborghini Huracan GT3 die de leiding wist te behouden in een zeer chaotische openingsronde.

Al vroeg in de openingsronde raakten Philipp Frommenwiler en Ivan Pareras elkaar, waardoor Pareras rond ging. De Phoenix Racing Audi werd door al het achteropkomende verkeer gemist, maar enkele bochten verder ging het alsnog mis. Door een lekke band spinde Nyls Stievenart bij het opkomen van de Hangar Straight en zijn auto werd geraakt door de Ferrari van Pierre Ehret, terwijl ook Come Ledogar en Michael Meadows uitvielen.

Engelhart leek zijn stint probleemloos door te komen, maar ook hij kreeg een lekke band - terwijl hij net langs de pits reed - waardoor de #563 Orange 1 FFF Racing Lamborghini de leiding in handen kreeg, voor de #519 Orange 1 FFF Racing Lamborghini.

 22L2622-2

Het van de baan gaan van de #444 Ferrari en een daarop volgende neutralisatie van de race leverde de #519 Lamborghini de leiding op, ten koste van de eerder gestopte #563. Belgian Audi Club Team WRT pakte dankzij de neutralisatie de tweede plaats, voor de #72 SMP Racing Ferrari. Miguel Molina wist al snel Ezequiel Perez Companc te verschalken, maar zag daarna de #563 Lamborghini weer langszij komen.

Tijdens de laatste ronde pit stops viel de #563 Lamborghini echter weer terug, waarna de strijd om de overwinning ging tussen Giovanni Venturini in de #519 Lamborghini en Davide Rigon in de #72 Ferrari. Het tweetal reed een half uur lang bumper aan bumper, tot Rigon met nog iets meer dan een kwartier te gaan in Luffield de leiding wist te pakken.

Rigon wist daarna een gaatje te slaan en de race te winnen. Orange 1 FFF Racing eindigde als tweede, voor de #2 WRT Audi - welke profiteerde van een late aanrijding tussen de #43 Strakka Racing Mercedes en de #563 Lamborghini. Yelmer Buurman eindigde met de Black Falcon Mercedes als zevende algemeen,

In de Silver Cup ging de overwinning naar Grasser Racing Team. De #19 Grasser Lamborghini kwam met een voorsprong van slechts 0,013s op de #55 Attempto Racing Audi van de broers Schothorst en Matteo Drudi over de streep. AKKA ASP Team eindigde als derde in de klasse. De WRT Audi van Rik Breukers viel al na 14 ronden uit

De AF Corse Ferrari van onder andere Niek Hommerson kreeg op Silverstone de Pro-Am overwinning bijna kado, nadat de als eerste gefinishte Ram Racing Mercedes van Remon Vos en Tom Onslow-Cole na afloop van de wedstrijd een straf kreeg en hierdoor slechts als derde geklasseerd werd. Oman Racing Team by TF Sport eindigde als tweede in Pro-Am.

In de Am klasse ging de overwinning naar de Barwell Motorsport Lamborghini van Amstutz/Machitski/Ramos.

 22L4141
UITSLAG Race 2 - Endurance Silverstone
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet