TCR Series

FIA WTCR: Vervisch, Girolami en Ma winnen de races op de Slovakia Ring

start-catsburg-r1

Fans van pittige toerwagenraces werden verwend op de Slovakia Ring. Vooral de eerste race op zondagochtend, verreden onder wisselende weersomstandigheden, was een lust om te zien. Frédéric Vervisch werd de winnaar van de eerste race, terwijl Néstor Girolami de tweede race op zijn naam schreef. De Alfa's van Team Mulsanne maakten tijdens de drie races een sterke indruk. Ma Qinghua pakte in de afsluitende race de overwinning met zijn teamgenoot Kevin Ceccon als derde. Niels Langeveld was steeds vaker van voren te zien, met een vierde plaats in de derde race als hoogtepunt. Dat belooft nog wat voor de races in Zandvoort volgende week. Ook Tom Coronel liet weer veel van zijn ouderwetse race spirit zien en knokte zich naar voren. Niet het weekend voor Nicky Catsburg, die ondanks twee polepositions veel problemen had met zijn wagen.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Race 1
Frédéric Vervisch pakte zijn eerste WTCR – FIA World Touring Car Cup winst in dit seizoen, in een actievolle eerste wedstrijd op de Slovakia Ring. Vanaf een negende plaats op de grid, onder moeilijke regenachtige omstandigheden, gleed de Belg naar de eerste plek. Mede geholpen door een fantastische start, waarbij de Comtoyou Team Audi Sport rijder al gelijk op een tweede plaats kwam te liggen en tijdens de race alleen nog Team Mulsanne's Ma Qinghua moest inhalen voor zijn zege in zijn Audi RS 3 LMS.

  vervisch-wint

"Fantastische race, fantastisch resultaat," vertelde Vervisch na zijn wedstrijd. "Ik had een bijzonder goede start, ondanks dat ik nog geraakt werd na de derde bocht, maar ik hield mijn wagen op de baan. Misschien nam ik meer risico dan de anderen, ik hield de snelheid goed vast en was daar zeer verrast over".

Tijdens de opwarmronde begon het te regenen, alle wagens stonden op slicks voor de start. Na het doven van de lichten had Ma Qinghua een prima start vanaf een tweede rij, verschalkte poleposition man Nicky Catsburg en mede Hyundai coureur Norbert Michelisz en pakte de leiding met zijn Alfa Romeo Giulietta Veloce TCR, terwijl Vervisch gelijk al acht posities goed maakte in de openingsronde.

Het was glibberen en glijden, duwen en trekken, alsof er vanmiddag nog geen twee wedstrijden gereden moesten worden. In de beginfase voelde Tom Coronel zich als een vis in het water en kwam na een perfecte start op de derde positie te liggen. Catsburg had alle moeite om zijn wagen op de baan te houden, kreeg behoorlijk veel tikken te verduren en zakte terug naar de zesde plaats. Ook Coronel werd slachtoffer van het duw en tikwerk en zakte terug naar de achtste plaats. Niels Langeveld was inmiddels opgerukt tot een elfde plaats, maar hij en puntenleider Nestor Girolami kwamen met elkaar in contact en vlogen eraf in een grindbak. Langeveld kon in de achterhoede zijn race vervolgen, Girolami en ook Kevin Ceccon moesten opgeven.

De safetycar kwam de baan op om de wagens uit het grind te trekken. Na vier ronden werden de wagens weer losgelaten. Het duurde niet lang voordat Ma, na een schitterende inhaalactie van Vervisch, zijn koppositie moest afstaan. "Ma was sneller op de rechte stukken, maar ik was beter in de bochten," vertelde de winnaar. "Ma reed echter bijzonder fair en netjes tijdens mijn inhaalactie."

  vervisch-blij

Vervisch pakte gelijk voorsprong terwijl Ma zich moest gaan verdedigen op derde man Michelisz. Jean-Karl Vernay reed een beetje in niemandsland op de vierde plaats met zijn Leopard Racing Team Audi Sport, terwijl de werkelijk actie achter hem los ging.

BRC Hyundai N LUKOIL Racing Team coureur Augusto Farfus kwam vanaf een 19de startplaats flink opzetten en finishte op een fraaie vijfde plaats, gevolgd door de Hyundai van Gabriele Tarquini, de 2018 WTCR / OSCARO kampioen werd als zesde geklasseerd. De rijder die waarschijnlijk de meeste klappen onderging was Farfus zijn teamgenoot Nicky Catsburg. Het was knap van onze landgenoot dat hij met zoveel linker voorschade zijn Hyundai voor Tom Coronel als zevende over de finish bracht. Mikel Azcona werd negende en Luca Engstler maakten de top 10 compleet. Niels Langeveld wist zich vanuit de achterhoede nog op te werken naar een 17de plaats.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet