IndyCar

Indycar: Sensationele overwinning Simon Pagenaud in GP Indianapolis

Oud kampioen Simon Pagenaud behaalde onder natte weersomstandigheden een sensationele overwinning op de roadcourse van de Brickyard. In de voorlaatste ronde wist de Fransman Scott Dixon van de eerste plek te verdringen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Start GP Indianapolis
De weergoden hadden dit jaar weinig op met de GP van Indianapolis

Sensationele overwinning Simon Pagenaud in GP Indianapolis(kort)
Oud Indycarkampioen(2016) Simon Pagenaud zorgde in een opwindende GP van Indianapolis voor spektakel. In de voorlaatste ronde ging de Fransman aan Scott Dixon voorbij en pakte daarmee zijn derde zege op de roadcourse van de Brickyard. In 2014 won Pagenaud de allereerste editie en ook in 2016 was de Penske-coureur succesvol tijdens de GP van Indianapolis.

Aanvankelijk leek het voor de Fransman een verloren zaak toen hij in de slotfase na een neutralisatie voor regenbanden naar binnen moest. Maar na de herstart ging de Penske-rijder als een speer en rolde al zijn concurrenten op. Spencer Pigot, Ed Jones, Matheus Leist en Jack Harvey moesten er allemaal aan geloven. Pagenaud maakte vervolgens twee seconden per ronde op Scott Dixon goed. In Turn 7 greep Pagenaud zijn kans toen Scott Dixon te wijd ging. Pagenaud verschalkte hem in de daaropvolgende bocht aan de buitenkant en behaalde sinds meer dan een jaar geleden zijn eerste overwinning.

knoeiwerk Ganassi
Slordig werk bij het team van Chip Ganassi.

Polesitter Felix Rosenqvist nam aanvankelijk de leiding met Jack Harvey en Scott Dixon in zijn kielzog. Met een spin in Turn 14 zorgde Marcus Ericsson voor de eerste neutralisatie. Scott Dixon profiteerde bij de herstart en ging aan de koplopers voorbij.

Een tweede neutralisatie voor een touché tussen James Hinchcliffe en Ryan Hunter Reay liet niet lang op zich wachten. RHR spinde en "The Major of Hinchtouwn" werd voor dit incident bestraft. Dixon en enkele van zijn achtervolgers besloten om niet voor regenbanden naar binnen te gaan. Daarachter gokten Josef Newgarden en een aantal andere concurrenten op vroege pitstops. Bij Ganassi verknalde Rosenqvist's crew diens stops een beetje. Rosenqvist zag echter als achtste het zwart-wit geblokt.

Comeback man Helio Castroneves zorgde voor de allerlaatste neutralisatie naar mate de omstandigheden zich verslechterd hadden. Een lange neutralisatie volgde en Ganassi-coureur Scott Dixon ging als eerste voor regenbanden naar binnen. De oud kampioen wist een voorsprong van meer dan zes seconden op te bouwen. Winnaar Simon Pagenaud had geen "push to pass" meer over maar wist Ganassi-coureur Scott Dixon alsnog te verschalken. Het maakte zijn zege des te opmerkelijker.

Pagenaud Pagenaud op weg naar de overwinning.

De relatieve newcomers Jack Harvey en Matheus Leist eindigden resp. als derde en vierde. Na veertien wedstrijden betekende het voor Harvey zijn allereerste Indycar-podium. Voor Josef Newgarden werd het een teleurstellende dag nadat één van zijn crewleden één van zijn banden liet vallen. De Penske-crew werd hiervoor bestraft en Newgarden werd als vijftiende geklasseerd. Voor Long Beach winnaar Alexander Rossi werd het een teleurstellende vertoning nadat hij de muur raakte en op vier ronden achterstand als 22e geklasseerd werd.

Simon Pagenaud
Verrassende winnaar Simon Pagenaud bracht het publiek in de slotfase op de banken.

Uitslag
1. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
3. Jack Harvey Dallara Honda 85 ronden
4. Matheus Leist Dallara Chevrolet 85 ronden
5. Spencer Pigot Dallara Chevrolet 85 ronden
6. Ed Jones Dallara Chevrolet 85 ronden
7. Will Power Dallara Chevrolet 85 ronden
8. Felix Rosenqvist Dallara Honda 85 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 85 ronden
10. Santino Ferrucci Dallara Honda 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet