NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski wint thriller in Kansas

De tweede NASCAR-avondwedstrijd dit seizoen leverde een overwinning op voor Penske-coureur Brad Keselowski. Voor de tweede maal sinds 2011 slaagde Keselowski erin om een wedstrijd in Kansas op zijn naam te schrijven. Voor Keselowski betekende het zijn derde seizoensoverwinning en de 30e in zijn carrière. De wedstrijd in Kansas telde in totaal zeven neutralisaties en vele wisselingen aan de kop. Overigens waren voorafgaande aan de wedstrijd ruim elf deelnemers naar de staart van het veld verbannen omdat hun auto's niet conform waren.

2019 Harvick Kansas
Start van een boeiende wedstrijd in Kansas met Kevin Harvick aan kop. Nadat Harvick de kop verloor kende de wedstrijd een spannend verloop.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2019 Harvick
Kevin Harvick domineerde in de openingsfase.

Brad Keselowski wint thriller in Kansas
Vanaf een vierde startplek wist Keselowski de 271 ronden lange wedstrijd op zijn naam te schrijven. Elf ronden voor het einde kreeg de Penske-rijder de leiding in handen maar vijf ronden voor het einde zorgde een olielek van Matt Di Benedetto's auto voor een neutralisatie en verlenging. Dit zorgde tweede ronden voor het einde voor een intense re-start waarbij Alex Bowman en Erik Jones nog probeerden de nodige druk op Keselowski uit te oefenen.

Vanaf pole wist Kevin Harvick het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. De SHR Ford-coureur domineerde eigenlijk in het eerste wedstrijdsegment en verloor na een "competition caution" slechts kortstondig de leiding. Voor Harvick betekende het zijn derde segment overwinning dit seizoen. Achter Harvick volgden Chase Elliott, Ricky Stenhouse Jr, Kyle Larson, Kurt Busch, Chris Buescher en Brad Keselowski.

2019 Busch Busch Stenhouse De Busch brothers in gevecht op Kansas. Ricky Stenhouse Jr. zit op de eerste rang.

Het tweede wedstrijdsegment leverde een overwinning voor Chase Elliott op. Overigens de tweede maal dit seizoen. In "het verkeer" slaagde Elliott erin om Harvick te passeren en pakte daarmee zijn tweede segment overwinning in 2019. Door een trage stop in het derde segment viel Elliott naar de zevende plek terug. Daardoor ontstond een vrij duel om de kop tussen Kevin Harvick en Ryan Blaney. Laatst genoemde viel met mindere banden terug maar ook Harvick moest vanwege een niet geplande bandenstop naar binnen. Alex Bowman, Ricky Stenhouse Jr. en Kyle Busch namen daarna de kopposities in. Met nog 60 ronden voor het einde had Bowman duidelijk afstand genomen. Maar bij de pitstops onder groen werd Kyle Busch bestraft terwijl Ryan Newman een band in de pitlane verloor.

2019 Bowman
Routinestop voor Alex Bowman.

In het laatste wedstrijdsegment leverden de teamgenoten Chase Elliott en Alex Bowman een verbitterd duel om de kop. Een vijfde neutralisatie bracht Kevin Harvick terug in dezelfde ronde als de koplopers terwijl Ryan Blaney inmiddels ook wat teruggevallen was. Met nog 23 ronden te gaan nam Chase Elliott opnieuw de kop maar Stenhouse Jr. nam die eigenlijk vanuit het niets over.

Het verschil tussen de drie koplopers bedroeg tien ronden voor het einde slecht 0.45 secs. Een neutralisatie voor een olielek bij Matt Di Benedetto was de beslissende factor waardoor Keselowski in de slotfase de wedstrijd in zijn voordeel wist te beslissen.

Bij de laatste herstart ging Keselowski vermoedelijk toch te vroeg op het gas. Erik Jones(3e) was daarvan overtuigd. Erik Jones: "Ik denk dat hij te vroeg op het gas ging. De aard van het spel. NASCAR doet er weinig aan omdat we het allemaal wel eens gedaan hebben. Voor een coureur is dit frustrerend maar het gebeurt gewoon." Voor Alex Bowman betekende het overigens zijn derde top 5 en Top 10 finish dit seizoen.

In de laatste 12 wedstrijden behaalde Keselowski vijf top vijf resultaten en zesmaal de Top 10. Keselowski droeg de wedstrijd op aan zijn vroegere teameigenaar Mike Mittler in de Gander Truck Series. Mittler overleed afgelopen vrijdag op 67-jarige leeftijd aan kanker.


2019 Keselowski Kansas
Voor het team van Roger Penske was het weer een uitstekende zaterdag met zeges op Indianapolis in de Indycars en NASCAR op Kansas.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 271 ronden
2. Alex Bowman Chevrolet 271 ronden
3. Erik Jones Toyota 271 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 271 ronden
5. Clint Bowyer Ford 271 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 271 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 271 ronden
8. Kyle Larson Chevrolet 271 ronden
9. Tyler Reddick Chevrolet 271 ronden
10. Chris Buescher Chevrolet 271 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet