Formula E

Formule E: Antonio Felix da Costa gediskwalificeerd in ePrix Monaco. Winnaar Jean Eric Vergne tevreden.

Antonio Felix Da Costa werd na afloop van de ePrix Monaco gediskwalificeerd. De als vierde geklasseerde Pascal Wehrlein was in tegenstelling tot winnaar Jean Eric Vergne allerminst tevreden. De commentaren na afloop.

201951120453break
Jean Eric Vergne speelde met zijn concurrenten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E/Mahindra/BMW/PR

BMW Teleurstellende dag voor BMW.

Antonio Felix da Costa gediskwalificeerd in ePrix Monaco. Winnaar Jean Eric Vergne tevreden
Een foutje ten gevolge van contact met Mitch Evans kwam Antonio Felix Da Costa duur te staan De Portugees greep het stuurwiel en schakelde daarbij per ongeluk naar de high power mode.". Da Costa en zijn team realiseerde niet direct wat hij gedaan had en aangezien de teams ook geen telemetrie data ontvangen duurde het even voordat men zich realiseerde wat er gebeurde. Het inschakelen van de high power mode betekende dat hij gedurende een bepaalde periode in de wedstrijd teveel energie gebruikte en werd daarvoor bestraft. Een per ongeluk begane overtreding maar de bestraffing was een logische beslissing" legt Roger Griffith van het Andretti BMW i Andretti Motorsport team uit.

2019 Vergne Vergne de enige rijder dit Formule E seizoen twee wedstrijden won.

Winnaar Jean Eric Vergne echter was meer dan tevreden. Jean Eric Vergne: " Mijn eerste podium in Monaco en als winnaar voel ik mij ongelofelijk happy en het is een ongelofelijk gevoel. Ik dat ik het redelijk goed onder controle had. Als ik wilde kon ik een gat slaan en pushen, vervolgens vertelden mijn engineers wat de achterstand van Oliver Rowland was. Afhankelijk van waar hij lag, ging ik iets van het gas af en hield het doel voor ogen. Op het einde was het erg close. Het was gewoon een kwestie van op de baan blijven en de race beëindigen. Ik wist ook dat als ik de deur op het juiste moment dicht gooide hij me niet kon passeren. Behalve als hij over mij heenging. Dus ik had behoorlijk veel zelfvertrouwen."

2019 Start wedstrijd
Start van de wedstrijd in Monaco.

Oliver Rowland: "Als je hier komt is het moeilijk om in te halen. Je komt hier om het maximale uit de kwalificatie te halen. En dat hebben we gedaan. Maar eerlijk gezegd om hier als tweede, met een bestraffing van drie plekken op de grid naar achteren, te eindigen is fantastisch. Ik ben erg verheugd over mijn performance in de wedstrijd. Ik denk dat dit mijn eerste goede wedstrijd was. In het bijzonder nogal verrassend omdat je hier energie moet besparen en daar heb ik altijd moeite mee. Ik voelde dat ik vandaag met mijn rijden en het begrijpen van het energie management een flinke stap vooruit heb gemaakt. Totaal gezien ben ik erg positief."

2019 Massa
Na meer dan tien jaar weer eens podium voor Felipe Massa in Monaco.

Felipe Massa: "Een prachtige race en een prachtige kwalificatie. Een cleane wedstrijd. Ik ben erg verheugd. De beste race voor ons team in Monaco, onze thuiswedstrijd. Heel bijzonder op het podium om je zoontje te zien schreeuwen. Een fantastisch gevoel. Als je naar deze dingen kijkt geeft dit je extra vreugde. Ik hou van hetgeen wat ik doe en deze resultaten zijn de beste prestatie. Na het podium liet onze baas Gildo Pastor(die uit Monaco afkomstig is) zijn tranen de vrije loop. Een fantastische dag na alles wat hij doorgemaakt heeft."

Pascal Wehrlein: " Met het resultaat van vandaa60g ben ik niet blij. We hadden gewoon als tweede moeten eindigen. Als ik geen klein foutje gemaakt had, hadden we op het podium gestaan. Ik maakte een fout, verremde mij en verloor twee posities. Dit kostte ons een podium. Het positieve was dat ons kwalificatie en wedstrijdtempo fantastisch was. Ik kijk nu al uit naar de wedstrijd in Berlijn en wil gewoon voor de top gaan."

BMW i8 Roadster safetycar
De fraaie BMW i8 Roadster gaan we in Berlijn zien.

Uitslag(revised)
1.Jean-Eric Vergne DS TECHEETAH 46:05.547s
2. Oliver Rowland Nissan e.dams +0.201s
3. Felipe Massa VENTURI Formula E Team +1.261s
4.Pascal Wehrlein MAHINDRA RACING +1.439s
5.Sebastien Buemi Nissan e.dams +6.215s
6. Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing +16.213s
7.Andre Lotterer DS TECHEETAH +16.848s
8.Alex Lynn Panasonic Jaguar Racing +18.112s
9.Stoffel Vandoorne HWA RACELAB+18.551s
10.Jose Maria Lopez GEOX DRAGON+18.860s.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet