Formule 1

Formule 1: Bottas scoort in Barcelona derde pole op rij, Verstappen keurig vierde

Opnieuw heeft Ferrari in de kwalificatie de boot gemist. Mercedes heeft met Valtteri Bottas in een nieuw ronderecord op poleposition en Lewis Hamilton daar maar liefst 0, 634 achter op p2 de eerste startrij in handen. Sebastian Vettel op 3 is geen verrassing, maar dat Max Verstappen Charles Leclerc zou kloppen hadden weinigen verwacht. De Monegask ging in de tweede kwalificatie te hard over een curbstone, beschadigde daarmee de onderzijde van zijn auto en kwam in de derde kwalificatie pas in de laatste vijf minuten de baan op. De tijd van Verstappen kon hij echter niet kloppen en dat is voor Ferrari een fikse tegenvaller.

verstappen-spanje


Tekst: Marco Antheunisse
Foto: Redbullracing.com


Q1
De eerste rijder die de baan opkomt in de eerste kwalificatiesessie is Robert Kubica. Zijn rondetijd van 1:21.860 is echter teleurstellend en dat wordt direct bewezen door Lance Stroll, die met een 1:19.113 al 2,7 seconde sneller is.
Nico Hülkenberg zit niet in een goede flow. Al in zijn eerste ronde gaat hij hard van de baan, doorploegt de grindbak en raakt met zijn voorvleugel de bandenstapel net hard genoeg om de auto flink te beschadigen. Hij weet nog wel de pits te bereiken, maar moet afwachten of hij nog een kans krijgt een snelle ronde te rijden.

Vettel is de eerste die een serieuze tijd op de klok zet, maar een paar seconden later duikt Leclerc daar al 0,233 onder. Met nog 9 minuten te gaan komt Verstappen pas naar buiten en dat doet hij prima, hij is met 1:17.244 bijna een halve seconde sneller dan Leclerc.

Bottas laat zien dat hij met niets minder dan de pole tevreden is. Hij verbetert de tijd van Verstappen met 69 duizendste. Hamilton verbetert de tweede tijd van Verstappen niet, hij staat op P3, maar weet dat hij nog een tweede poging krijgt in deze eerste sessie.

De beide Haas-coureurs hadden hoge verwachtingen, maar komen op dat moment nog niet verder dan P6 voor Kevin Magnussen en P9 voor Romain Grosjean.

De Renault van Hülkenberg is net op tijd klaar om nog een ronde te rijden, maar hij redt het niet. Hij komt 19 duizendste tekort om zijn teamgenoot Daniel Ricciardo van de 15e plek te verdrijven en is samen met Lance Stroll, Antonio Giovinazzi, George Russel en Robert Kubica al klaar voor vandaag.

Q2
In de tweede sessie is Bottas de eerste die opent met een goede ronde van 1:16.269. Hamilton antwoordt meteen met een 1:16.038, een nieuw ronderecord op het Circuit de Catalunya. Vettel positioneert zich op de derde plek, net voor Leclerc. Verstappen duikt daar tussen en lijkt tevreden met die plek. Pierre Gasly wacht tot zeven minuten voor het einde van de sessie om naar buiten te komen en rijdt naar P5.

Leclerc is te hard over een curbstone gegaan en heeft daarbij de bodem van zijn Ferrari beschadigd. Hij zakt naar de zevende plek en er wordt flink aan zijn auto gesleuteld om te voorkomen dat hij de derde sessie niet haalt.

Alexander Albon, Sergio Perez, Lando Norris, Daniil Kvyatt en Kimmi Raïkkönen zitten in gevarenzone, Daniel Ricciardo zit op P10 op de wip.

Met nog drie minuten te gaan komen de meeste rijders de baan op voor de tweede stint. Vettel en Verstappen blijven echter binnen. De auto van Leclerc is net op tijd klaar om de zevende plek te verdedigen en dat lukt, hij rijdt de vierde tijd en zet Verstappen daarmee een plekje terug.

Bottas is ontketend, de Fin perst er een 1:15.924 uit en pakt daarmee het ronderecord van zijn teamgenoot af.
Norris, Albon, Sainz, Raikkonen en Perez mogen de helm voor vandaag afzetten.

Q3
De afsluitende sessie komt Hamilton als eerste naar buiten. De Brit rijdt geen perfecte ronde, hij opent met 1:16.040. Bottas heeft het in Spanje naar zijn zin, hij rijdt een 1:15.406 en verbetert daarmee zijn eigen ronderecord.
Vettel nestelt zich opnieuw op de derde plek, Verstappen rijdt de vierde tijd op 0,951 van Bottas. Gasly staat vijfde, maar allen weten dat Leclerc nog in de box staat en ongetwijfeld de top vier zal willen halen.

Met nog iets meer dan vijf minuten te gaan komt Leclerc eindelijk de baan op. Hij komt echter niet verder dan de vijfde plek, maar blijft op de baan voor een tweede run. Met nog twee minuten op de klok komt iedereen de baan weer op. Waar meestal de laatste ronde de pole bepaalt is dat nu niet het geval. De ronde van Bottas blijkt niet meer te verbeteren en niemand verbetert zijn positie meer.

En dus pakt Bottas zijn derde poleposition op rij, moet Hamilton zich opnieuw tevreden stellen met de tweede plek, is Vettel derde en Verstappen toch best verrassend vierde.

Uitslag kwalificatie Barcelona
1. Valtteri Bottas, 1:15.406, track record
2. Lewis Hamilton, op 0,634
3. Sebastian Vettel, op 0,866
4. Max Verstappen, op 0,951
5. Charles Leclerc, op 1.182
6. Pierre Gasly, op 1.302
7. Romain Grosjean, op 1.505
8. Kevin Magnussen, op 1.516
9. Daniil Kvyat, op 2.167
10. Daniel Ricciardo, op 2.700 + drie plekken gridstraf incident Baku met Kvyat

11. Lando Norris
12. Alex Albon
13. Carlos Sainz
14. Kimi Räikkönen
15. Sergio Perez

16. Nico Hülkenberg
17. Lance Stroll
18. Antonio Giovinazzi
19. George Russel
20. Robert Kubica
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet