Formula E

Formule E: Jean Eric Vergne wint ePrix Monaco. Robin Frijns uitgevallen(kort)

Jean Eric Vergne is dit seizoen de eerste coureur die twee races op zijn naam wist te schrijven. De Fransman nam met zijn DS Techeech in Monaco direct de leiding en stond die ondanks de druk van Oliver Rowland, Felipe Massa en Pascal Wehrlein niet meer af. Robin Frijns moest na een crash kort voor het einde definitief opgeven.

Jean-Eric-Vergne-DS

Tekst Willem J. Staat
Foto FIA Formula E

Jean Eric Vergne wint ePrix Monaco. Robin Frijns uitgevallen(kort)
In een spannende slotfase wist DS Techeech-coureur Jean Eric Vergne zich uitstekend tegen Nissan-coureur Oliver Rowland, Venturi-rijder Felipe Massa en Mahindra-man Pascal Wehrlein verdedigen. Wehrlein ging na ruim tien minuten in de eerste bocht in de fout, ging erg wijd en viel van de tweede naar de vierde plek terug. Vergne kon van zijn achtervolgers enigszins afstand nemen.

Antonio Felix Da Costa ging halverwege de wedstrijd met een fantastische move aan zijn teamgenoot Alex Lynn voorbij. De Portugees eindigde als zesde terwijl Alex Lynn naar de tiende plek terugviel. Da Costa begon op Sebastien Buemi druk uit te oefenen maar slaagde er niet in om de Nissan-coureur van de vijfde plek te verdringen. Wel schreef Da Costa de snelste ronde op zijn naam.

Vanwege beschadigd bodywork zorgde Lynn voor de eerste safety-car interruptie. Vervolgens was er een kortstondige "Full Course Yellow"voor Maximilian Günther die met een gebroken wielophanging moest opgeven.

Na de herstart wist Sebastien Buemi zich tegen een Fanboost Attack van Felix Da Costa uitstekend te verdedigen. Daarbij drukte Alex Lynn de Audi van Lucas di Grassi in de muur en de Braziliaan moest definitief de strijd staken.

Vijf minuten voor het einde maakte Oliver Rowland voor de tweede maal gebruik van zijn tweede Attack Modus. Vergne reageerde direct en Massa maakte nog van een extra boost gebruik. Drie minuten voor het einde sloeg het noodlot voor Robin Frijns toe.

Bij een poging om BMW-coureur Alexander Sims te passeren toucheerde Frijns de muur en moest definitief opgeven. In de tussenstand van het kampioenschap viel de Nederlander naar de derde plek terug. Jean Eric Vergne leidt het kampioenschap met 87 punten, gevolgd door André Lotterer met 82 pnt. en Robin Frijns met 81 pnt. De Brit Sam Bird zag een vanwege een klapband in het zicht van de finish een Top 10 klassering in rook opgaan.Polesitter Mitch Evans moest vanwege zijn derde reprimande dit seizoen zijn pole inleveren. Hij werd naar de 12e startplek teruggezet.(later meer)

Uitslag
1. Jean-Eric Vergne – DS Techeetah – 51 ronden
2. Oliver Rowland – Nissan e.Dams – +0.201 secs.
3. Felipe Massa – Venturi – +1.261 secs
4. Pascal Wehrlein – Mahindra – +1.439 secs.
5. Sebastien Buemi – Nissan e.Dams – +6.215 secs.
6. Antonio Felix da Costa – BMWi Andretti – +15.956 secs.
7. Mitch Evans – Panasonic Jaguar – +16.213 secs.
8. Daniel Abt – Audi – +16.400 secs.
9. Andre Lotterer – DS Techeetah – +16.848 secs.
10. Alexander Lynn – Panasonic Jaguar – +18.112 secs.
11. Stoffel Vandoorne – HWA AG – +18.55 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet